Samfund

Se listen – sådan er coronarestriktionerne på ti populære rejsedestinationer

Danskere, der ikke er opmærksomme på de gældende regler, kan ende i en coronaklemme, fortæller Udenrigsministeriet.

Har du styr på indrejsereglerne for sommerferiedestinationen?

Sommeren står for døren, og for mange danskere skal feriedagene spenderes på at rejse. Selvom coronasmitten i Danmark efterhånden er kommet under kontrol, og restriktioner hører fortiden til, så spøger virussen stadig i resten af verden.

Mange andre lande har fortsat skærpede indrejseregler og lokale restriktioner som krav om brug af mundbind. Og glemmer man at tage højde for det, kan man ende i lidt af en coronaklemme. Det fortæller Erik Brøgger Rasmussen, direktør for Organisation og Borgerservice i Udenrigsministeriet.

Derfor anbefaler Udenrigsministeriet, at man sætter sig ind i destinationslandets coronaregler, før man planlægger og tager afsted på sommerrejsen.

TV 2 har samlet et overblik over indrejseregler og coronarestriktioner i ti af danskernes mest populære rejsemål.

Listen er udarbejdet ved hjælp af rejsevejledningerne på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Coronarestriktioner på danskernes favoritrejsemål

 1. Spanien

  Indrejse: Rejsende skal kunne dokumentere færdigvaccination, tidligere smitte eller negativt testresultat enten på baggrund af et gyldigt europæisk coronapas eller gennem udfyldelse af den spanske indrejseformular. Der er ikke krav om karantæne ved indrejse til Spanien fra Danmark.  

  Rejsende, der ikke er i besiddelse af et gyldigt europæisk coronapas, skal udfylde en elektronisk indrejseformular inden indrejse til Spanien. 

  Børn: Der er ingen rejserestriktioner for børn under 12 år. 

  Lokale regler: Der er forbud mod indtagelse af alkohol og rygning i det offentlige rum, når man ikke kan sikre afstand på to meter til andre personer. 

  Det er obligatorisk at bære mundbind i Spanien, hvis du skal på hospitalet eller til lægen, på besøg på plejehjem og lignende eller rejse med offentlig transport.

 2. Thailand

  Indrejse: Alle rejsende skal søge om det såkaldte Thailand Pass før afrejse.

  Rejsende, som er færdigvaccinerede, er undtaget krav om karantæne og test ved indrejse i Thailand.

  Hvis du hverken er vaccineret eller tidligere smittet med efterfølgende vaccinestik, skal du fremvise negativ coronatest foretaget senest 72 timer før afrejse.

  Børn: Der gælder ingen indrejserestriktioner for børn under 12 år. Heller ikke krav om vaccination, såfremt de rejser med forældre.

  Lokale regler: Det er obligatorisk at bruge mundbind i det offentlige rum samt i transport. Dette gælder også for børn uanset alder.

 3. Grækenland

  Indrejse: Der er ingen coronarelaterede restriktioner for indrejse til Grækenland. Man kan rejse til Grækenland uden begrænsninger. 

  Grækenland har ingen krav om karantæne eller test for personer, der kommer til Grækenland fra Danmark.

  Lokale regler: Brugen af mundbind er påkrævet indendørs. Det gælder for eksempel i butikker, offentlige transportmidler, banker og lignende. 

  Børn: Børn under fire år er undtaget fra at bære mundbind.

 4. Storbritannien

  Indrejse: Der er ingen restriktioner i forbindelse med indrejse til England, så uanset ens vaccinationsstatus behøver man ikke tage en test eller lade sig registrere hverken før eller efter indrejse.

  Lokale regler: Der er overordnet ingen krav om mundbind. Visse spillesteder og større begivenheder kan dog stadig kræve, at man i form af et coronapas kan bevise, at man enten er vaccineret med to doser af en godkendt vaccine, har taget en pcr- eller antigentest senest 48 timer inden eller er undtaget for vaccination og test af medicinske grunde. 

