Coronavirus

Myndigheder får kritik for ikke at være klar til pandemi

I en ny beretning udtaler Folketingets vagthund kritik af Sundhedsministeriet og regioner under corona.

Da coronavirus ramte i begyndelsen af 2020, havde hverken Sundhedsministeriet eller de fem regioner planer for, hvordan det danske sundhedsberedskab skulle håndtere en pandemi.

Kun Region Nordjylland havde taget delvist højde for, at en pandemi kunne ramme Danmark.

Det er meldingen fra Folketingets vagthund, Statsrevisorerne. De har mandag offentliggjort kritikken i en ny beretning.

Statsrevisorerne har til opgave at kontrollere, om staten og virksomheder bruger skatteborgernes penge effektivt, korrekt og efter loven.

Utilstrækkelige beredskaber

Beretningen handler om sygehusberedskabet før og under den første smittebølge med coronavirus i foråret 2020. I den skriver statsrevisorerne:

- Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at Sundhedsministeriet og fire regioner ikke har sikret, at sygehusberedskabet var forberedt på at håndtere en pandemi, da første smittebølge af covid-19 ramte Danmark.

- Regionernes sundhedsberedskaber var utilstrækkelige i forhold til Sundhedsstyrelsens vejledninger og afspejlede ikke de nationale risikobilleder, som siden 2013 har fremhævet, at en pandemi var én af de mest sandsynlige og mest alvorlige samfundstrusler.

Meget utilfredsstillende

Statsrevisorerne finder det derudover "meget utilfredsstillende", at ingen af de fem regioner havde planlagt, hvordan de ville sikre forsyningen af værnemidler i tilfælde af en pandemi.

I de første måneder af pandemien var der mangel på værnemidler som mundbind og ansigtsvisirer.

Til gengæld kalder Statsrevisorerne det "tilfredsstillende", at regionerne, da de reviderede planerne - sammenholdt med "en stor indsats fra sundhedspersonalet" - alligevel fik skabt kapacitet på sygehusene, så alle coronapatienter kunne behandles.