Rusland invaderer Ukraine

Ukrainere i klemme kan se frem til hjælp - minister klar til at ændre særlov

Et politisk flertal bestående af regeringen, Venstre og de radikale vil ændre den såkaldte ukrainerlov.

Der er godt nyt på vej til de ukrainske krigsflygtninge, som i øjeblikket er fanget i en penibel situation i Danmark.

Det skyldes, at udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) vil ændre i den såkaldte ukrainerlov efter politisk pres fra flere partier.

Sagens kerne er, at flere familier fra Ukraine har fået afslag af Udlændingestyrelsen på at få opholdstilladelse herhjemme.

Problematikken omhandler den særlov, som giver ukrainere, der er flygtet til Danmark som følge af krigen i hjemlandet, mulighed for at få midlertidigt ophold i to år.

Men det forudsætter, at personerne opholdt sig i enten Ukraine eller i Danmark, da krigen brød ud 24. februar i år.

Denne skæringsdato har gjort livet svært for en række ukrainere - blandt andet familien Kornieiev, hvis historie TV 2 tidligere har beskrevet.

Familien har fået afslag på sin ansøgning om opholdstilladelse i Danmark, da den 10. februar rejste til Dubai i de Forenede Arabiske Emirater. Her blev de fanget på grund af Ruslands invasion af hjemlandet, som de ikke kunne vende hjem til. Ukrainerne valgte at rejse til Danmark, hvor de har familie.

Udlændinge- og integrationsministeren siger til Fagbladet 3F, at der nu er ændringer på vej til særloven.

- Jeg er indstillet på at rykke skæringsdatoen for, hvornår man skal være udrejst af Ukraine for at få opholdstilladelse i Danmark, til 1. februar. På den måde vil folk, der eksempelvis har været på en kort ferierejse, blive omfattet, udtaler Kaare Dybvad Bek.

Venstre: En urimelig situation

3F skriver desuden, at både Venstre og de radikale har presset på for at få ændret ukrainerloven.

Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede, har over for mediet kaldt det "urimeligt", at de ukrainske krigsflygtninge har udsigt til at blive sendt ud af landet.

Samme udmelding kommer fra de radikales udlændingeordfører, Kathrine Olldag.

Hun bruger ordlyden "pinlig" og mener ikke, at den nuværende særlov harmonerer med Danmarks ønske om at hjælpe de ukrainske flygtninge.

Dermed tegner der sig et politisk flertal for at ændre skæringsgrænsen til 1. februar, når både regeringen, Venstre og de radikale er enige.

Klagede over afgørelse

Mandag 9. maj fik familien Kornieiev afslag om opholdstilladelse fra de danske myndigheder.

Beskeden skabte stor frustration, men familien valgte at indgive en klage tre dage senere - torsdag 12. maj.

Dermed købte den ukrainske familie sig tid i Danmark. For hvis ikke den havde indgivet en klage, skulle forældrene sammen med deres fireårige søn forlade Danmark senest 21. maj.

Men med dagens udmelding fra udlændinge- og integrationsministeren ser det altså ud til, at familien kan få en gyldig opholdstilladelse herhjemme.