TV 2 ECHO

Ti kvinder fortæller om overgreb og krænkelser fra københavnske klubkonger

En af kvinderne måtte indlægges og opereres i underlivet efter en episode, hun beskriver som en voldtægt.

Denne artikel er blevet rettet den 17. juni klokken 15:33. Du kan læse hele rettelsen i bunden af artiklen.

Seksuelle overgreb, digitale krænkelser og systematisk udnyttelse af særligt teenagepiger.

Det er nogle af de anklager, som ti kvinder retter mod fem mænd med tilknytning til en række københavnske natklubber i perioden fra 2012 til 2019 i en ny dokumentarserie fra TV 2 ECHO.

Kvinderne kalder mændene for "klubkonger" og beskriver miljøet som ekstremt seksualiseret.

Tre kvinder fortæller, at de er blevet voldtaget, og tre andre fortæller, at de er blevet udsat for anden form for seksuelt overgreb. To kvinder har oplevet at få delt videoer, hvor de har sex med en klubkonge, på hans Snapchat-konto med tusindvis af følgere uden deres samtykke. Desuden medvirker to kvinder, der gennem flere år i miljøet har været vidner til klubkongernes adfærd.

Udover de medvirkende ti kvinder har TV 2 ECHO talt med 43 kilder, som alle har haft deres gang i det konkrete klubmiljø.

De 43 kilder bekræfter alle den grænseoverskridende kultur i klubmiljøet, hvor især unge kvinder var udsat.

En række af kilderne fortæller, at de selv har været udsat for fysiske overgreb af seksuel karakter eller for digitale krænkelser, mens omkring halvdelen har set billeder eller videoer af andre nøgne eller letpåklædte kvinder delt på sociale medier.

TV 2 ECHO afslører en underverden, hvor toppen af det københavnske klubmiljø systematisk har misbrugt unge kvinder ned til 15 års-alderen. Har du selv oplevet krænkende adfærd i det københavnske natteliv, så skriv til os her eller på tipecho@tv2.dk Video: Anna Underbjerg Mikkelsen

Desuden fortæller en lang række af kilderne, at klubmiljøet var fyldt med stoffer, og ti kvinder mistænker, at de er blevet udsat for drugging.

De fem mænd, som ifølge kvinderne står bag krænkelserne, kender alle hinanden og har forskellig tilknytning til klubmiljøet.

Fordi ingen er dømt i sagerne, har TV 2 ECHO valgt at anonymisere mændene under betegnelsen ”klubkongerne”. TV 2 ECHO har kontaktet den mand, som ifølge Maria har voldtaget hende, for at give ham mulighed for at fortælle sin version. Manden afviser over telefonen at kommentere på voldtægtsanklagen, fordi kvinden er anonym. Manden er heller ikke vendt tilbage på to efterfølgende skriftlige henvendelser.

Måtte opereres i underlivet

En af de ti kvinder, der fortæller sin historie, er den i dag 25-årige Maria.

Maria er ikke kvindens rigtige navn. Hun optræder anonymt, fordi hun frygter konsekvenserne ved at stå frem. TV 2 ECHO er bekendt med Marias identitet.

I 2015 blev den dengang 18-årige gymnasieelev udsat for det, hun beskriver som en voldtægt, da hun efter at være gået kold til en morgenfest vågnede ved, at en ti år ældre klubkonge havde samleje med hende, siger hun.

Dagen efter hævede hendes kønslæbe så voldsomt op, at hun endte med at blive indlagt på Rigshospitalet og opereret for en blodansamling.

Maria havde dengang ikke lyst til at politianmelde episoden, men blev i forbindelse med indlæggelsen også undersøgt for spor efter voldtægt, og der blev indsamlet fysiske beviser, til hvis hun besluttede sig for at anmelde voldtægten til politiet.

Både operationen og sporsikringen fremgår af Marias patientjournal, som TV 2 ECHO har set.

Men da Maria i 2020 valgte at anmelde sagen til politiet, var de fysiske beviser blevet destrueret, hvilket sker efter et år uden anmeldelse.

Sådan har vi gjort

Dokumentarserien bygger på interviews med 53 kilder. Personerne har enten selv oplevet eller været vidne til adfærd, som de har fundet grænseoverskridende, i det københavnske klubmiljø.

Ti kvinder medvirker i dokumentarserien. TV 2 ECHO har forsøgt at dokumentere de medvirkende kvinders historier og i flere tilfælde ringet til personer nær dem, set medicinske journaler og søgt aktindsigt hos politiet.

De fem mænd, der anklages af kvinderne, er blevet forelagt den kritik, der rejses mod dem, og har fået mulighed for genmæle af TV 2 ECHO. To har ikke ønsket at kommentere på anklagerne mod sig. Én afviser anklagerne om voldtægt og har ikke yderligere kommentarer. En anden afviser at have krænket en kvinde ved at have slået hende i hovedet med sin penis. Én vil ikke kommentere anklagen om voldtægt og seksuel krænkelse af to kvinder, fordi han ikke kan få oplyst deres identitet – han afviser at have onaneret i ansigtet på en kvinde.

