Samfund

Havørn fundet død med hagl i kroppen: - Helt utilstedeligt

Sagen er nu meldt til politiet.

I begyndelsen af maj fandt en lokal landmand en død havørn på sin ejendom på Lolland, som efterfølgende viste sig at have hagl i kroppen.

Derfor har Naturstyrelsen nu meldt sagen til politiet, oplyser Dansk Ornitologisk Forening.

Havørnen er en fredet fugl, og efter fundet fik landmanden kontakt til en ornitolog, som via Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn gav Naturstyrelsen besked om det.

Herefter blev fuglen kørt til undersøgelse hos en dyrlæge. Her viste røntgenfotografier, at der var hagl i kroppen og sår på klørene, hvilket sandsynligvis også stammer fra hagl.

Havørnen er nu sendt til yderligere undersøgelse hos vildtsundhed.dk under Aalborg Universitet.

Kan have haft unger

Hos Dansk Ornitologisk Forening er formand Egon Østergaard forarget over fundet.

- Det er helt utilstedeligt, at en havørn er blevet skudt. Vi afventer grundige undersøgelser, men vi må antage, at haglene har dræbt havørnen. Det er ualmindelig trist, at vi gang på gang skal se vores fredede rovfugle blive ofre for uvidenhed, siger han.

Den skudte ørn var voksen, hvilket betyder, at den kan have været ynglende, så potentielt er et kuld unger i en rede også gået til, fortæller leder af foreningens Projekt Ørn, Kim Skelmose.

Det er ikke første gang, at en havørn er fundet død med hagl i kroppen. I 2019 blev en havørn ligeledes fundet død på Lolland med to hagl i kroppen. Og i 2016 blev en havørn ligeledes dræbt nord for Hals.

Det samme skete på Lindholm nord for Møn i 2015.