Krigen i Ukraine

Vi har nødplaner klar, hvis der opstår gasmangel, siger Energistyrelsen

Rusland har i forvejen lukket for gassen til Bulgarien, Polen, Finland og Holland.

Det russiske selskab Gazprom vil fra onsdag stoppe med at levere gas til danske Ørsted, fordi selskabet har nægtet at betale for gassen i rubler.

Ifølge Energistyrelsen får lukningen af gassen ikke umiddelbart konsekvenser for den danske forsyningssikkerhed.

- Vi har stadigvæk gas i Danmark, og vi regner ikke med, at den situation ændrer sig her og nu. Men Danmark har planer klar, hvis situationen bliver forværret, siger Energistyrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw, i en pressemeddelelse.

Var forberedt

Ifølge TV 2s erhvervskommentator, Ole Krohn, har Ørsted forberedt sig på en lukning af gas fra russisk side.

Denne her direkte krigserklæring fra russisk side mod Danmark er noget, der taler i den anden retning

Ole Krohn, TV 2s erhvervskommentator

Han henviser til Ørsteds administrerende direktør, Mads Nipper, der mandag sagde, at man ikke agtede at betale Gazprom med rubler.

- Der er ikke umiddelbart problemer med at skaffe gas til Danmark. Vi kan få det via det europæiske gasmarked, siger Ole Krohn.

Ifølge Energistyrelsen har myndighederne en række fokusområder, der skal sikre, at der er gas nok til danskerne.

- Vi har været godt forberedt i Danmark. Ikke mindst fordi vi er langt med den grønne omstilling, hvor vi har meget biogas, fjernvarme og vindmøller. Men vi er forberedte og har nødplaner klar, hvis der skulle komme egentlig gasmangel, siger Kristoffer Böttzauw.

Er alvorligt og kan blive værre

Ifølge Ole Krohn falder lukningen af gassen fra russisk side på et heldigt tidspunkt, da der er et meget større gasbehov om vinteren. Men selvom det umiddelbart lyder, som om det ikke får de store konsekvenser, er det stadig et alvorligt tiltag, understreger han.

- Det er alvorligt, og det kan blive værre, fordi det ser ud, som om Rusland tager flere og flere lande ud og siger: Vi agter ikke at levere mere gas til jer. Derfor kan der godt være tegn på, at det kan blive farligt.

- Vi har jo set forhåbninger om, at inflationen ville dæmpe sig. Og det er klart, at denne her direkte krigserklæring fra russisk side mod Danmark er noget, der taler i den anden retning.

Rusland har i forvejen lukke for gassen til Bulgarien, Polen, Finland og Holland.