Folkeafstemning 2022

TV 2 med EU-soldater i Mozambique: Danskerne ville passe perfekt ind, lyder det

Lokale er glade for støtten, men en organisation mener, at EU lader den lokale hær og dermed landets regering begå overgreb uden at gribe ind.

Mozambiques hovedstad, Maputo, ligger flere tusinde kilometer fra Europa, og der er ikke umiddelbart meget europæisk over den militære luftbase i byen. Her sveder lokale mozambiquiske soldater over et kort. De forsøger at udpege militære mål.

Samtidig holder den portugisiske soldat Antonio Silva styr på tiden. Han er udsendt af EU.

- Vi starter nærmest helt fra scratch. Det er de helt basale militærting, de skal lære, siger Silva.

Silva træner de lokale navigatører i kort, kompas og ildkamp, og TV 2 er rejst til Mozambique for at komme helt tæt på én af EU’s militære indsatser i Afrika.

Her er Silva sammen med omkring 100 andre europæiske soldater lige nu udstationeret i en træningsmission. Formålet er at uddanne 2000 lokale soldater til kampen mod terror.

Det er én af de indsatser, som Danmark kan komme med i, hvis danskerne 1. juni stemmer ja til at afskaffe det danske EU-forsvarsforbehold. Kan. Men ikke skal.

De fleste partier siger nej til en dansk deltagelse i Mozambique, men Radikale Venstre er ikke afvisende.

Lokale uenige om EU's indsats

Formålet med missionen i Mozambique er at støtte landets myndigheder i kampen mod en islamistisk oprørsgruppe i en nordlig provins ved navn Cabo Delgado. Gruppen er inspireret af Islamisk Stat og Al Shabab i Somalia. For et par år siden udråbte oprørsgruppen flere af de nordlige provinser til at være et kalifat.

Lokalt i Mozambique er der vidt forskellige syn på indsatsen.

TV 2 ville gerne have interviewet de lokale soldater, men det har vores udsendte reportere ikke fået lov. På gaden tæt på en flyvebase i udkanten af Marputo møder vi til gengæld tre lokale mozambiquere. De kender alle til EU’s tilstedeværelse, og de er glade for den udstrakte hånd fra Europa.

- Det er en god ide. Måske kan det styrke vores militærs præstationer, siger chaufføren Edio Nhantumbo, som får opbakning fra tømreren Emidio Cipriano Nhassango.

- Det kan kun være en fordel. De er her for at hjælpe, siger Nhassango.

EU-indsatsen i Mozambique

Siden oktober har EU haft en træningsmission i Mozambique. Målet er, at 2.000 lokale soldater skal uddannes til terror-bekæmpelse.

Missionen er startet efter en henvendelse fra Mozambiques regering, fordi den nordlige provins Cabo Delgado er blevet angrebet af Islamisk Stat. Indsatsens strategiske mål er at støtte kapacitetsopbygningen i de mozambiquiske væbnede styrkers enheder, der skal indgå i en kommende hurtig reaktionsstyrke.

Derudover støtter EU med såkaldt non-lethal udstyr for 89 millioner euro. Det er blandt andet  droner, night vision briller og transportkøretøjer. Udenrigsministeriet fortæller, at Danmark også har bidraget til den del.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch deler til gengæld ikke de lokales begejstring. Ifølge organisationens senior researcher i Afrika, Zenaida Machado, har den hær, som EU hjælper, begået voldsomme overgreb i det nordlige Mozambique. Regeringen nægtede ifølge Machado at undersøge sagen, og hun savner derfor, at EU lægger pres på regeringen.

- Det mindste, de (regeringen, red.) kan gøre, er at undersøge sagen, når vi har beviser for, at hæren har lavet overgreb på lokalbefolkningen. Det er ikke sket, og det er derfor, at vi insisterer på, at EU bør stille krav til regeringen om, at de overgreb og forbrydelser skal efterforskes, og de ansvarlige skal retsforfølges. Det er ikke sket, siger Machado.

Danske soldater vil "passe perfekt ind"

En af de øverstkommanderende for EU-indsatsen i Mozambique er finnen oberst Pertti Kelloniemi. Ifølge ham har EU’s indsats netop til formål at få soldaterne til at tackle både terrorister og civile bedre end hidtil. For missionen er ikke kun af militær karakter. Den inkluderer eksempelvis også uddannelse i menneskerettigheder.

