DR-chef under angreb på direkte tv: - Uhørt arrogant
Denne uge udkom et nyt satireprogram på DR. Det mødte heftig kritik i søndagens 'Presselogen'.
Ikke bare én, men hele to gange er det lykkedes DR at få astrofysiker Anja C. Andersen op i det røde felt.
Ja, rent faktisk er hun decideret "målløs" over at blive "misbrugt i en fake news-kampagne fra DR pakket ind som satire".
I februar indvilligede Anja C. Andersen i at tale med en DR-journalist, som gerne ville blive klogere på fladjordsteorien.
De to optog derefter en times interview om emnet, men for nogle dage siden fik Anja C. Andersen en mail fra DR. Det var her, at hun første gang kom op i det røde felt.
- Der stod: "Kære Anja, nu skal du høre. Det var i virkeligheden ikke journalisten, du talte med, det var Ole, som er fladjordsfan", fortæller rumforskeren i TV 2 NEWS-magasinet 'Presselogen'.
Tirsdag i denne uge blev interviewet så frigivet på DR TV i formatet ’Ellen Imellem: Er Jorden flad?’.
Her bliver Anja C. Andersen interviewet af værten Ellen Kirstine Jensen. Hagen er, at værten blot gentager spørgsmål, som en fladjordsteoretiker ved navn Ole Lochmann stiller i hendes øresnegl.
Her bliver astrofysikeren blandt andet spurgt om, hvordan hun har det med, at ordet NASA minder så meget om ordet nazi?
- Det har jeg aldrig nogensinde tænkt på, lyder hendes kortfattede svar.
Da Anja C. Andersen så det færdige program, kom hun op i det røde felt for anden gang.
- Jeg blev så indigneret over, at man stillede det op, som om der var to synspunkter over for hinanden. Viden er fandeme ikke et synspunkt, det er viden, siger hun i 'Presselogen'.
DR skrev til dig på forhånd, at der ville være satiriske elementer i programmet. Er det ikke bare dig, der har misforstået, hvad du sagde ja til?
- Jo, det kan da godt være. For jeg var ikke klar over, at "satirisk element" betød, at den kontrakt, jeg plejer at have med journalister, er sat ud af spil, siger Anja C. Andersen.
DR afviser kritik
Kritikken forstår Jonas Delfs, redaktionschef på DR, dog ikke.
Han er ansvarlig for programmet og mener ikke, at DR misbruger Anja C. Andersen ved ikke at fortælle hende, hvilket program hun deltager i.
- Vi siger, at der vil være overraskende spørgsmål som en del af et satirisk element. Det, der kommer ud af det, er, at Anja svarer på de her spørgsmål fra en tilhænger af fladjordsteorien. Supersagligt og kompetent afmonterer hun fladjordsteorien, siger han.
Anja C. Andersen er dog ikke den eneste, der har klaget over DR. Også professor i evolutionshistorie og direktør på Statens Naturhistoriske Museum, Peter C. Kjærgaard, føler sig ført bag lyset af DR. Afsnittet, hvor han medvirker, er endnu ikke offentliggjort.
To ud af seks medvirkende kilder har allerede klaget. Det kunne godt tyde på, at noget er gået galt?
- Det kunne også være, at man ikke har læst interviewaftalen ordentligt. Altså vi har ikke puttet med det. Vi har fortalt, at der ville være en overraskelse, og at der ville være et satirisk greb. Hvis man ikke kan læse en lille smule ind i det, så skal man måske læse sine interviewaftaler igennem en ekstra gang, siger DR-redaktionschefen med henvisning til de klagende kilder.
DR-chefens argumenter falder dog ikke i god jord hos flere af 'Presselogens' chefredaktører.
- Et sammenbrud af presseetik
Mest positiv af logens medlemmer er B.T.'s nytiltrådte chefredaktør, Pernille Holbøll. Hun anerkender, at man kan diskutere etikken i DR's brug af kilder, men hun synes, at programmet er sjovt.
- Jeg har forståelse for, at nogle kilder føler sig misbrugt, men synes ikke, at de fremstår sådan. De kommer meget tydeligt igennem som værende saglige. Hvis nogen fremstår mindre heldigt, er det fladjordsteoretikeren, siger hun.
Og dér stopper opbakningen til DR fra søndagens medlemmer af 'Presselogen'.
Peter Orry fra Jysk Fynske Medier mener, at det mest satiriske i diskussionen er Jonas Delfs' forsvar af programmet.
Og Politikens Christian Jensen kalder 'Ellen Imellem' "en helt utrolig dårlig idé" og "journalistisk fagligt anstødeligt at høre Danmarks Radios forsvar".
Den mest harmdirrende kritik kommer fra Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen.
En "uhørt arrogant" DR-chef
Han mener, at der findes "en sygdom i moderne satire og journalistik", hvor alle regler træder ud af kraft, hvis man bruger ordet "satire".
- Kilden her har åbenlyst troet, at hun medvirkede i journalistik, og der er DR jo nødt til at være åbne om, om man medvirker i journalistik eller satire.
- Jeg synes, det er uhørt arrogant at høre en DR-redaktionschef sige til en astrofysiker, at hun nok ikke forstår at læse sine egne e-mails, siger Jakob Nielsen og kalder episoden "noget af det mest arrogante", han nogensinde har hørt i 'Presselogen'.
Til det lyder forsvaret fra DR-redaktionschefen:
- Når jeg bruger den lidt skarpe formulering, der falder Jakob (Nielsen, red.) for brystet, er det, fordi Anja og jeg har haft den her diskussion i andre medier de sidste fem dage.
- Og jeg har vist forståelse for, at det er en overraskelse, præcis hvordan det (programmet, red.) er faldet ud; hvem det er, der har stillet de her spørgsmål, siger han.
Om de forskere, der har deltaget i DR-programmet, tilføjer Jonas Delfs:
- Nu bliver jeg også bare nødt til at sige, at det her er ikke menige mennesker. Det er professionelle kilder. Vi har tænkt os om. Det er ikke sådan, at vi er snublet ind i det.
Og så er spørgsmålet måske: Er astrofysiker Anja C. Andersen for nærtagende, når hun bliver stødt over DR's behandling af hende?
- Jeg synes ikke, at jeg er særlig nærtagende, og jeg synes, at jeg stiller op til alt muligt.
- Men jeg forventer dog, at jeg ved, hvad præmissen er. Her er præmissen, at jeg skal være med til at understøtte fake news, og jeg skal simpelthen være med til at give noget af den troværdighed, jeg har som ansat på Københavns Universitet, til en eller anden tilfældig fladjordsteoretiker, fordi DR synes, det er sjovt, afslutter hun debatten.
Du kan se hele debatten om DR's nye programserie i 'Presselogen' på TV 2 PLAY lige her.