Odense overvejer forbud mod spilreklamer efter bekymrende rapport

Venstre i Odense blæser til kamp mod spilreklamer i offentlig transport efter en rapport, der viser nedslående tendenser for spilproblemer.

Lokalpolitikere fra landets tredjestørste by vil forbyde spilreklamer i offentlig transport.

En rapport fra Spillemyndigheden viser, at dobbelt så mange danskere har problemer med spilleafhængighed sammenlignet med 2016.

Flere kommuner har allerede indført forbud: Aalborg, Frederiksberg, København, og 16. maj indførte et flertal i Randers Kommune et forbud mod spilreklamerne i den offentlige transport.

Det har man ikke i Odense, og her vil Venstre have, at der bliver indført forbud mod at vise spilreklamer i både busser og i byens letbane.

- Vi kan jo se i den seneste rapport, at der er mere end en fordobling af spilleafhængige med dybe, store problemer. Derfor mener vi, at vi tager fat i nogle platforme, som er skatteyderbetalt og begrænser muligheden, siger Araz Khan, der er byrådsmedlem for Venstre i Odense.

I Spillemyndighedens rapport fremgår det, at 5,2 procent af den voksne befolkning i 2016 havde minimum et lavt niveau af pengespilsproblemer. I 2021 var andelen imidlertid fordoblet til 10,9.

I 2021 er der cirka 29.500 voksne med alvorlige pengespilsproblemer, svarende til 0,67 procent af den voksne befolkning. I 2016 var tallet cirka 16.000, svarende til 0,38 procent. Her kan der dog ikke konstateres en signifikant stigning.

Skatteminister: - Det er skidt. Det er rigtig skidt

Men også blandt børn og unge er der problemer. Selvom andelen af børn og unge med lavt niveau af pengespilsproblemer er lavere end gruppen af voksne, har 2.600 børn og unge mellem 12-17 år alvorlige pengespilsproblemer. Det svarer til 0,6 procent og flugter stort set med andelen af voksne.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) sagde onsdag til TV 2, at reklamerne kan udgøre et problem for især børn og unge.

- Vi bliver bombarderet med aggressive spilreklamer, og det er en af de ting, vi kommer til at kigge på. Vi skal sikre, at børn og unge ikke kommer ind i spil. Der er flere børn og unge, som bliver spilafhængige, og det er skidt. Det er rigtig skidt, sagde han.

Han satte ikke ord på, om et nationalt forbud mod reklamer ville være løsningen.

Sidste år afviste regeringen dog at tage det greb i brug. I april 2021 anbefalede Center for Ludomani et totalt forbud mod spilreklamer.

Året forinden lød det fra Socialdemokratiets skatteordfører, at et direkte forbud ikke var vejen frem.

Venstre: Vi har et ansvar

Tilbage i Odense mener Det Konservative Folkepartis byrådsmedlem Kristian Guldfeldt imidlertid, at beslutningen bør træffes på nationalt plan.

- Det handler om, at vi skal lave politik, som virker. Det bliver svært at føre ud i virkeligheden. Jeg har den tilgang, at det er nationalt spørgsmål, og derfor skal det tages op på Christiansborg og ikke i en lokalbestyrelse, hvor vi ikke rigtig har mulighed for at løse problematikken, siger han.

Det er begrænset, hvad et forbud mod spilreklamer i offentlig transport vil rykke ved problemet, erkender Venstres Araz Khan. Men det betyder ikke, at byrådene er fritaget for ansvar, mener han.

- Det er ikke sikkert, at omfanget er så stort. Jeg kender ikke frekvensen på den del, men jeg kender frekvensen på de tal, vi ser, og det er unge mennesker, som mister grebet. Der har vi et ansvar, siger han.