SSI forventer, at ny Omikron-variant bliver dominerende denne sommer

Der er ikke tegn på, at BA.5 giver mere alvorlige sygdomsforløb end andre undervarianter, oplyser ministeren. Men alligevel følges udviklingen tæt.

Indtil videre er 17 procent af de nyregistrerede, danske coronatilfælde undervarianten BA.5.

Men den andel vil stige, skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

- I øjeblikket fordobles den i Danmark hver niende dag, lyder det om den nye Omikron-variant.

BA.5's udvikling over tid gør, at myndighederne kan sætte en tidshorisont på, hvornår den nye variant vil fylde størstedelen af de danske smittestatistikker.

- SSI vurderer derfor, at BA.5 vil blive dominerende i Danmark i løbet af sommeren, skriver Magnus Heunicke.

Han tilføjer, at varianten ser ud til at være årsag til, at coronasmitten herhjemme er gået fra at være stagnerende til at være svagt stigende.

Kapløb med tiden og om viden

Undervarianten af coronavirussen ser ud til at være mere smitsom end andre, allerede smitsomme Omikron-varianter. Det viser blandt andet et amerikansk studie.

Derudover tyder det på, at variant BA.5 er bedre til at undvige immunitet, som vi har opbygget enten gennem tidligere coronasmitte eller vaccination.

Derfor bør vi i følge professor på Rigshospitalet Jens Lundgren bruge de næste måneder på at indsamle viden om den nye undervariant.

- Det er et kapløb om at få så meget viden som muligt over for de varianter, som man forventeligt kommer til at se i efteråret og vinteren, og for at finde ud af, hvordan vi bedst beskytter os imod dem, har professor Jens Lundgren for nylig sagt til TV 2.

Dukkede op i Sydafrika

Andre steder i verden har BA.5 allerede vundet indpas.

Første gang, BA.5 dukkede op, var i Sydafrika, hvor man i april oplevede en stigning i antallet af coronasmittede. Stigningen var mindre end tidligere, men stadig signifikant.

Kort efter dukkede den nye undervariant op mange tusind kilometer væk i Portugal, hvor den nu er særligt tydelig. Allerede i maj blev der registreret en smittestigning, som viste sig at skyldes BA.5.

Siden er 90 procent af alle smittetilfælde i Portugal med BA.5-varianten.

Det har blandt andet fået det europæiske center for smitteforebyggelse og -kontrol (ECDC) til at ændre undervarianternes status fra ”variant af interesse” til ”en bekymrende variant”.

Højst sandsynligt ikke end-game

Men selvom varianten vinder indpas, bør vi ikke være bekymrede, mener Magnus Heunicke. For der er endnu ingen tegn på, at man bliver mere alvorligt syg, når der er tale om BA.5.

- Vi ser ingen alvorlige tegn på overdødelighed i landene, der har mere smitte med den variant end os, skriver ministeren i sit tweet.

Ifølge Magnus Heunicke har SSI og sundhedsmyndighederne sideløbende med BA.5 "fokus på en række undervarianter" af coronavirus.

Det er i følge Jens Lundgren fornuftigt, fordi virussen endnu ikke har fundet sin endelige version.

- BA.5 er højst sandsynligt ikke “end-game” af Omikron. Vi må forvente, at der kommer yderligere undervarianter, siger han.