Samfund

28-årig fik PTSD efter syv år i jobcentret

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Rasmus Dalgaards læge advarede jobcenteret i Randers om, at han kunne udvikle PTSD, hvis ikke forløbet blev sat på pause. Det blev det ikke.

For Rasmus Søndermølle Dalgaard har de seneste syv år været et helvede.

På trods af flere diagnoser og klare advarsler fra hans læge har skiftende konsulenter i Randers Kommunes jobcenter tvunget Rasmus Dalgaard gennem utallige kurser og praktikforløb.

- Det var forfærdeligt. Du ved ikke, hvornår du er færdig. Det føles, som om der er en, der jagter dig hele tiden, og du har ikke energi til noget som helst. Alene at stå op om morgenen er en kamp, siger Rasmus Søndermølle Dalgaard til TV 2 Østjylland.

Forløbet har taget så hårdt på den nu 28-årige mand, at han for få måneder siden fik diagnosen posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD). Det viser indsigt i lægejournaler.

Over for TV 2 Østjylland afviser jobcenteret, at de har begået fejl, og at det er deres skyld, at Rasmus Dalgaard har udviklet PTSD.

Selv er hverken Rasmus Søndermølle Dalgaard, hans familie eller læger dog i tvivl.

Alting gik i sort

Rasmus Dalgaard

Følte sig ikke lyttet til

Gennem hele sin barndom følte Rasmus Dalgaard sig anderledes. Han var udenfor socialt og havde store udfordringer med det boglige.

I begyndelsen af sit voksenliv opdagede han også, at det var svært for ham at passe et arbejde, uden at han helt var klar over hvorfor.

Det var derfor en lettelse for både Rasmus Dalgaard og hans familie, da han i 2018 fik diagnosen Aspergers syndrom og ADD. Pludselig var der en forklaring på hans problemer og samtidig var der håb for, at det forløb, han havde været i i jobcenteret i snart fire år, ville blive nemmere.

Hvad er ADD og Aspergers syndrom?

ADD er en betegnelse for en bestemt type ADHD, hvor H’et, der står for hyperaktivitet, er udeladt.

ADD er altså ADHD uden hyperaktivitet, og ADD kaldes derfor også ”den stille ADHD”. Personer med ADD skaber typisk færre konflikter, og det er derfor sværere for andre at få øje på deres vanskeligheder. Derfor får mange først stillet diagnosen som unge eller voksne.

Aspergers syndrom er en form for autisme, hvor man har svært ved det sociale samspil med andre og foretrækker aktiviteter med en høj grad af gentagelse. 

Personer med Aspergers syndrom vil ofte have meget specifikke interesser og stor viden om disse. De er normalt begavede, nogle endda meget højt begavede, selvom de kan have problemer med at udnytte deres begavelse på grund af deres sociale handikap.

Kilder: Psykiatrifonden, adhd.dk og netdokter.dk

Men sådan skulle det ikke blive.

I månederne efter blev Rasmus Dalgaard nemlig sendt i det ene praktikforløb efter det andet, selvom han forsøgte at sige fra.

- De lytter ikke til mig. Når jeg siger, at jeg ikke kan mere, prøver de alligevel at få mig op i tid, og det gør jo så, at det simpelthen bliver for stor en belastning, siger han til TV 2 Østjylland.

Lægerne advarede

Mellem 2019 og 2021 blev situationen kun værre, fortæller Rasmus Dalgaard.

Han kæmpede med stress, angst og depression og måtte lade op i flere dage for at kunne klare blot et par timers arbejde, lyder det.

På et møde i jobcenteret i november 2021 gjorde Rasmus Dalgaards læge det klart, at hans tilstand nu var så kritisk, at han risikerede at udvikle PTSD, hvis han skulle deltage i flere praktikker eller ressourceforløb.

Af sagsakter, TV2 Østjylland har set, fremgår det, at jobcenteret selv noterede sig lægens bekymring.

- Hun (lægen, red.) er bekymret for konsekvensen af et yderligere pres og oplyser, at der vil være risiko for depression og PTSD-lignende tilstand, står der blandt andet.

Alting gik i sort

25. januar 2022 blev Rasmus Dalgaard indkaldt til møde med jobcenteret. Selv var han overbevist om, at de havde valgt at lytte til lægens advarsel og ville sætte forløbet på pause.

Men meldingen var den stikmodsatte.

Lederen af rehabiliteringsteamet meddelte Rasmus Dalgaard, at de havde indstillet ham til treårigt ressourceforløb.

- Alting gik i sort. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det var det, de kom frem til med de udtalelser fra lægerne. Det kom meget bag på mig, siger Rasmus Dalgaard.

Vi har fulgt de retningslinjer, der har været

Per Damgaard, afdelingsleder

To uger efter jobcenterets afgørelse blev han undersøgt på en psykiatrisk klinik i Viborg, og meldingen herfra var nedslående.

Rasmus Dalgaard havde udviklet PTSD, og den direkte årsag var forløbet med jobcenteret.

- Forløbet viser en langvarig kontakt til jobcenteret, hvor RSD (Rasmus Søndermølle Dalgaard, red.) konstant har været under pres, skrev psykiateren.

Kommunen: Vi har ikke begået fejl

Som følge af PTSD-diagnosen trak Jobcenter Randers i april 2022 deres afgørelse om ressourceforløbet tilbage.

Alligevel mener afdelingsleder Per Dalgaard ikke, at jobcenteret har begået fejl i sagen.

Det siger han i et interview med TV2 Østjylland.

- Vi har fulgt de retningslinjer, der har været. Fra det tidspunkt, vi bliver klar over, at Rasmus faktisk har en autismediagnose, der sadler vi jo om i vores indsats og iværksætter praktikker, som er meget mere skånsomme, lyder det.

Lederen afviser desuden, at jobcenteret skulle have skyld i, at Rasmus Dalgaard har udviklet PTSD - stik modsat konklusionen i den psykiatriske rapport.

- Jeg tror, man skal se lidt mere nuanceret på det. Der er jo mange ting, der gør sig gældende i et livsforløb, særligt når man har autisme, siger han.

Rasmus Dalgaard er nu tilbage i et jobafklaringsforløb, hvor han afventer, at Jobcenter Randers skal vurdere sagen på ny.

Han håber inderligt, at jobcenteret denne gang lytter til hans læge og psykiater, og at han i stedet kan få en hverdag med mere forudseelighed og ro - for eksempel i form af et flexjob.

- Det vil betyde, at alt den her smerte, der har været for mig, har været det værd – hvis det ikke kommer til at ske igen, siger Rasmus Dalgaard.

Har du oplevelser fra jobcentret, som du ønsker at dele, så hører TV 2 meget gerne fra dig på 1234@tv2.dk.