Samfund

Forbrugertilliden rammer historisk lavpunkt

Forbrugertilliden for maj måned falder til minus 22,4 og er dermed den laveste nogensinde.

De stigende priser på blandt andet energi og fødevarer har for alvor sat sig i bevidstheden hos de danske forbrugere.

Det viser det såkaldte forbrugertillidsindeks, som Danmarks Statistik opgør hver måned.

I maj måned ligger indekset på minus 22,4, hvilket er det laveste niveau nogensinde i den periode, man har lavet opgørelsen. Det har man gjort siden 1974.

Til sammenligning var indekset i januar 2006, da finanskrisen ramte, nede i minus 15,5.

Forbrugertilliden bliver opgjort på baggrund af en rundspørge, hvor et repræsentativt udsnit af danskere bliver spurgt om deres syn på deres egen og til Danmarks økonomiske situation.

Et positivt indeks er udtryk for en positiv forventning, mens et negativt indtryk viser det modsatte.

Og noget tyder altså på, at den høje inflation får sortsynet frem hos de danske forbrugere.

Danskernes privatøkonomi er bundhamrende solid

Alligevel forventer Lisette Rosenbeck Christensen, der er økonom i Arbejdernes Landsbank, ikke at se et lige så markant fald i privatforbruget i år.

- Når vi ikke er lige så bekymret for forbrugernes økonomi, som de selv giver udtryk for, så skyldes det, at danskernes privatøkonomi er bundhamrende solid med velpolstrede formuer og høj jobsikkerhed. Og dertil har boligmarkedet det stadig godt, skriver hun i en analyse.

Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, ser indtil videre heller ingen tegn på, at forbruget skulle bremse så voldsomt op, som indikatoren antyder.

- Man skal derfor også passe på med at overdramatisere de seneste måneders ekstreme fald i forbrugertilliden.

- Der er formentlig tale om øjebliksbillede, hvor forbrugerne har fået et ordentlig chok ovenpå stigningen i inflationen og krigens udbrud i Ukraine.

- Dertil har de stigende renter og de betydelige kursfald på aktiemarkedet også trykket danskernes optimisme, skriver han.

Afkoblet fra forbruget

Ifølge Danske Banks chefanalytiker og privatøkonom Louise Aggerstrøm, er den lave forbrugertillid udtryk for noget "besynderligt".

For mens danskernes syn på økonomien er historisk mørkt, viser pessimismen sig langt fra i vores faktiske forbrug.

- Forbrugertilliden virker lidt afkoblet fra, hvordan forbruget rent faktisk udvikler sig. Det er positivt for økonomien, for det betyder at for eksempel væksten ikke styrtdykker, hvilket den ellers godt kunne, hvis de her tal gav udslag i et tilsvarende lavere forbrug, siger Louise Aggerstrøm til TV 2.

Hun peger også på den høje inflation som en mulig årsag til danskernes sortsyn:

- Vi er slet ikke vant til, at priserne stiger, og at vi med det blotte øje kan se, at ting er blevet dyrere. Men det kan vi altså nu, og vi bliver mindet om det hver eneste dag, når vi handler ind eller får en regning ind ad døren. Det er meget håndgribeligt.