Samfund

Dagens overblik: Nordisk forsvarssamarbejde smedes sammen på Bornholm

Inflationen har kappet milliarder af værdien af vores opsparinger, viser beregning fra Arbejdernes Landsbank.

En amerikansk ledet militærøvelse på Bornholm har skabt vrede i Rusland, men de nordiske landes forsvarsministre har indgået en aftale om at styrke samarbejdet på forsvarsområdet.

Den 19-årige danske tenniskomet Holger Rune fortsætter med at banke verdens bedste. Tirsdag fejede han nærmest verdens nummer 15 af banen i tre sæt i Grand Slam-turneringen French Open i Paris.

Men vi starter med nyheden om, at endnu et tilfælde af en sjælden virus har ramt Danmark.

Endnu et dansk tilfælde med abekopper

Der er konstateret endnu et dansk tilfælde med abekopper, og yderligere tre tilfælde er ved at blive undersøgt.

Det oplyser professor og overlæge i Statens Serum Institut, Anders Fomsgaard, i 'Go' Morgen Danmark'.

- Det er ligesom i de andre europæiske lande, der får flere tilfælde på samme tid, hvilket er højst usædvanligt, siger Anders Fomsgaard.

Han oplyser, at der er tale om en person, der er kommet hjem fra en rejse til Spanien. Også i det første tilfælde, der blev konstateret mandag, var der tale om en mand, der havde været på en rejse til den spanske ø Gran Canaria.

Nordisk forsvarssamarbejde smedes sammen på Bornholm

De nordiske lande skal have et stærkere samarbejde på forsvarsområdet.

Aftalen blev tirsdag formiddag formaliseret med en skriftlig erklæring, når en amerikansk ledet militærøvelse finder sted på Bornholm, og hvor forsvarsminister Morten Bødskov (S) var klar med pennen til underskrivelse.

De tre forsvarsministre fra henholdsvis Danmark, Norge og Sverige er alle til stede ved militærøvelsen på Bornholm.

Her vil amerikanerne simulere en missilaffyring, hvilket har fået Ruslands ambassadør i Danmark til at kritisere øvelsen i skarpe vendinger.

Tyrkiet fremlægger fem krav for at optage Sverige i NATO

Tyrkiet har fremlagt en liste med fem krav, der skal opfyldes, før landet vil gå med til at optage Sverige i forsvarsalliancen NATO.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra det tyrkiske præsidentkontor. Kontoret har også tweetet kravene på flere forskellige sprog.

- Vores land går ind for at holde døren til NATO åben, men mener samtidig, at medlemmer af alliancen samt kandidater skal samarbejde på højeste niveau om at bekæmpe terrorisme, lyder det.

De tyrkiske krav centrerer sig i høj grad om Sveriges forhold til Det Kurdiske Arbejderparti (PKK) og partiet PYD. Tyrkiet gentager blandt andet et krav om, at Sverige skal udlevere en række personer, der tilhører partierne.

Inflation kapper milliarder af vores opsparing

I rene tal har vores samlede opsparing aldrig været større.

Men når man ser på, hvad danskerne kan købe for de penge, de har lagt til side, er der blevet skåret en ordentlig luns af det seneste år. Det viser en beregning fra Arbejdernes Landsbank.

For et år siden var danskernes samlede bankopsparing således på 1040 milliarder kroner. I dag er det beløb steget til at være i omegnen af 1055 milliarder kroner, men fordi priserne samtidig er steget med rekordfart, er købekraften blevet udhulet.

Ifølge Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, svarer det faktisk til, at vores samlede opsparing kun kan købe det samme som lige godt 1000 milliarder kroner kunne sidste forår.

Rune uddeler tæsk til verdens nummer 15

Der var ikke mange nerver at spore hos den danske tennisspiller Holger Rune, da han tirsdag debuterede i Grand Slam-turneringen French Open.

Og det var selvom verdens nummer 15, Denis Shapovalov fra Canada, stod på den anden side af nettet. Den 19-årige danskers spil efterlod ofte - og særligt i de to første sæt - canadieren decideret chanceløs og Rune vandt førsterundekampen 3-0.

Tirsdagens sejr er den første danske af slagsen ved herreturneringen i French Open i 15 år.

Holger Rune møder Henri Laaksonen fra Schweiz i anden runde.