Krigen i Ukraine

Gaslukning kan udvikle sig til en katastrofe, siger professor

Udover Danmark har Rusland lukket for gasforsyningen til Bulgarien, Polen, Finland og Holland.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) fordømmer Ruslands beslutning om at lukke for Ruslands gasleverancer til danske Ørsted fra onsdag.

- Det er endnu et eksempel på Putin, der afpresser og prøver at manipulere med Europa. Det skal vi selvfølgelig ikke acceptere, siger han.

Ifølge ministeren får det ikke en betydning på den korte bane. Men hvis Rusland fortsætter med at lukke gassen til flere europæiske lande, kan det give forsyningsproblemer, siger han.

Dan Jørgensens fordømmelse kommer i forlængelse af statsminister Mette Frederiksen (S), der kalder det "fuldstændigt uacceptabelt".

Professor: Rusland kan lukke for gas til Europa med en dags varsel

Ifølge Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, er lukningen af russisk gas til europæiske lande et tegn på, at den nuværende krise kan udvikle sig til en katastrofe.

- Vi skal være klar over, at Rusland kan lukke for gassen til hele Europa med én dags varsel, siger han.

Udover Danmark har Rusland lukket for gasforsyningen til Bulgarien, Polen, Finland og Holland.

- Det, at enkelte lande får lukket for gassen, er et vink med en vognstang om, at den endegyldige konsekvens er, at man ikke får mere gas, siger han.

Og den danske regering følger situationen meget nøje, lyder det fra Dan Jørgensen.

- Vi ser, Putin har lukket gassen til en række lande. Fortsætter han med det, kan situationen ændre sig. Så kan vi komme derhen, hvor der er decideret forsyningsproblemer. Det er vi forberedt på i Danmark og Europa, hvis det skulle ske, siger han.

Lukning kan have alvorlige konsekvenser

Brian Vad Mathiesen peger på, at en lukning af al gasforsyning fra Rusland til europæiske lande kan have alvorlige konsekvenser.

- Så træder vores beredskabsplan i kraft. Det kan meget vel betyde, at flere industrier skal lukke for gassen, og at det går udover energipriserne og forsyningssikkerheden.

Skulle det ske, har Danmark en nødplan klar, siger klima- og energiministeren.

- Det er sådan, at de danske husholdninger, der har gas som varmekilde, er såkaldt beskyttede kunder i henhold til lovgivningen. Det vil sige, at de vil få rettighed til gassen først, siger Dan Jørgensen ifølge Ritzau.

- Det handler om så hurtigt som muligt at iværksætte en transformation væk fra gas og over til alternativer.

Er alvorligt og kan blive værre

Ifølge TV 2s erhvervskommentator, Ole Krohn, falder lukningen af gassen fra russisk side på et heldigt tidspunkt, da der er et meget større gasbehov om vinteren.

Men selvom det umiddelbart lyder, som om det ikke får de store konsekvenser, er det stadig et alvorligt tiltag, understreger han.

- Det er alvorligt, og det kan blive værre, fordi det ser ud, som om Rusland tager flere og flere lande ud og siger: Vi agter ikke at levere mere gas til jer. Derfor kan der godt være tegn på, at det kan blive farligt.