Adspurgt om ikke der er en risiko, når man blander sig i en lokal og kompleks konflikt langt fra EU, svarer han, at terrorismen ikke kender nogen grænser.

- Det her er en mulighed for virkelig at gøre en forskel, hvor vi med vores træning kan hjælpe hæren i kampen oppe nordpå. For vi kan se, at problemet ikke er begrænset til ét område. Ekstremisterne kender altså ikke til landegrænser.

Og oberst Kelloniemi håber, at Danmark kommer ombord.

- Helt sikkert. Helt sikkert. Vores nordiske kolleger fra Danmark ville passe perfekt ind i enheden. Jeg ville elske at se vores danske kolleger hernede.

104 soldater og ni lande deltager

Lige nu er der 104 europæiske soldater tilstede i Mozambique i forbindelse med EU-missionen.

Omkring halvdelen er fra Portugal. Også Spanien, Frankrig, Belgien, Østrig, Rumænien, Grækenland, Finland og Estland deltager.

Italien, Sverige og Litauen vil også sende soldater i de kommende måneder.

Brigadegeneral Nuno Lemos Pires er øverstbefalende for EU-missionsstyrken og leder missionen på stedet.

Handler det reelt om gas?

Fra flere sider har kritikken af missionen gået på, at EU er i Mozambique på grund af gas og ikke for at hjælpe den lokale hær. Det franske olie- og gasselskab Total har store økonomiske interesser i landet og den gasproduktion, der blandt andet foregår i den nordlige del af landet. Gassen er en del af hele konflikten i Cabo Delgado.

Enhedslistens Peder Hvelplund valgte i NEWS-programmet Duellen at fremhæve gassen i Mozambique som et eksempel på, at de afrikanske missioner primært handler om at "forsvare EU's handels- og ressource-interesser". Han henviste til en nylig rapport fra miljøorganisationen Greenpeace, der konkluderer, at knap to tredjedele af EU’s militærmissioner hjælper med at sikre olie- og gasimport til Europa.

- Jeg har svært ved at se, hvorfor det skal gavne den europæiske og globale sikkerhed at kaste os ud i den slags projekter, sagde han.

R: - Det giver ret god mening

For at Danmark kan ende i Mozambique, kræver det først et ja til at fjerne forsvarsforbeholdet den 1. juni. Derefter skal et flertal i Folketinget også stemme ja til, at Danmark deltager i missionen. Radikale kan som det eneste parti godt se Danmark i Mozambique.

- Det handler om en træningsmission, hvor man netop hjælper med at opbygge grundlæggende strukturer, træner militæret i at holde fred og stabilitet og i ligestilling og grundlæggende rettigheder. Sådan noget, synes jeg, giver ret god mening. Især for EU som så kan kombinere det med udviklingshjælp og opbygning af den økonomiske muskel, der gør, at et land måske kan etablere mere stabile strukturer, siger de radikales leder, Sofie Carsten Nielsen.

Flere Afrika-missioner tvunget på standby

Missionen i Mozambique er langt fra den eneste på de kanter. 12 ud af 14 af de militære EU-missioner, som Danmark hidtil har været udelukket fra, er foregået enten i et afrikansk land eller i farvandene ud for Afrika.

I flere tilfælde har det vist sig problematisk. I Mali og Den Centralafrikanske Republik er missionerne eksempelvis sat på pause på grund af problemer i samarbejdet med de lokale myndigheder.

I Mali skyldes det blandt andet, at landets overgangsregering, som tog kontrollen i forbindelse med et militærkup i 2020, har gjort brug af den berygtede russiske Wagner Group.

Wagner Group er sanktioneret af EU, som hævder, at gruppen har brudt menneskerettighederne. Gruppen er også anklaget for at dræbe civile maliere i et militært angreb i slutningen af marts.

I Mozambique fortsætter portugisiske Antonio Silva dog ufortrødent sit arbejde med at uddanne de lokale navigatører med kort og og kompas.

- De skal gerne blive lige så dygtige, som europæiske soldater, hvis de skal kunne klare sig i krigen længere nordpå i landet, siger Silva.

Spørgsmålet er så, om det er sandsynligt, når man starter fra scratch?

- Ja, det tror jeg. Det er jeg ret sikker på, lyder det fra den portugisiske EU-soldat.

Søndag inviterer TV 2 danskerne til debataften om forsvarsforbeholdet med Folketingets 13 partiledere. Følg med på TV 2 fra klokken 20.40.