Samfund

Hvorfor må statsministeren ikke være podcastvært?

Statsministeren er netop udkommet med sin egen podcast. Men den møder massiv kritik.

Mette Frederiksen (S) er både statsminister, partiformand – og nu også podcastvært.

Fredag udkom det allerførste afsnit af hendes podcast ’Statsministeren spørger’.

Her havde hun inviteret Rune Lykkeberg, chefredaktør på Dagbladet Information, ind i den stueagtige kulisse i studiet i København for at snakke om tidens ”store spørgsmål”, som det hedder i podcastbeskrivelsen. Blandt andet om verdenssituationen efter Ruslands invasion af Ukraine.

Men det er ikke alle, der er begejstrede for Mette Frederiksens nye jobtitel.

Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, kritiserer på Twitter, at statsministeren overtager rollen som journalist, ligesom kommunikationsrådgiver og vært på podcasten ’Mette&Magten’, Anne Kirstine Cramon, tweeter:

- Statsministeren er åbenbart så træt af medierne, at hun nu bare agter at interviewe sig selv i sin nye podcast.

Også på Aarhus Universitet har man lagt mærke til podcasten. Her er medieforsker Jakob Linaa Jensen heller ikke synderligt begejstret.

- Der er hverken journalister til at stille kritiske spørgsmål eller gæster til at præsentere modstridende synspunkter, siger Jakob Linaa Jensen fra Aarhus Universitet til TV 2 og henviser til, at Mette Frederiksen selv udvælger sine podcast-gæster.

Statsministeren på Instagram

At kritikken allerede larmer på premieredatoen, skal ses i lyset af, at Mette Frederiksen tidligere er blevet kritiseret for at styre sin kommunikation med hård hånd.

Statsministeren deler flittigt opslag på sociale medier af både håndboldfejringer, makrelmadder og sig selv. I år har hun slået 114 opslag op på Instagram, det svarer til, at hun har postet næsten seks gange om ugen.

Særligt under coronapandemien blev Mette Frederiksen kritiseret for ikke at svare på pressens spørgsmål, og Mads Bisgaard, redaktionschef på TV 2s politiske redaktion, kaldte forholdet mellem pressen og regeringen for ”historisk køligt”.

’Statsministeren spørger’ er med andre ord en videreførelse af den kommunikationsstrategi, som hun allerede lægger for dagen, lyder kritikken.

- Mette Frederiksen ønsker i uset grad at tage styringen over debatten. Jeg vil kalde det, at hun styrer sin kommunikation, som virksomheder gør, hvor hun bruger Facebook, der er et fantastisk medie til ufiltreret politisk kommunikation uden spørgsmål fra journalister, siger Jakob Linaa Jensen.

Også professor Christian Kock vurderer, at det kan blive et problem, at statsministeren har fået endnu en kanal til at udbrede sin politik ukritisk.

- Det bliver et problem, hvis det ikke fremgår tydeligt, at podcasten er betalt af Socialdemokratiet og er et partsindlæg, siger han til TV 2.

Med statsministeren i maskinrummet

Men ifølge Socialdemokratiet skal podcasten ikke ses som en erstatning for interviews med journalister. Det skal i stedet ses som en invitation ind i ”refleksionsrummet, der hører til at være statsminister”.

Blandt podcastens gæster er politiker Pelle Dragsted (EL), sundhedsprofessor Bente Klarlund, præst Sørine Godtfredsen, tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt og psykologiprofessor Svend Brinkmann.

- Det er ikke et journalistisk produkt, men samtaler mellem Mette Frederiksens og en gæst, forklarer Socialdemokratiets medieordfører, Kasper Sand Kjær.

Afstemning

Er det et problem at statsministeren har fået sin egen podcast?

TV 2 har forsøgt at få et interview med Mette Frederiksen om den kritik, hendes podcast møder, men i stedet ringede socialdemokratiets medieordfører til TV 2 for at besvare spørgsmålene.

Der er nogle, der er kritiske over for podcasten og påpeger, at det viser, at Mette Frederiksen bevæger sig væk fra samarbejdet med traditionelle medier og i stedet kommunikerer gennem sine egne kanaler.

- Jeg køber ikke præmissen om, at statsministeren er på vej væk fra at stille op til interviews i de traditionelle medier. Hver eneste dag er regeringen og socialdemokratiet til rådighed, og statsministeren er ofte meget tilgængelig, siger Kasper Sand Kjær.

Hvorfor er det så, jeg snakker med dig og ikke Mette Frederiksen?

- Man kan vel ikke forvente, at man hver gang får statsministeren i telefonen, når man har et spørgsmål.

Hun har tid til at lave en podcast og poste på sociale medier, men hun har ikke tid til at snakke med TV 2?

- Der skal man jo gøre det hele, og det gør hun også. Hun stiller løbende op. Bare i den her uge har I haft muligheden til at interviewe hende, da der var topmøde i Esbjerg og besøg af Jens Stoltenberg og så videre, hvor I har haft adgang.

Men nu er det specifikt spørgsmål om en podcast, der er udkommet i dag. Det er først i dag, vi har kunnet stille kvalificerede spørgsmål.

- Ja, ja, men så er det da heldigt, at jeg har tid.

Hvor danskerne er

Kasper Sand Kjær afviser også, at Mette Frederiksen undgår at stille op til kritiske interviews.

- Det er jeg simpelthen bare ikke enig i, siger han til TV 2.

Han understreger samtidig, at podcasten har til formål at give lytterne mulighed for at høre Mette Frederiksens personlige tvivl om tidens store spørgsmål – for eksempel om klima, børns trivsel og sikkerhedssituationen i Europa efter Ukraine.

Den kommer altså ikke til at handle om dagsaktuelle sager, selvom der kan være overlap.

- Podcasten er et forsøg på at være tilstede på de platforme, hvor danskerne er, siger Kasper Sand Kjær.

'Statsministeren spørger' er finansieret af Socialdemokratiet.