Herlufsholms hemmeligheder

Engell om kronprinsesse Mary: - Det er meget uprofessionelt

Det var en yderst fåmælt kronprinsesse, der tirsdag mødte pressen under et besøg på Haslev Idrætsefterskole.

At vende ryggen til en håndfuld spørgelystne journalister er ikke nogen god eller gennemtænkt mediestrategi.

Tværtimod, siger politisk kommentator Hans Engell til TV 2.

Ikke desto mindre var det præcis, hvad kronprinsesse Mary tirsdag gjorde ved et besøg på Haslev Idrætsefterskole.

- Det er meget uprofessionelt, lyder skudsmålet fra Hans Engell.

Ganske vist adresserede den royale hædersgæst sit arbejde i Mary Fonden, der er sat i verden for at bekæmpe mobning.

- Man behøver ikke være et geni for at finde ud af, at der står nok et antal journalister, som vil spørge

Hans Engell, politisk kommentator.

Her slog kronprinsesse Mary fast, at "mobning og vold aldrig er acceptabelt, og det kan aldrig retfærdiggøres. Det skal bekæmpes."

Mobning er aldrig acceptabelt

Både TV 2 og andre medier har i kølvandet på dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder' forsøgt at indhente en kommentar fra kronprinsessen om, hvorfor hendes børn fortsat skal gå på Herlufsholm Kostskole. Men kronprinsesse Mary har hidtil ikke ønsket at svare på spørgsmål. Heller ikke i dagens anledning.

- Det er meget uprofessionelt, lyder skudsmålet fra Hans Engell.

Kort efter at være kommet ud fra mødet med elever på Haslev Idrætsefterskole sagde kronprinsessen "tak for i dag", drejede om på hælen og lod opfølgende spørgsmål blæse i vinden over den sjællandske stationsby.

Det var ifølge Hans Engell et eksempel på dårlig mediehåndtering.

- Man behøver ikke være et geni for at finde ud af, at der står nok et antal journalister, som vil spørge. Og hvad kan hun svare: Hun kan bare sige, at der foregår undersøgelser omkring Herlufsholm, og at de vil føre til et resultat, hvor ansatte vil stå til ansvar, siger Hans Engell.

Duer ikke at vende om og gå

For under en uge siden meddelte kongehuset, at det er planen, at prinsesse Isabella skal begynde på kostskolen Herlufsholm til august, og at prins Christian skal fortsætte sin skolegang der.

Men det burde ikke være til hinder for at forholde sig til den kritik, der har været af forholdene på den traditionsrige institution.

- Hun kan godt sige, at vi har truffet en beslutning for vores børn, vi har tillid til, at Herlufsholm kan få orden på tingene. Det med bare at vende om og gå duer bare ikke, siger Hans Engell.

Engell anerkender, at kongehuset har måttet afvente verserende undersøgelser, der knytter sig til Herlufsholm Kostskole. Også at kronprinsparret har holdt fast i en beslutning om at lade deres børn fortsætte skolegangen på stedet til trods for en politianmeldelse, som skal belyse, om straffeloven er overtrådt i nogle af de omtalte episoder.

I den forbindelse rettede kronprinsparret kritik af kulturen på skolen.

- Som forældre til et barn, der går på Herlufsholm, er vi dybt rystede over de vidnesbyrd, der kommer frem i den aktuelle dokumentar om skolen, skrev kronprinsparret på Kongehusets sociale medier i en reaktion på historierne fra en række tidligere elever.

Alvorligste krise hidtil

Sagen om Herlufsholm og kronprinsparrets børn er "nok den alvorligste krise", kronprinsessen og kronprins Frederik har befundet sig i.

Det siger Jakob Steen Olsen, der er Berlingskes kongehuskommentator.

- De har svunget sig op på en høj moralsk hest, hvor Mary står i spidsen for at bekæmpe mobning, og omvendt er det en situation, hvor parret uforvarende kan se ud, som om de sanktionerer en mobbeskole. Og vi kan jo ikke lide mennesker, der siger ét og gør noget andet, siger Jakob Steen Olsen til TV 2.

Prins Christian har gået på skolen siden august sidste år. Efter planen skal 15-årige prinsesse Isabella starte i 9. klasse på Herlufsholm efter sommerferien.