Krigen i Ukraine

Mette F. om gaslukning: Ren afpresning og fuldstændigt uacceptabelt

Ruslands beslutning om at lukke for gassen samt krigen i Ukraine betyder, at vi skal stå endnu tættere sammen i EU og NATO, siger statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen (S) kalder Gazproms beslutning om at lukke for gassen til Ørsted for afpresning og fuldstændigt uacceptabel.

- Jeg synes, at Putins beslutning om at lukke for gassen til Danmark er helt uacceptabel, og jeg mener, at det er en form for afpresning. Men vi bliver ved med at bakke op og tage afstand fra de forbrydelser, der foregår, siger statsministeren til TV 2.

Derudover siger hun, at regeringen bakker op om Ørsteds beslutning om ikke at betale i rubler, og at Danmark og Europa hurtigst muligt skal sørge for at blive helt uafhængige af russisk gas.

- Først og fremmest understreger det vigtigheden af, hvorfor vi skal udbygge vores vedvarende energi og blive uafhængige af den russiske gas, siger Mette Frederiksen.

Ørsted har over for regeringen gjort klart, at de fortsat forventer at kunne levere gas, så Gazproms beslutning vil ikke få betydning for danskerne her og nu, og det bekræfter statsminister Mette Frederiksen også.

- Vi har forberedt os og truffet vores forholdsregler, så det får ikke konsekvenser nu, men det er klart, at det er en alvorlig situation for Danmark.

Gammeldags angrebskrig er tilbage

Den russiske beslutning om at lukke for gassen til Ørsted og krigen i Ukraine viser ifølge Mette Frederiksen, hvorfor det er vigtigt, at vi er en del af de politiske fællesskaber, som vi er.

- EU og NATO er vores bedste værn mod udemokratiske kræfter som dem, der er på spil nu. Det er vores værn mod det, vi oplever fra russisk side lige nu, siger statsministeren.

Samtidig gør hun klart, at det er vigtigt, at vi rykker endnu tættere sammen nu.

Lukket for gassen

Det russiske gasselskab Gazprom indstiller leverancen af gas til Ørsted fra onsdag. Det oplyser det danske selskab i en pressemeddelelse.

Årsagen skal findes i, at Gazprom kræver, at Ørsted betaler for gasleverancerne med rubler, hvilket Ørsted ikke ønsker.

- Vi står i Ørsted fast på vores afvisning af at betale i rubler, og vi har forberedt os, så vi forventer fortsat at kunne levere gas til vores kunder. Situationen understreger, at vi i EU skal være uafhængige af russisk gas ved at accelerere udbygningen af vedvarende energi, siger Mads Nipper, der er administrerende direktør i Ørsted, i pressemeddelelsen.

Samtidig gør Ørsted det klart, at selskabet mener, at det er Gazprom, der ikke lever op til aftalen, fordi Ørsted ikke er forpligtet i kontrakten til at betale i rubler.