Samfund

Personalemangel skaber køkaos i Københavns Lufthavn

En af årsagerne til forsinkelserne er, at danskerne ikke har rejst længe, mener lufthavnen.

Køkaos påvirker i øjeblikket Københavns Lufthavn.

Tirsdag morgen skulle de rejselystne passagerer stå i kø til security i op til 50 minutter, når ventetiden var længst. Det oplyser lufthavnens pressechef, Lise Agerly Kürstein, til TV 2.

Niveauet for ventetiderne ligger normalt på omkring 20-30 minutter.

Tendensen ser ikke kun ud til at være gældende i Danmark. Der meldes også om problemer med ventetider i blandt andet flere britiske lufthavne.

Ifølge Lise Agerly Kürstein er der flere årsager til de lange ventetider. Tilfælles har årsagerne, at de udspringer af efterslæbet fra flere år præget af nedlukninger og rejserestriktioner.

Mangel på medarbejdere

Køerne skyldes blandt andet, at Københavns Lufthavn skal "genopbygges" efter at have været hårdt ramt af coronakrisen. Lufthavnen mangler simpelthen medarbejdere.

I august 2020 nedlagde lufthavnen, hvad der svarer til 511 fuldtidsstillinger, og i november 2020 blev yderligere 60 medarbejdere fyret.

Vi ansætter og uddanner på livet løs

Lise Agerly Kürstein, pressechef, Københavns Lufthavn

Og det tager tid at ansætte nye medarbejdere – blandt andet fordi de, der skal arbejde i security, først skal gennem en længere proces med blandt andet baggrundstjek.

- Vi er bagud på personale, men det tager tid at rekruttere og få dem sikkerhedsgodkendt, forklarer Lise Agerly Kürstein.

Hun understreger, at der uge for uge uddannes flere og flere, men at de nyansatte samtidig ikke har mulighed for at arbejde lige så hurtigt som de erfarne medarbejdere, hvilket også kan forlænge ventetiden.

- Vi ansætter og uddanner på livet løs, men vi vil samtidig ikke gå på kompromis med sikkerheden, siger hun.

Rejsende skal pakke ordentligt

Derudover påvirkes ventetiderne ifølge Lise Agerly Kürstein også af, at passagererne efter flere år med corona har glemt, hvordan man rejser.

En af de helt store udfordringer denne sommer kan blive at nå sit fly

Carsten Elmose, privatdirektør i Topdanmark

Derfor har danskerne ifølge Lise Agerly Kürstein også et ansvar for at få turen gennem lufthavnen til at glide problemfrit.

- Vi har ikke rejst længe, så mange har håndbagage med, der vejer alt for meget, og genstande i, som ikke kan gå i security, fortæller hun og opfordrer danskere, der skal ud at rejse, til at undlade at pakke væsker og spidse genstande.

Efterveer fra corona

De ekstraordinært lange køer i landets lufthavne har sat gang i telefonerne hos forsikringsselskabet Topdanmark, der oplever en markant stigning i antallet af henvendelser vedrørende mulighederne for hjælp, hvis man misser et fly.

Den seneste måned er netop den type henvendelser steget med 28 procent, skriver forsikringsselskabet i en pressemeddelelse.

Hos Topdanmark mener man også, at kaosset skyldes "efterveer fra corona".

- En af de helt store udfordringer denne sommer kan blive at nå sit fly, da lufthavne og rejselskaber mangler personale i alt fra checkinskrankerne til sikkerhedskontrollen, lyder det fra Carsten Elmose, der er privatdirektør i Topdanmark.

Andre lufthavne ikke ramt

I Billund Lufthavn oplever man ligesom i Københavns Lufthavn køer, men "ikke ud over det sædvanlige", oplyser Mads Bisp Agersnap, der er pr-manager for lufthavnen.

Ifølge ham har ventetiden i køen til security tirsdag morgen ikke sneget sig op på meget mere end ti minutter.

Lufthavnen kommer dog også med en opfordring til danskerne om at være forberedt på, hvad der skal lægges på båndet i security, og om at tjekke gyldigheden i ens pas.

Heller ikke i Aalborg Lufthavn oplever man problemer, og ifølge lufthavnsdirektør Niels Hemmingsen er der ingen køer i lufthavnen.

Det skyldes ifølge Niels Hemmingsen, at man har været på forkant med at ansætte personale.