Samfund

Sundhedsstyrelsen overvejer nu at vaccinere nære kontakter mod abekopper

Magnus Heunicke understreger, at abekopper "er noget helt andet" end coronavirus. Men alligevel skal smitten indkapsles og stoppes.

Præcisering: I første version af denne artikel citerede vi Sundhedsstyrelsen for at sige til DR, at de vil tilbyde vacciner til nære kontakter. Til TV 2 siger Sundhedsstyrelsen, at de overvejer at tilbyde vaccinen til nære kontakter.

Sundhedsstyrelsen overvejer at tilbyde en vaccine til personer, der har været nære kontakter til smittede med abekopper.

Det siger Bolette Søborg, der er overlæge og enhedschef Sundhedsstyrelsen, til TV 2

- Det, Sundhedsstyrelsen overvejer, er vaccination til dem, der har været i nær kontakt med folk, der har abekopper. Det drejer sig om folk, der bor sammen med en smittet person eller har haft seksuelt samkvem med en smittet person, siger Bolette Søborg, overlæge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen, til TV 2.

- Det er noget, vi overvejer i forbindelse med opdateringen af retningslinjerne for vores håndtering af abekopper. Det er vigtigt, at vi kigger på, hvad man gør i andre lande i Europa, hvor smitten kom først - her Storbritannien, siger hun.

Bolette Søborg understreger, at der stadig ikke er grund til bekymring for en generel, stor smittespredning med abekopper i den danske befolkning.

- Den store forskel på coronavirus og abekopper er jo, at abekopper kun smitter ved tæt kontakt, og at det kun er folk med symptomer, der smitter, siger Bolette Søborg.

I øjeblikket er to danskere ifølge Sundhedsministeriet konstateret smittet med abekopper. Begge de smittede har fået symptomer efter rejse til Spanien

"Noget helt andet" end corona

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har indkaldt Folketingets sundhedsordførere til et møde om abekopper, hvor også Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen vil deltage.

Her vil han briefe partierne om smittesituationen og "lægge alle data frem", lyder det fra ministeren.

- Som det er nu, er der ikke sket smitte i Danmark. Det er altså tilrejsende danskere, der har haft smitten med hjem. Men vores myndigheder er i fuld gang med opsporingen, og vi følger det hver dag, siger Magnus Heunicke til TV 2.

Selvom situationen minder meget om den, vi så ved corona-epidemiens begyndelse for lidt over to år siden, så understreger sundhedsministeren, at abekopper "er noget helt andet".

Ifølge sundhedsministeren er myndighederne "slet ikke" i gang med at tænke i hverken epidemilov eller restriktioner.

- Det er ikke sådan en slags sygdom. Men det er jo stadig en sygdom, som vi ikke er vant til at have på vores breddegrader. Rundt omkring i Europa kommer der hver dag nye smittetilfælde frem. Det skal vi jo have indkapslet og have stoppet de smittekæder, siger Magnus Heunicke.