Udbrud af abekopper kan bare være "toppen af isbjerget", advarer WHO
Danske eksperter har dog tidligere manet bekymringen til jorden og sagt, at vi ikke skal frygte virussen.
Vi har sandsynligvis kun set toppen af isbjerget, når det gælder tilfælde med virussen abekopper.
SĂĄdan lyder det nu fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.
Organisationen advarer mod, at de 200 tilfælde af abekopper, der på nuværende tidspunkt er fundet uden for Afrika, måske kun er begyndelsen, skriver The Guardian.
- Vi ved ikke, om vi kun ser toppen af isbjerget, eller der er flere tilfælde, der er uopdagede i lokalsamfund, sagde Sylvie Briand, leder af WHO's epidemi- og pandemiberedskab og forebyggelseschef, fredag under et pressemøde.
Ikke grund til bekymring endnu
Siden Storbritannien første gang rapporterede om et bekræftet abekoppertilfælde 7. maj, er næsten 200 tilfælde blevet rapporteret til FN's Sundhedsagentur i lande langt fra de steder, hvor virussen er endemisk.
På mødet sagde Briand, at vi stadig kun er i begyndelsen, og at WHO ved, at vi vil se flere bekræftede tilfælde i de kommende dage. Men hun understregede samtidig, at der ikke er grund til "panik".
- Det her er ikke en sygdom, som den generelle befolkning skal være bekymret for. Det er ikke covid eller en anden sygdom, der spreder sig hurtigt, siger Sylvie Briand.
En lignende melding har lydt i Danmark, hvor bĂĄde virologer og sundhedsmyndighederne har manet til ro med meldinger om ikke at frygte virussen.
- Sundhedsmyndighederne forventer ikke udbredt samfundssmitte i Danmark, men vi følger situationen tæt for at være bedst muligt forberedt på en eventuel udvikling i smittesituationen, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) 23 maj.
Vi har dog set de første tilfælde af abekopper i Danmark, hvor i alt to personer er blevet konstateret smittede med virussen, der faktisk blev fundet første gang i 1958 i København.
De nuværende tilfælde er set i forbindelse med rejser - blandt andet har en mand fået virussen, efter han kom hjem fra en rejse til Gran Canaria.
Sundhedsstyrelsen har oplyst, at man skal være opmærksom, hvis man efter at have været i udlandet eller har været i tæt kontakt med en person, der har været i udlandet, bliver syg med udslæt og blærer på kroppen.
- Abekopper giver blærer, der kan minde om dem, der ses ved skoldkopper, forklarer enhedschef i styrelsen, Bolette Søborg.
Flere smittetilfælde er fundet
Virussen abekopper har tidligere primært været udbredt i Afrika. Det første tilfælde blev konstateret i Storbritannien 7. maj. Her mener sundhedsmyndighederne nu, at der kan være tale om samfundssmitte, oplyser det britiske sundhedsagentur UKHSA.
Der er desuden konstateret tilfælde i blandt andet Storbritannien, Spanien, Portugal, Sverige, Belgien, Holland og Tyskland.
Det største antal smittetilfælde er konstateret i Spanien, Storbritannien og Portugal.
Milde forløb
Myndighederne lægger dog vægt på, at virussen ikke smitter nemt mellem mennesker. Virussen er dog potentielt dødelig, men med en dødelighed på omkring én til tre procent.
Tilsyneladende har de foreløbige tilfælde i Europa været milde, og det kan være karakteristisk for netop denne virustype.
Sundhedsmyndighederne mener, at abekoppevirussen let kan inddæmmes i Danmark. Blandt andet fordi sygdommen ikke smitter i inkubationstiden og er let genkendelig.
Desuden findes der både vaccine, behandlende vaccine og godkendt anti-virus medicin om nødvendigt.