Samfund

Dagens overblik: Konservative trak spændingen i langdrag, men fredede Hjort Frederiksen

Hjort Frederiksen kommes til undsætning, en ny sygdom har myndigheders bevågenhed, og danskere tager bestik af inflation. Her er overblikket.

Velkommen til dagens overblik.

I dag skal vi forbi en Claus Hjort Frederiksen (V), som alligevel ikke skal for retten. Vi skal kaste et blik på en mystisk sygdom, og en millionregning til Kultur- og kirkeministeriet.

Inden da starter vi med Tyrkiets præsident, som ifølge TV 2s korrespondent har sans for det teatralske.

God læsning.

Korrespondent: Tyrkiets protester mod nye NATO-medlemmer er spil for galleriet

Al formalia er tilsyneladende i orden for, at Finland og Sverige kan melde sig ind i forsvarsalliancen NATO. Men Tyrkiet står i vejen.

I dagevis har højtstående tyrkiske embedsmænd og politikere - herunder præsident Recep Tayip Erdogan - sagt, at de ikke kan godkende landenes indtog i NATO. Det er en sten i skoen for bejlerne til medlemskab, da beslutningen vil kræve enighed blandt samtlige medlemslande.

Men ifølge TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, er der tale om tomme trusler og “teatertorden” fra tyrkerne, som bruger situationen som løftestang til at få indfriet nogle ønsker.

- Det er ren teatertorden, vi i øjeblikket ser fra Tyrkiet, men det er i virkeligheden et strategisk smart spil, siger han.

Ministerium dømmes til bøde på over 100 millioner

Der er ikke tale om kulturstøtte, men Kultur- og kirkeministeriet må alligevel forberede sig på at punge gevaldigt ud.

Østre Landsret har i en dom torsdag pålagt Kulturministeriet at betale en millionerstatning til Copydan KulturPlus, der sikrer, at blandt andre musikere får betaling for deres produkter.

Det handler om en vederlagsordning, som i en årrække var i strid med EU-retten.

Ordningen skal kompensere rettighedshavere til eksempelvis musik og film for, at det ifølge loven er tilladt for private at fremstille digitale kopier til privat brug.

I en mail til Ritzau skriver ministeriet, at det nu vil overveje, om sagen skal for Højesteret.

Konservative afgjorde det: Claus Hjort er fredet

Søren Pape Poulsen, Konservatives formand, holdt spændingen i live til det sidste om Claus Hjort Frederiksens (V) skæbne. Beslutningen landede torsdag: Hjort Frederiksen får ikke ophævet sin immunitet og skal dermed ikke stilles for en dommer.

Et punktum er nu sat i den opsigtsvækkende sag om den tidligere forsvarsminister. Siden december sidste år har Claus Hjort Frederiksen været sigtet i den såkaldte lækagesag, der handler om videregivelse af fortrolige oplysninger.

Men hvad præcis Hjort Frederiksen er sigtet for, er ikke blevet afsløret, og netop det har foranlediget, at flere partier har nægtet at ophæve hans immunitet og dermed bane vej for en retssag.

Det har Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Enhedslisten og nu Det Konservative Folkeparti afvist, da de ikke ville stemme “i blinde”.

Prisstigninger får danskerne til at tænke sig om, før de forbruger

Inflationen som resultat af krigen i Ukraine får den danske befolkning til at tænke sig ekstra godt om, før pengepungen skal trækkes frem.

Det viser en undersøgelse fra Boston Consulting Group, der tager temperaturen på forbrugernes humør i april 2022 og sammenligner den med en undersøgelse fra januar 2021.

Særligt når det kommer til køb af bil, tøj, kosmetik, smykker og restaurantbesøg, har befolkningen planer om at skrue ned.

Indtil videre er det kun “planer”, for egentlig er der ikke skruet ned for forbruget endnu, fortæller Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

- Vi kan faktisk se, at forbruget er voksende, og at folk bruger flere penge nu end før coronakrisen. Det er måske lidt i modstrid med, hvad folk siger i målinger som denne, men vi bruger altså flere penge, og også flere penge end hvad man kan forklare med, at priserne er steget, siger han.

Tilfælde af sjælden abekoppevirus fundet i flere europæiske lande

En sjælden sygdom får sundhedsmyndighederne i flere europæiske lande til at spærre øjnene op.

Abekopper ses normalt kun hos personer, der har rejst i Afrika, men nu har flere tilfælde vist sig i Spanien, Portugal, Storbritannien og senest i USA og Sverige.

- Det er usædvanligt, at vi ser det i flere lande samtidig, lyder det fra Anders Fomsgaard, der er overlæge i Statens Serum Institut.

Ifølge de britiske sundhedsmyndigheder, UKHSA, bærer flere af de nye tilfælde fællestrækket, at de smittede personer er mænd, som har haft seksuel kontakt til andre mænd.