Coronavirus

Eksperter forklarer: Derfor spredes ny variant så markant i Portugal

De enkelte lande bliver ikke nødvendigvis ramt samtidig, når nye former for coronabølger vinder frem.

Den nye Omikron-variant BA.5 spreder sig i øjeblikket i Portugal, hvor den har skubbet smittetallene opad.

Varianten blev første gang registreret i Sydafrika i starten af året, og ifølge Statens Serum Institut (SSI) vil den også i Danmark blive den dominerende variant i den kommende tid.

Men hvorfor har BA.5 lige præcis kastet sig over Portugal?

Om to uger vil det se anderledes ud

Ifølge Flemming Konradsen, professor i global sundhed på Københavns Universitet, rammer coronabølger forskellige lande med tidsforskydninger.

Eksempelvis var BA.5 stigende i Portugal allerede i maj, mens den i Danmark først vil være dominerende om få uger, og derfor er smittetallet i Portugal naturligt højere.

- Vi har set tidsforskydningen hele vejen igennem pandemien og diskuteret, hvorfor det og det land har mange smittede, når de andre lande ikke har. Men når vi to taler sammen igen om to uger, vil det se anderledes ud, siger Flemming Konradsen.

Under tidligere bølger har vi set, at smitten er steget i dele af verden, men ikke i andre. Det så vi eksempelvis sidste forår, hvor smitten rasede i flere danske nabolande, mens det lå stabilt i Danmark.

Ole Frilev Olesen giver Flemming Konradsen ret.

Han er vaccineforsker og professor i molekylærbiologi ved Københavns Universitet.

- Jeg tror, at vi hen over sommeren vil se, at BA.5 også spredes yderligere i andre lande, siger han.

Desuden har det også en betydning, i hvilken forbindelse varianten er blevet introduceret, og om det eventuelt er sket i en sammenhæng, hvor der har været mulighed for superspredning.

Forrige bølger spiller ind

Ifølge Flemming Konradsen ser de portugisiske sundhedsmyndigheder et sammenfald mellem udbredelsen af BA.5 og tiden, hvor man hævede stort set alle restriktioner i Portugal.

Derfor kan varianten også have ramt Portugal på et tidspunkt, hvor det var ekstra sårbart.

- Ifølge myndighederne var folks adfærd mere løssluppen, og det har dannet grobund for en vækst af den her særlige smitsomme variant, forklarer han.

Desuden spiller det ind, hvornår den forrige bølge ramte landet.

Mens Portugals forrige bølge var relativt kort og begyndte at gå nedad i starten af februar, faldt de danske smittetal først for alvor i midten af måneden.

Usikkerhed om, hvorvidt variant ville vokse i Danmark

Herhjemme går vi ifølge SSI en sommer i møde med stigende smitte, og selvom BA.5 ser ud til at være mere smitsom end forrige varianter, er der ikke tegn på, at den nye variant er mere alvorlig i forhold til de hidtil kendte coronavarianter.

Ifølge eksperter bunder den "sommerbølge", vi kan stå overfor, i, at jo mere smitsom virus er, desto mindre betyder årstider.

I starten af maj mente SSI ikke, at BA.5 ville blive dominerende i Danmark, men den vurdering er efterfølgende ændret.

Faglig direktør i SSI Tyra Grove Krause skriver i en mail til TV 2, at BA.5 i starten af maj udgjorde mindre end 1 procent af de ugentligt sekventerede prøver i Danmark.

Og på trods af at man så en vækst af varianten i Sydafrika og Portugal, var der usikkerhed om, hvorvidt den ville kunne vokse frem på samme vis i Danmark.

- Det skyldes, at vi havde en Omikron-bølge domineret at BA.2, der er tættere beslægtet på BA.5 end for eksempel BA.1, der havde domineret i Portugals Omikron-bølge, forklarer Tyra Grove Krause.

Først hen imod slutningen af maj kunne SSI se, at varianten var i vækst, selvom det var fra et lavt niveau.