Nye sanktioner kan sende benzinpriser op over 20 kroner literen

I de kommende dage forventes det, at EU-landene når til enighed om en ny sanktionspakke, der blandt andet rammer importen af russisk olie.

Hvis du kører bil, har du måske bidt mærke i, at benzinpriserne rundt omkring på de forskellige standere er blevet højere og højere. Mandag nåede prisen for en liter benzin hos Circle K helt op på 17,49 kroner.

Men selvom benzinpriserne allerede er historisk høje, kan de risikere at få endnu et nøk op.

Efter flere ugers forhandlinger forventes EU-landene ved dagens topmøde at nå til enighed om endnu en sanktionspakke mod Rusland. Sanktioner, der blandt andet inkluderer et stop for import af russisk olie.

Og sker det, vil det sandsynligvis få oliepriserne til at stige yderligere. Det vurderer Jan Bylov, som er oliestrateg i Jyske Bank.

- Det betyder, at et allerede stramt oliemarked med begrænset kapacitet, ser ud til at blive endnu mere vanskeligt. Det ser ikke så rart ud, siger Jan Bylov.

Over 20 kroner per liter benzin

På nuværende tidspunkt koster en tønde olie omkring 120 dollar, hvilket svarer til omkring 830 danske kroner. Men hvis sanktionerne bliver en realitet, forventer Jan Bylov, at prisen for en tønde olie vil stige til 125 dollar, svarende til omkring 864 kroner.

Og der er risiko for, at oliepriserne kan blive endnu mere ekstreme. Prisen for en tønde olie kan nå helt op på 170 dollar. Det vil sende de danske benzinpriser i vejret, fortæller Peter Rasmussen, der er brændstofdirektør hos Circle K.

- Så bliver det over 20 kroner per liter benzin, fortæller han til TV 2.

Peter Rasmussen tror dog ikke, at det når så vidt. Han forventer, at markedet bliver justeret ved, at olien flytter rundt.

Mod øst er lande som Kina og Indien nemlig interesserede i den russiske olie.

Peter Rasmussen forventer, at et EU-boykot vil resultere i, at asiatiske lande vil tilbyde at købe den russiske olie. Det vil frigive den olie, som de asiatiske lande før skaffede andre steder fra - og den olie vil EU-lande i stedet kunne købe.

Manglende infrastruktur

Men for at oliepriserne ikke skal stige til vejrs, skal der være tid nok til, at markedet kan nå at rykke rundt.

En proces, der ifølge oliestrateg Jan Bylov er udfordret af, at infrastrukturen til at transportere olien skal være på plads.

- Enten skal olien sejles mod øst, eller også vil der skulle bygges nye rørledninger, siger Jan Bylov.

Til EU-topmødet mandag og tirsdag forventes det, at landene bliver enige om at boykotte russisk olie.

At aftalen endnu ikke er landet på trods af flere ugers forhandlinger, skyldes især modstand fra Ungarn, som er meget afhængig af den russiske olie.