Tvivlere mangler viden inden historisk afstemning, viser ny måling

Tvivlerne mener frem mod afstemningen om forsvarsforbeholdet, at de mangler viden om emnet.

Det store spørgsmål for mange tvivlere frem mod afstemningen om forsvarsforbeholdet er, hvad Danmark reelt set opnår ved at fjerne forbeholdet.

Det viser en ny Megafon-måling lavet for TV 2.

Tvivlerne er i langt højere grad end både ja- og nej-sigere enige om, at det er uklart, hvad en afskaffelse af forbeholdet vil betyde.

I tråd med dette svarer næsten alle respondenter, at de mangler viden om emnet for at kunne beslutte sig for, om de vil stemme ja eller nej.

Hvad ved jeg egentlig om EU?

At manglende viden skaber tvivl, overrasker ikke Jesper Claus Larsen, der er rådgiver om vælgeranalyse, politisk kommunikation og kampagne i virksomheden Electica.

Der tegnede sig nemlig et lignende billede i forbindelse med tidligere afstemninger, senest ved afstemningen om retsforbeholdet i 2015.

- EU er en meget kompleks størrelse. Men vi stemmer jo ikke om hele EU. Alligevel går mange vælgere til afstemningen med spørgsmålet; hvad ved jeg egentlig grundlæggende om EU?, siger Jesper Claus Larsen.

Det er en af de største barrierer for politisk kommunikation, ifølge rådgiveren: At man ikke forstår det. Og det gælder både ja- og nej-siden.

Viden er ikke bare vejen frem

Samtidig er viden ikke bare vejen frem. Undervejs i informationskampagnerne risikerer man nemlig at forvirre vælgerne yderligere.

- Grundreglen er at gøre tingene så enkle som muligt, siger Jesper Claus Larsen.

Således bør begge sider de næste par uger fokusere på at finde to-tre kerneargumenter for deres sag. Og så gælder det om at få tvivlerne til stemmeurnerne.

Ifølge Megafon-målingen er tvivlerne grundlæggende venligt stemte over for EU. Mindre positive over for EU generelt end ja-sigerne – men meget mere positive end nej-sigerne.

- Men de savner ro i maven og at kunne se fornuften i at stemme ja eller nej, siger Jesper Claus Larsen.

I Megafon-målingen svarer 35 procent, at de enten er i tvivl om, hvad de vil stemme, eller om de overhovedet har tænkt sig at stemme, når vi skal i stemmeboksene.

Blandt de resterende 65 procent, som ikke er i tvivl om, hvad de vil stemme, svarer 59,4 procent, at de vil stemme ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet.

40,6 procent svarer, at de vil stemme nej, viser målingen fra Megafon.

1. juni skal danskerne stemme om det danske EU-forsvarsforbehold. Bliv klogere på, hvad der er på spil her.

I aften har TV 2 NEWS sat fem partiledere og op mod 400 publikummer i stævne på Dokk1 i Aarhus til en debat om afstemningen. Undervejs vil en række eksperter være med til at svare på spørgsmål fra publikum og seere. Du kan også følge med i aftenens debat og stille spørgsmål her på tv2.dk.