Sundhedsstyrelsen har udeladt eget navn fra annonce på dating-app – meget underligt, siger ekspert
Det sker ifølge styrelsen af frygt for stigmatisering. Det kan man ikke, mener ekspert.
Virussen abekopper kan smitte alle og skeler hverken til køn eller seksualitet. Danske og internationale sundhedsmyndigheder har imidlertid sporet flere smittetilfælde til begivenheder for LGBT+-personer.
Derfor oplyste Sundhedsstyrelsen tidligere på måneden, at styrelsen ville alliere sig med blandt andre foreningerne Aids-Fondet og LGBT+ Danmark for at sprede sundhedsfaglig information.
Men Sundhedsstyrelsen ønskede i ét tilfælde ikke selv at optræde som afsender af frygt for at bidrage til stigmatisering. Det fremgår af mailkorrespondancer, som TV 2 har fået aktindsigt i.
Styrelsen aftalte med foreningen Aids-Fondet at lave en bannerreklame til LGBT+-datingappen Grindr. Via et link bliver brugeren sendt til Sundhedsstyrelsens hjemmeside, hvor man kan finde oplysninger om virussen.
Selvom Sundhedsstyrelsen ifølge mailkorrespondancen er involveret i både udformningen, publiceringen og betalingen af annoncen, endte styrelsen med ikke at optræde med eget navn i den.
"Pustet op" når Sundhedsstyrelsen er afsender
I en mailudveksling mellem Hiv-Danmark og Sundhedsstyrelsen bliver styrelsen 25. maj gjort opmærksom på, at den offentlige debat og mediedækning "puster til ilden" over for en stigmatiseret gruppe, som skal stå på mål for grove udtalelser.
- Vi er opmærksomme på det og er også rigtig kede af, at debatten foregår, som den gør, svarer Sundhedsstyrelsen i en mail.
Styrelsen forsøger at skubbe "i den rigtige retning", men oplever, at resultatet hurtigt bliver "det modsatte", skriver den. Derfor vælger Sundhedsstyrelsen at udelade deres eget navn fra annoncen:
- Fordi det igen ofte bliver pustet op, så snart vi er afsender, fremgår det af mailkorrespondancen.
Af en mail fra Aids-Fondet 23. maj fremgår det, at to ugers annoncering på Grindr vil beløbe sig i omegnen af 2800 kroner.
Det vil Sundhedsstyrelsen gerne betale, skriver den i en mail 24. maj, men i så fald "vil det nok skulle ske med os begge som afsendere", skriver styrelsen.
30. maj er styrelsen tilsyneladende nået frem til en anden beslutning, fremgår det af mailen til Hiv-Danmark.
Ekspert: - Det er meget underligt
Sundhedsstyrelsen er den øverste sundhedsfaglige myndighed i Danmark, hvis hovedopgaver er sundhedsfremmelse, forebyggelse og sygdomsbehandling.
Men i dette tilfælde mente styrelsen, at det var bedst, at den ikke selv optrådte som afsender af annoncen på trods af. at den ville betale for omkostninger så vel som at se annoncerne igennem inden publicering.
- Det er meget underligt, siger Oluf Jørgensen, der er forskningschef emeritus i mediejura og ekspert i offentlighedsloven.
- Når Sundhedsstyrelsen melder et budskab ud, så kan det ikke ske hemmeligt. Jeg har ikke set annoncen selv, men det vil klart være naturligt, at det fremgår, at Sundhedsstyrelsen står bag, siger han.
Sundhedsstyrelsen afviser at stille op til interview med TV 2, men skriver i et svar på mail:
- Vi arbejder generelt for afstigmatisering på sundhedsområdet og ønsker naturligvis ikke at bidrage til stigmatisering af særlige grupper:
- Vi fik en konkret forespørgsel på at samarbejde om en annonce til Grindr, som, vi synes, var en god idé og derfor støttede. Der er altid mange hensyn i spil, når vi kommunikerer fra Sundhedsstyrelsen, og vi laver altid en vurdering af, hvordan vi når vores målgruppe bedst.
Den bedste måde var i dette tilfælde, skriver styrelsen, ikke at indgå som tydelig medafsender.
Saglighedsprincip
TV 2 ville gerne have spurgt Sundhedsstyrelsen om, hvilke hensyn der ligger til grund for ikke at optræde som afsender på annoncen samt, hvordan Danmarks øverste sundhedsmyndighed skulle kunne "puste" til en negativ debat ved at optræde synligt.
- Der gælder et saglighedsprincip for den offentlige forvaltning. Den skal agere sagligt, og de må stå ved, hvad de støtter. Det må man ikke holde hemmeligt, siger Oluf Jørgensen.
Er årsagen ikke nobel nok, når Sundhedsstyrelsen ikke ønsker at stigmatisere og puste til ilden, hvis der er risiko for at stigmatisere?
- Jo, det kan det være, men man må stadig ikke hemmeligholde det, siger han.