Eksperter: Fornuftigt at vaccinere nære kontakter mod abekopper

- Det er en fin måde at lukke epidemien ned på, siger professor Jan Pravsgaard Christensen.

Det er en god idé at vaccinere nære kontakter til smittede med abekopper.

Det siger to eksperter, efter det tirsdag er kommet frem, at Sundhedsstyrelsen overvejer at tilbyde vaccine til nære kontakter.

- Det er en fin måde at lukke epidemien ned på og forhindre smittespredning at vaccinere de nære kontakter, siger Jan Pravsgaard Christensen, professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet og ekspert i virus og vacciner.

Han mener, at både smitteopsporing og vaccination af de nære kontakter er relevante redskaber for myndighederne nu.

- Når man har fundet en patient, ved man jo ikke, hvor meget den her patient har været i nær kontakt med andre. Derfor giver det mening at opspore nære kontakter og tilbyde dem vaccination, siger han.

Bakkes op

Det bakkes op af en anden ekspert, Søren Riis Paludan, professor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, hvor han blandt andet forsker i virus samt udvikling og virkning af vacciner.

- Jeg kan ikke se noget argument for, man ikke skulle vaccinere nære kontakter, siger Søren Riis Paludan.

Sundhedsstyrelsen har understreget, at den danske befolkning som helhed ikke behøver frygte et større smitteudbrud med abekopper.

- Den store forskel på coronavirus og abekopper er jo, at abekopper kun smitter ved tæt kontakt, og at det kun er folk med symptomer, der smitter, sagde Bolette Søborg til TV 2.

Men selv om Sundhedsstyrelsen altså understreger, at danskerne ikke behøver frygte abekopper, mener Søren Riis Paludan alligevel, det er en god idé at vaccinere nære kontakter mod sygdommen.

- Jeg synes, det er det eneste, der giver mening, for det gør det meget lettere at inddæmme smitten, siger Søren Riis Paludan.

To danskere ramt

I øjeblikket er to danskere ifølge Sundhedsministeriet konstateret smittet med abekopper. Begge de smittede har fået symptomer efter rejse til Spanien.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har indkaldt Folketingets sundhedsordførere til et møde om abekopper, hvor også Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen vil deltage.

Her vil han briefe partierne om smittesituationen og "lægge alle data frem", lyder det fra ministeren.

- Som det er nu, er der ikke sket smitte i Danmark. Det er altså tilrejsende danskere, der har haft smitten med hjem. Men vores myndigheder er i fuld gang med opsporingen, og vi følger det hver dag, siger Magnus Heunicke til TV 2.