Ingen af de fem har ønsket at stille op til interview til kamera i forbindelse med dokumentarserien. TV 2 har desuden fulgt op med flere henvendelser og detaljerede forelæggelser, der ikke er blevet besvaret.

TV 2 ECHO er bekendt med mændenes identitet. Da ingen er dømt i sagerne, har TV 2 ECHO valgt at anonymisere mændene.

TV 2 ECHO har kontaktet den mand, som ifølge Maria har voldtaget hende, for at give ham mulighed for at fortælle sin version. Manden afviser over telefonen at kommentere på voldtægtsanklagen, fordi kvinden er anonym. Manden er heller ikke vendt tilbage på to efterfølgende skriftlige henvendelser.

Hans forklaring fremgår dog af anklagemyndighedens afgørelse, som TV 2 ECHO har set.

Her fremgår det, at samlejet ifølge manden havde været frivilligt. På grund af manglende beviser blev der ikke rejst tiltale i sagen. Det viser anklagemyndighedens afgørelse.

Klubkongen og forretningsmanden

22-årige Nataia Ifill Touborg fortæller, at hun ligesom Maria blev udsat for et seksuelt overgreb af den pågældende mand til en morgenfest i 2015.

Den dengang 16-årige pige havde lagt sig til at sove og vågnede ved, at klubkongen og hans ven, en forretningsmand, der var mere end dobbelt så gammel som hende, onanerede ved hendes ansigt, fortæller hun.

Nataia Ifill Touborg fik skubbet mændene væk, og hun husker, at de grinte og syntes, at det var sjovt.

- Det er jo sindssygt grænseoverskridende. Jeg var virkelig ung, og de var virkelig gamle, siger Nataia Ifill Touborg.

I dagene efter fortalte hun sin veninde om episoden. TV 2 ECHO har talt med den pågældende veninde, som bekræfter Nataia Ifill Touborgs udlægning.

Nataia Ifill Touborg tænkte på det tidspunkt ikke så meget over episoden. Det var hverken første eller sidste gang, hun havde oplevet den slags i det københavnske klubmiljø, og hun anmeldte derfor aldrig mændene til politiet.

- Jeg var ung, og grænserne i det her miljø blev hele tiden skubbet. Det gik først senere op for mig, at det var over grænsen.

Over telefonen afviser klubkongen, at episoden har fundet sted, men ønsker ikke til at forholde sig yderligere til anklagerne, og heller ikke i forhold til Nataia Ifill Touborgs anklage er han vendt tilbage på de to efterfølgende mails.

Forretningsmanden har ikke ønsket at udtale sig til TV 2 ECHO.

Ligesom førnævnte klubkonge figurerer forretningsmanden i flere af kvindernes beretninger. Den i dag 24-årige Emma fortæller, at hun som 19-årig i 2018 blev udsat for en fuldbyrdet voldtægt af selv samme mand, der på det tidspunkt var midt i fyrrene.

Emma, som også optræder anonymt i denne artikel, fortalte dagen efter sin mor, at hun var blevet voldtaget, men valgte heller ikke at melde sagen til politiet med det samme. TV 2 ECHO har talt med Emmas mor, som bekræfter forløbet. TV 2 ECHO har desuden set Emmas journal fra Center for Seksuelle Overgreb samt anmeldelsesrapporten hos Københavns Politi. Politiet vurderede, at der ikke var beviser til at få manden dømt, og episoden blev derfor efter aftale med Emma registreret som en hændelse.

Jo tættere på nul…

Ifølge flere kilder fra miljøet havde klubkongerne særligt smag for teenagepiger, som det vrimlede med på klubberne.

Laura var en del af miljøet fra 2016-2019, hvor hun havde en tæt relation til en af klubkongerne.

Hun er anonym, fordi hun frygter for konsekvenserne ved at lægge sig ud med klubkongerne. TV 2 ECHO er bekendt med hendes identitet.

Laura har via sin tætte relation ofte været vidne til det, hun kalder for en ”objektivisering af pigebørn” på klubberne.

- Pigerne skulle helst være mellem 14-19 år gamle. Det var primetime-alderen, siger Laura.

Selv fik hun at vide, at hun var ”pensioneret”, fordi hun lige var trådt ind i tyverne.

Også Nataia Ifill Touborg, der begyndte at gå i byen, da hun var 14-15 år gammel, har oplevet klubkongernes fascination af unge piger.

- De sagde ting som ”jo tættere på nul, jo strammere et hul”. En af dem sagde også, at han syntes, konfirmander var noget af det frækkeste, fortæller Nataia Ifill Touborg.

Og de unge piger var ifølge kilderne oftest dem, der endte til de løsslupne morgenfester.

