Coronasmitten stiger for første gang siden februar, og særligt én ting har ekspert fokus på

Selvom en endnu mere smitsom Omikron-variant vinder frem, er der ifølge Jens Lundgren ikke grund til bekymring i Danmark.

Ikke siden februar har vi set en stigning i antallet af coronasmittede, men torsdag oplyste Statens Serum Institut (SSI), at tallet igen var gået op.

Helt konkret er der fra uge 21 til 22 sket en stigning fra 3290 til fælde til 3805, altså knap 16 procent.

Årsagen til stigningen findes i den nye undervariant af omikron BA. 5, som allerede har ramt Portugal hårdt, og som seruminstituttet forventer vil blive den dominerende variant hen over sommeren.

- Det betyder, at vi godt kan komme til at se yderligere smittestigninger i den kommende periode, siger Tyra Grove Krause, faglig direktør i SSI, i pressemeddelelsen.

Den dominerende variant lige nu er BA. 2-Omikron-varianten, og her er der sket et fald i antallet af tilfælde fra 60,9 procent til 41,3 procent fra uge 19 til 22. Samtidigt har der været en stor stigning i antallet af smittede med den nye BA. 5-omikron-variant.

Vaccinerne er mindre effektive

Selvom denne variant er mere smitsom, tyder det ikke på, at man bliver mere syg. Til gengæld ser det ud til, at beskyttelsen både fra vacciner og immunitet fra tidligere smitte har en mindre effekt.

Og det kan give en udfordring, siger Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet.

- Selv hvis man har klaret sig gennem tidligere bølger og er vaccineret, så vil man ikke være lige så godt beskyttet, hvis vi får en bølge med BA. 5-varianten, siger han til TV 2.

Det skyldes blandt andet, at vores vacciner er varianttilpassede og udviklet til at bekæmpe BA. 1 og BA. 2. Og selvom man med mRNA-teknologien, som Moderna- og Pfizer-vaccinerne er udviklet med, i løbet af fire til fem måneder kan ændre vaccinerne, så skal de gennem en afprøvning, før de kan bruges til massevaccination.

- Vi er stadig i gang med at evaluere på de seneste versioner af de varianttilpassede vacciner, og det er noget, der er et stort fokus på internationalt, så derfor er det ikke den bedste nyhed, at der er en ny variant, siger professoren.

Flere varianter kan være på vej

Deltavarianten, som var den dominerende variant i efteråret, udviklede ni nye varianter, så det er ifølge Jens Lundgren ikke usandsynligt, at Omikron-varianten også vil udvikle sig – og i efteråret, når risikoen for smitte er størst i Danmark, kan BA. 5-variant blot være en mellemregning.

Men der er alligevel ikke grund til bekymring i et velvaccineret land som Danmark.

- Vi skal være opmærksomme på, at vi får genstartet vaccinationsprogrammet, men det er ikke nødvendigt endnu, siger Jens Lundgren.

Sygdomsforløbet med den nye BA. 5-variant er ikke umiddelbart værre, og for de fleste smittedes vedkommende vil et sygdomsforløb minde om dem, vi havde i starten af året. Sårbare grupper bør dog være ekstra opmærksomme.

- Det kan blive et problem, specielt hvis man ikke har en god vaccineimmunitet. Derfor bør man også, hvis man er i den gruppe, sørge for at blive revaccineret rettidigt. Selvom vaccinerne ikke er perfekte, så giver de god beskyttelse mod alvorlig sygdom – blandt andet på grund af effekten fra krydsvaccination, siger Jens Lundgren.

Ingen stigning i antallet af indlagte

Selv om smittetallene stiger, ses samme tendens ikke i nye indlæggelser relateret til coronavirus.

I uge 22 er antallet af indlæggelser faldet med 11 procent til 179, skriver SSI i en tendensrapport. På intensivafdelingerne var der ni indlæggelser i uge 22 mod 13 i ugen før.

Knap 62 procent af den danske befolkning er vaccineret mod coronavirus med tre vaccinestik. Det svarer til omkring 3,6 millioner personer.