Fodbold

DBU bekræfter: Flere tilskadekomne under storskærmsarrangement

Videoer viser, hvordan øldåser og andre tunge genstande fløj igennem luften under landskampen, som blev vist i Fælledparken i København.

Flere tilskuere er kommet på skadestuen, efter at der fredag blev kastet med øldåser og andet tungt skyts i forbindelse med storskærmsarrangementet i Fælledparken i København under landsholdskampen.

Det bekræfter kommunikationschef i DBU, Jakob Høyer, over for TV 2. Han kan dog ikke oplyse, hvor mange tilfælde det drejer sig om.

Region Hovedstaden oplyser til TV 2, at der fredag var særligt travlt på akutmodtagelsen, og at dette blandt andet skyldes arrangementet i Fælledparken.

TV 2 har talt med flere kilder, som beretter om kast med alt fra tunge ølkrus til fyldte dåser og vodkaflasker under arrangementet med 20.000 tilskuere. Flere fortæller om en voldsom stemning og et meget ungt publikum mellem 14 og 18 år.

Jakob Høyer kan dog ikke oplyse nærmere om de enkelte tilfælde, men forklarer, at DBU ikke finder det forsvarligt at gennemføre endnu et storskærmsarrangement for nuværende.

- Men det er et omfang, som vi finder alvorligt. Det er både mængden af tilskadekomne, samt de indberetninger, videoer og billeder, vi har set hen over weekenden, som gør, at vi har truffet beslutningen om at aflyse storskærmsarrangementet i aften, siger han.

Flere vagter efter sidste kamp

DBU har taget konsekvensen og aflyst mandagens storskærmsarrangement i Fælledparken i København i forbindelse med aftenens landskamp mellem Danmark og Østrig.

Tre gange inden for de sidste par uger har DBU afholdt storskærmsarrangementet i Fælledparken i forbindelse med Danmarks Nation League-kampe mod henholdsvis Frankrig, Østrig og Kroatien.

Under kampen mod Østrig 6. juni blev der også kastet med øl, hvilket blandt andet TV 2s kommentator Camilla Martin kommenterede på direkte tv.

Også DBU bemærkede, at der blev kastet med øl, og derfor var antallet af vagter også øget under fredagens kamp mod Kroatien, fortæller Jakob Høyer.

Hvor mange ekstra vagter der var tale om, vil kommunikationschefen dog ikke fortælle.

TV 2 er kommerciel partner på storskærmsarrangement

Det er DBU der afholder storskærmsarrangementet i Fælledparken sammen med et eventbureau. TV 2 er i den forbindelse kommerciel partner på eventet. Her stiller TV 2 storskærm og tv-signal til rådighed.

Det er DBUs beslutning at aflyse visningen mandag aften. En beslutning der er taget uden TV 2, som først blev orienteret på bagkant. Kanalchef på TV 2 SPORT Kristian Hyldgaard har tidligere oplyst, at TV 2 bakker fuldt op om aflysningen.

 

- Under fredagens kamp oplevede vi, at antallet af kast var færre, men også at der bliver kastet med fyldte ølkander og andre tunge kasteskyts. Vi så, at folk blev mast, og at der i nogle områder var en ubehagelig stemning. Andre steder havde folk dog en fest. Det er få mennesker, som ødelægger det for de mange, siger Jakob Høyer.

- Det var ikke nok

Var I tilstrækkeligt forberedt?

- Vi havde ekstra vagter i forhold til den forrige kamp mod Frankrig. Vi har ikke tidligere oplevet kast med fyldte øldåser og andre tunge genstande i det omfang. Derfor har vi valgt at aflyse storskærmsvisningen i aften.

Har I en ide om, hvem det er, der står bag ølkastene?

- Vi har snakket med flere, der sagde, at det var unge mennesker. Vi har også fået det at vide i forskellige mails og indberetninger, men vi mangler en indgående evaluering.

To landskampe til september

DBU vil nu evaluere forløbet – også for at beslutte, hvad der fremadrettet skal ske. Til september venter yderligere to landsholdskampe mod Frankrig og Kroatien, og Jakob Høyer vil ikke udelukke, at storskærmsarrangementet kan vende tilbage.

- Vi vil fortsat gerne være med til at arrangere de events, hvor vi samles og begejstres om landsholdsfodbold. Vi skal finde ud af, hvordan vi kan dæmme op for den del af publikum, som ikke kan opføre sig ordentligt, siger han.

- En fyldt øldåse kan være dødbringende

Lige nu overvejer DBU mulighederne for at gennemføre arrangementer i fremtiden. Dertil vil DBU også høre erfaringer fra arrangører af andre store events, såsom Tivoli, der for nyligt aflyste flere koncerter under Fredagsrock på grund af uroligheder.

Oplever I, at der er sket et skred?

- I min tid som kommunikationschef har jeg ikke oplevet det så voldsomt som nu. Vi har i årevis oplevet, at folk kaster med ølkrus, det er voldsomt nok, og vi har skruet op for retorikken med bøder og karantæne. Men kaster man med fyldte øldåser, er det en tak op, for det kan jo næsten være dødbringende. Om det er et skred er dit ordvalg, men jeg synes, det er voldsomt, siger han.

Minder om en højrisikokamp

Hos Københavns Politi har man endnu ikke overblik over antallet af anmeldelser efter fredagens kamp i Fælledparken. Det fortæller ledende politiinspektør Peter Dahl til TV 2.

Politiet var til stede under kampen, hvor de blandt andet greb ind over for pyro, romerlys og et tryk, der opstod foran storskærmen.

Men dåsekastene blev politiet først bekendt med i løbet af weekenden, da videoer begyndte at florere på nettet, og DBU gjorde politiet opmærksom på hændelserne.

- Kast med flasker, dåser og hvad som helst minder om elementer, vi mere har set ved højrisikokampe. Det havde vi ikke lige forventet. Det er fuldstændig idiotisk og gak, at man kan finde på at kaste fyldte dåser ind over en større folkemængde, siger Peter Dahl.

Han understreger, at DBU og andre arrangører har ansvaret for at hyre tilstrækkeligt personale til begivenhederne, mens politiet har til opgave at vurdere, om løsningerne er rigtige.

Nogen vil en anden dagsorden

Efter fredagens kamp har Københavns Politi været i dialog med DBU. Blandt andet omkring hvilke tiltag, DBU skal gøre i forhold til sikkerhedsplanlægning.

- Fremadrettet bliver DBU nødt til at tage højde for, at nogen vil en anden dagsorden til landskampene. Det må de finde værktøjer for at imødegå, siger politiinspektøren.

Men da arrangementet nu er aflyst, stiller politiet heller ikke yderligere krav.

- Ellers ville vi have gjort det i forhold til adgangsforhold og bemanding, siger Peter Dahl.

Han har ingen kommentarer til, hvordan DBU kan håndtere storskærmsarrangementer fremadrettet.

- Jeg kan bare konstatere, at vi ville have været nødt til at gribe ind og stille yderligere krav til arrangementet i aften, siger Peter Dahl.