Når klubberne lukkede, var festen nemlig sjældent slut. Der var tit efterfester i forskellige lejligheder, hvor særligt udvalgte gæster fik lov til at komme med: Smukke unge piger og magtfulde mænd, fortæller flere kilder, der nævner både kendisser, forretningsfolk, promotere og investorer.

- Klubkongernes magt bestod i, at de udover at kende alle dem, der var noget i klubmiljøet, også havde en fod indenfor i mange andre brancher gennem kunderne. De levede af netværk, skyldte hinanden tjenester og trak i trådene, siger Laura.

Nemmere at manipulere

Ifølge psykolog Sara Hagström fra Center for Seksuelle Overgreb, er det ikke helt tilfældigt, at kvinderne var unge.

- Man kan godt mistænke, at mændene netop udvælger de helt unge kvinder, fordi de ved, at det er mindre risikabelt for dem.

Det skyldes, at unge piger kan være nemmere at manipulere.

- Når man er yngre og har mindre livserfaring, så kan man lettere blive i tvivl om, hvad der er okay, og hvor ens grænse går, siger Sara Hagström.

De unge piger blev ifølge flere kilder ofte inviteret ind på natklubberne af promotere, som reklamerede for festerne på københavnske gymnasier. Laura, der var en del af klubkongernes inderkreds i over et år, fortæller, at det foregik systematisk:

Teenagepigerne blev inviteret med ud at spise middage på fine restauranter inden byturen, givet gratis adgang og alkohol på klubberne.

Ifølge flere kilder fra miljøet var klubberne fyldt med stoffer, som de unge piger ofte indtog enten frivilligt eller gennem drugging af deres drinks. I alt ti af de kvinder, som TV 2 ECHO har talt med, mistænker at være blevet udsat for drugging.

I løbet af aftenen holdt mændene øje med, hvilke piger der virkede mest grænsesøgende, og de piger var typisk dem, som blev taget med til de efterfølgende morgenfester, hvor overgrebene fandt sted, siger Laura.

- Til sidst var der kun dem tilbage, der var mest grænsesøgende, mest påvirkede, mest fulde. Deres målgruppe var sårbare piger, fortæller Laura, som selv var med til utallige middage og klubfester, men sjældent tog med til morgenfesterne.

I dag fortryder Laura, at hun ikke sagde mere fra.

- Det er noget, jeg skammer mig over. Jeg tror, at jeg blev hængende blandt det her hof af samme årsag, som jeg kom ind i det til at starte med: Status og goder. At være del af en elite, fortæller Laura.

Manglende hukommelse

Mange ofre for seksuelle overgreb føler både skyld og skam, siger psykolog Sara Hagström.

- De følelser kan blive forstærket, hvis man også har drukket sig fuld, flirtet eller er taget med nogen hjem. Ofret tror, at det er egne handlinger, der er medvirkende til, at overgrebet er sket, siger psykologen.

Maria vendte usikkerheden indad, og det var ifølge hende medvirkende til, at hun ventede fem år med at melde det, hun oplevede som en voldtægt til politiet.

- Jeg følte, at det var min egen skyld. Hvorfor drak jeg mig fuld med de her mennesker, hvorfor sagde jeg ikke fra eller insisterede på, at han skulle stoppe? Hvad havde jeg gjort, siden jeg sendte et signal om, at jeg er sådan én, man godt kan være sammen med, mens jeg er bevidstløs?

TV 2 ECHO ville gerne have spurgt Københavns Politi om deres kendskab til krænkelser i det københavnske klubmiljø. De har dog har ikke ønsket at stille op til interview og afviser at kommentere på de konkrete sager af hensyn til tavshedspligt i personsager og ”eventuelle efterforskninger”.

Rettelse: Det har tidligere fremgået af denne artikel, at alle fem mænd ikke ønsker at stille op til interview. Det er ikke korrekt. De fem mænd, der anklages af kvinderne, er blevet forelagt den kritik, der rejses mod dem og fået mulighed for genmæle af TV2 ECHO. To har ikke ønsket at kommentere på anklagerne mod dem. En afviser anklagerne om voldtægt og har ikke yderligere kommentarer. En anden afviser at have krænket en kvinde ved at have slået hende i hovedet med sin penis. En vil ikke kommentere anklagen om voldtægt og seksuel krænkelse af to kvinder, fordi han ikke kan få oplyst deres identitet, han afviser at have onaneret i ansigtet på en kvinde. Ingen af de fem har ønsket at stille op til interview til kamera i forbindelse med dokumentarserien. TV 2 har desuden fulgt op med flere henvendelser og detaljerede forelæggelser, der ikke er blevet besvaret.

Se dokumentarserien ’Misbrugt i nattelivet' på TV 2 PLAY, Youtube og Facebook.

Har du oplevet grænseoverskridende adfærd på københavnske natklubber? Så hører TV 2 ECHO gerne fra dig. Send en mail på tipecho@tv2.dk