Coronavirus

Ny variant vender alt, vi troede, at vi vidste, på hovedet og giver stigende smitte om sommeren

I de kommende måneder bliver ny variant dominerende i Danmark, alt imens at flere lande oplever stigende smittetal. Hvorfor? Få forklaringerne her.

I de varmere sommermåneder er der mindre risiko end om vinteren for at blive smittet med coronavirus. Blandt andet fordi vi opholder os mere udenfor.

Det har mange danskere under den over to år lange pandemi mærket på egen krop – smitten har været næsten forsvundet om sommeren for at vende tilbage med fuld kraft om vinteren.

Det kan godt begynde at ligne, at vi får en bølge i det tidlige efterår

Viggo Andreasen, lektor ved Roskilde Universitet

Men i eksempelvis Portugal – hvor 86 procent af befolkningen er fuldt vaccineret – udspiller der sig lige nu en anden virkelighed.

For selvom smittetallene fortsat kun udgør en tredjedel af det høje niveau fra vinteren, er der lige nu stigende smitte med coronavirus. Og det er i en sådan grad, at landet har den anden højeste smitterate i verden.

Også i Danmark kan der ifølge Viggo Andreasen, der er lektor ved Roskilde Universitet med speciale i matematisk epidemiologi, komme en ny smittebølge. Og den vil formentlig være overstået, før det bliver vinter.

- Det kan godt begynde at ligne, at vi får en bølge i det tidlige efterår, siger han til TV 2.

Ny undervariant driver smitten i vejret i flere lande

Årsagen er den nye Omikron-undervariant BA.5, der lige nu driver smittetallene i vejret ifølge de portugisiske myndigheder. Det er den samme, der i det tidlige forår gav stigende smitte i Sydafrika.

Varianten står for 90 procent af smittetilfældene i Portugal, og den er nu blevet den dominerende variant i stedet for BA.2.

- Portugal er sandsynligvis det europæiske land med det højeste antal af denne undervariant, og det forklarer delvist det høje antal tilfælde, som vi oplever, oplyste den portugisiske sundhedsminister, Marta Temido, i sidste uge.

Også i Tyskland og Schweiz er der stigende smitte med BA.5, skriver Isabella Eckerle, der er tysk virolog, professor og direktør for Center for Emerging Viral Diseases ved universitetshospitalet i Geneve, på Twitter.

I Tyskland kan der ligefrem blive tale om en sommerbølge, siger den tyske forsker Sebastian Müller til det tyske medie Handelsblatt.

Men hvorfor er der nu bekymringer om en sommerbølge, når stigende smittespredning de seneste to år er sket i efterårs- og vintermånederne?

Det er der flere forklaringer på.

Hver ny variant er blevet bedre til at smitte

Den første forklaring kan være dét, som et nyt amerikanske studie også viser: at de to nye Omikron-varianter BA.4 og BA.5 både er mere smitsomme end tidligere varianter, men også er bedre til at undvige immunitet fra vaccination og tidligere smitte – selv tidligere smitte med Omikron.

- BA.4 og BA.5 vil sandsynligvis føre til flere gennembrudsinfektioner i de kommende måneder, står der blandt andet i studiet, der endnu ikke er fagfællebedømt.

Samtidig fremgår det af studiet, at som Omikron har udviklet sig over de seneste få måneder, ”er hver efterfølgende variant tilsyneladende blevet bedre til at smitte mellem mennesker”.

Og netop det kan være en anden forklaring på, hvorfor smitten lige nu er stigende i Portugal.

For jo mere smitsom en virus er, jo mindre betydning har årstider, oplyser to eksperter til TV 2.

Jo mere smitsom, jo mindre betyder sommer og sol

Viggo Andreasen forklarer det sådan her:

- Vi har om sommeren været vant til, at den corona, vi havde, ikke var i stand til at sprede sig, fordi hver smittet nåede at smitte mindre end én ny person.

Det var tilfældet med både Alfa- og Delta-varianten. Men det kan nu have ændret sig med Omikron, der er mere smitsom end både Alfa og Delta, og hvor hver undervariant ser ud til at være mere smitsom end den forrige.

Omikron er mere smitsom end andre varianter

Omikron BA.1 blev i Danmark den dominerende variant i december, hvor der allerede var en smittebølge med Delta-varianten i gang.

Den var mere smitsom end Delta, der var mere smitsom end Alfa-varianten. Men den var også mindre sygdomsfremkaldende, når det gælder alvorlig sygdom. Det viste sig nemlig, at den satte sig højere oppe i luftvejene, hvor Delta-varianten overvejende kravlede ned i lungerne.

