Samfund

Vred forsker anklager DR for at lyve ham op i ansigtet - flere gange

- Da jeg ikke har givet mit samtykke, vil jeg hermed bede om, at DR ikke sender programmet, skriver en af de medvirkende forskere i sin klage til DR.

Tv-programmet ’Ellen Imellem’ på DR har fået en del af den danske forskerstand op ad stolen i vrede over, hvordan de bliver håndteret som medvirkende.

En af dem er Peter C. Kjærgaard, som forsker i evolution og er direktør ved Statens Naturhistoriske Museum.

Han har delt den klage, han har sendt til DR efter sin medvirken, med TV 2 efter ikke at have hørt noget fra DR.

Viden er fandeme ikke et synspunkt, det er viden

Anja C. Andersen, astrofysiker

Klagen blev sendt 19. maj. Lørdag 21. maj rettede han henvendelse til DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, og DR's bestyrelsesformand, Marianne Bedsted. Tirsdag 24. maj kontaktede han Henrik Bo Nielsen, der er direktør for DR's Kultur, Børn og Unge.

Men han har ikke hørt noget fra nogen af dem, siger han.

- Da jeg ikke har givet mit samtykke, vil jeg hermed bede om, at DR ikke sender programmet 'Ellen Imellem' med min medvirken, skriver Peter C. Kjærgaard i klagen, som TV 2 er i besiddelse af.

- Jeg vil samtidig bede om, at råmaterialet destrueres.

Forsker mener, han blev løjet for

I programmet skal en gæst besvare en række kritiske spørgsmål fra en journalist. Det tror gæsten i hvert fald.

Journalisten Ellen Kirstine Jensen har nemlig en skeptiker inden for det felt, som gæsten har viden om, i sin øresnegl, der fodrer hende spørgsmål. Og det ved gæsten ikke.

- Der er blevet løjet over for mig ad flere omgange, og programmet planlægges nu at blive sendt uden min tilladelse, skriver Peter C. Kjærgaard.

- Der (er, red.) sket et alvorligt tillidsbrud, som er svært at rette op på.

Han skriver, at han er blevet løjet for, da han via sin sekretær har sagt ja til at medvirke i et interview om evolutionsteori. Derefter skriver journalisten, som Peter C. Kjærgaard tror, laver interviewet, til hans sekretær, at det er hende, der vil foretage interviewet med supplerende spørgsmål fra en tilrettelægger.

I den forbindelse blev det gentaget, at emnet var evolution, og formålet var at øge unges interesse.

Forskeren fortæller, at efter optagelserne blev han løjet for igen, da journalisten sagde, at hun spillede en kreationist under interviewet.

- Men hun løj igen, da hun fortsat intet fortalte om at være talerør for en anden gennem hendes øresnegl, skriver forskeren.

Peter C. Kjærgaard understreger, at det i hele hans karriere har været et princip for ham ikke at indgå i debatter med kreationister for "ikke at give dem autoritet og forhindre dem i at opnå ufortjent videnskabelig legitimitet". Det er han nu blevet narret til ved at medvirke i 'Ellen Imellem', mener han.

Satirisk element

Programmet med Peter C. Kjærgaard har ikke været sendt endnu.

Det har programmet med astrofysikeren Anja C. Andersen til gengæld. Hun sad også overfor Ellen Kirstine Jensen, der denne gang havde fladjordsteoretikeren Ole Lochmann i sin øresnegl.

Søndag var Anja C. Andersen med i TV 2-magasinet 'Presselogen', hvor hun fortalte, at hun kom op i det røde felt af vrede efterfølgende.

- Jeg blev så indigneret over, at man stillede det op, som om der var to synspunkter over for hinanden. Viden er fandeme ikke et synspunkt, det er viden, sagde hun.

DR skrev til dig på forhånd, at der ville være satiriske elementer i programmet. Er det ikke bare dig, der har misforstået, hvad du sagde ja til?

- Jo, det kan da godt være. For jeg var ikke klar over, at "satirisk element" betød, at den kontrakt, jeg plejer at have med journalister, er sat ud af spil, sagde Anja C. Andersen, der også har klaget til DR.

DR svarer igen

DR er ikke vendt tilbage på Peter C. Kjærgaards klage, og det kalder han ”utrolig dårlig stil”.

- Jeg har svært ved at se, hvordan man som ledelse kan retfærdiggøre det, siger han til TV 2 onsdag aften.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra DR onsdag aften men uden held.

Tidligere har DR dog forsvaret sig med, at der var tale om satire og sætter spørgsmålstegn ved, om forskerne har læst interviewaftalen ordentligt.

- Vi har fortalt, at der ville være en overraskelse, og at der ville være et satirisk greb. Hvis man ikke kan læse en lille smule ind i det, så skal man måske læse sine interviewaftaler igennem en ekstra gang, sagde Jonas Delfs, redaktionschef på DR, som også var med i 'Presselogen' søndag.

- Vi siger, at der vil være overraskende spørgsmål som en del af et satirisk element.

Endnu et afsnit af ’Ellen Imellem’ har haft premiere onsdag aften. Denne gang var det med Xukun Ji, der har en lederstilling i Huawei Technologies Danmark. I Ellen Kirstine Jensens øre var en repræsentant fra Dansk Kina-Kritisk Selskab.

Xukun Ji tager også afstand fra programmet og føler sig ført bag lyset, siger hun til Ritzau onsdag aften.