Kort efter kom en ny Omikron-undervariant, BA.2, og den blev i januar hurtigt dominerende, fordi den var mere smitsom end BA.1. Danskere lagde sig i tusindvis på langs med sygdom, men da varianterne – som dens Omikron-forgænger – ikke var mere sygdomsfremkaldende, når det gælder alvorlig sygdom, steg indlæggelsestallene på landets hospitaler ikke så drastisk, som det var tilfældet under Alfa og Delta.

Alle danske restriktioner blev ophævet 31. januar 2022.

Nu er der to nye undervariant af Omikron på spil – BA.4 og BA.5. De to undervarianter er endnu en gang mere smitsomme end alle foregående varianter. Men intet tyder endnu på, at de er mere sygdomsfremkaldende.

- Nu er corona blevet så smitsom, så hver smittet, selv om sommeren, kan nå at smitte mere end én. Og det vil sige, at vi godt kan få epidemier, selvom det er sommer, siger Viggo Andreasen.

Han bliver bakket op af Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet:

- Jeg kan frygte, at det er det, vi ser frem mod (stigende smitte om sommeren, red.), når det gælder Omikron-varianterne BA.4 og BA.5, siger han til TV 2.

Allan Randrup Thomsen fremhæver dog også, at varianterne endnu ikke er et problem i Danmark. For selvom varianten BA.5 er steget med 135 procent om ugen ifølge Statens Serum Institut (SSI), er den dominerende variant stadig BA.2, og smittetallene har indtil nu været faldende.

- Men på baggrund af tallene fra Portugal tyder det på, at Omikron-varianten BA.5 kan sprede sig om sommeren – selvom at man har en velvaccineret befolkning, siger han.

Tirsdag oplyste den danske sundhedsminister, Magnus Heunicke (S), at smitten nu er "stagnerende til svagt stigende", og at BA.5 forventeligt vil blive den dominerende variant i Danmark i løbet af sommeren.

Omikron opfører sig anderledes end Alfa og Delta

En tredje forklaring kan også være, at de første varianter af Omikron viste sig at være mindre sygdomsfremkaldende end Delta-varianten. Det skyldes blandt andet, at Omikron sætter sig højere op i luftvejene, end det var tilfældet med Delta-varianten.

Vi er bestemt ikke stillet bedre end Portugal

Viggo Andreasen

Hvis de nye undervarianter opfører sig som forgængerne BA.1 og BA.2, kan det også betyde, at årstiden har mindre at sige.

- De øvre luftveje ligger jo tæt på udgangen så at sige, så i hvert fald når det gælder dråbeinfektion, burde der nemmere kunne ske smittespredning på trods af årstiden, siger Allan Randrup Thomsen.

Viggo Andreasen forklarer, at eksperterne faktisk med de første coronavarianter var overraskede over, hvor lidt coronavirussen spredte sig om sommeren.

- Når vi taler om andre virusarter, er der en sommereffekt, men den er ikke helt så voldsom, som vi oplevede det med corona, siger Viggo Andreasen.

Noget tyder dog altså nu på, at det ser ud til at have udlignet sig.

Danmark er ikke bedre stillet end Portugal

Men hvordan er Danmark så stillet, hvis smittetallene i Danmark begynder at stige, som det er tilfældet i blandt andet Portugal på grund af de nye varianter?

Ikke specielt godt, lyder det.

- Vi er bestemt ikke stillet bedre end Portugal, siger Viggo Andreasen.

Det skyldes blandt andet, at smitten med Omikron BA.2 i Danmark kom samtidigt med smitte med Omikron BA.1 og Delta-varianten. I flere andre lande, også lande omkring os, blev BA.2 først dominerende på et senere tidspunkt.

Samtidig fik danskerne også på et tidligt tidspunkt boostervaccinerne.

Og det kan altså stille Danmark dårligere ifølge de to eksperter, når det gælder smittespredning, end andre lande, fordi det er længere siden, at vi har været udsat for udbredt samfundssmitte og vaccinestik.

Omvendt fremhæver Allan Randrup Thomsen også, at den danske befolkning generelt er godt stillet, når det gælder alvorlig sygdom på grund af en høj tilslutning til vaccination og smitte med varianten BA.2.

Det er endnu uvist, om de nye undervarianter er mere sygdomsfremkaldende, men Allan Randrup er ikke så bekymret for, om vaccinerne og tidligere smitte fortsat beskytter mod alvorlig sygdom. Det samme har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) fremhævet.

Samme toner lyder ligeledes fra professor i infektionsmedicin ved Rigshospitalet, Jens Lundgren. Det kan du læse her.