 5. Frankrig

  Indrejse: Rejsende, som er færdigvaccinerede med to stik, er undtaget krav om karantæne og test ved indrejse i Frankrig. De skal fremvise dokumentation for vaccination i form af det europæiske coronapas.

  Rejsende, som er tidligere smittede, anses som immune i seks måneder efter konstateret smitte og er undtaget krav om karantæne og test ved indrejse til Frankrig. De skal fremvise et positivt testresultat for mindst 11 dage og højst 6 måneder siden som dokumentation for tidligere smitte. 

  Rejsende, som ikke er færdigvaccinerede eller er tidligere smittede, skal fremvise en negativ pcr-test, der er højst 72 timer gammel, eller en negativ antigentest, der er højst 48 timer gammel.

  Børn: Reglerne gælder ikke for børn under 12 år.

  Lokale regler: Der er krav om at bære mundbind på plejehjem og hospitaler.

 6. Italien

  Indrejse: Rejsende, som er færdigvaccinerede med tredje stik, er undtaget krav om karantæne og test ved indrejse til Italien.

  Rejsende, som har modtaget andet stik, er undtaget krav om karantæne og test ved indrejse til Italien, hvis de har modtaget andet stik for mere end 14 dage og mindre end 270 dage siden.

  Rejsende, som har modtaget første stik, skal medbringe en negativ test ved indrejse til Italien for at undgå krav om karantæne. Testen må ikke være mere end 48 timer gammel for en kviktest og 72 timer for en pcr-test.

  Rejsende, som er tidligere smittede, anses som immune i 180 dage efter konstateret smitte og er undtaget krav om karantæne og test ved indrejse til Italien.

  Hvis du hverken er vaccineret eller tidligere smittet, skal du ved indrejse fremvise en negativ test for at undgå karantæne i Italien. 

  Børn: Der gælder samme regler for børn på seks år og derover som for voksne.

  Lokale regler: Til og med 15. juni er der i Italien krav om at bære mundbind i kollektive transportmidler, på hospitaler, plejehjem og lægehuse samt indendørs i teatre, biografer, koncerter og ved indendørs sportsbegivenheder. 

 7. Portugal

  Indrejse: Det er ikke nødvendigt at fremvise negativ coronatest ved indrejse til Portugal, hvis man kan fremvise et coronapas, hvor det fremgår, at man er fuldt vaccineret med andet eller tredje stik.

  Hvis man tidligere har været smittet, skal man kunne fremvise et immunitetspas, som viser, at man har været tidligere smittet. Immuniteten gælder i 180 dage. 

  Hvis man ikke er vaccineret eller har immunitetspas, skal negativ test fremvises ved indrejse. 

  Børn: Børn under 12 år er undtaget for fremvisning af certifikat eller negativ test. 

  Lokale regler: Der er krav om fremvisning af coronapas, negativ pcr- eller kviktest ved koncerter og fodboldkampe på stadion.

  Der skal anvendes mundbind på hospitaler, plejehjem og i offentlig transport. 

  Bemærk, at der er særskilte regler for Cabo Verde og Madeira.

 8. USA

  Indrejse: Færdigvaccinerede rejsende skal kunne fremvise dokumentation for at være færdigvaccineret og en negativ coronatest taget tidligst en dag inden afrejsen.

  Hvis du er tidligere smittet og vaccineret, skal du medbringe dokumentation på at have haft corona og være blevet rask inden for 90 dage. Desuden skal du medbringe en lægeerklæring, hvoraf det fremgår, at du har været positiv, og at du nu må afbryde isolationen og rejse igen.

  Hvis du har fået udstedt et coronapas for coronaimmunitet, henvises du til at kontakte flyselskabet for at bekræfte, om dette kan godkendes som samlet bevis for både den positive test og brevet fra læge eller sundhedsmyndighed. Det er op til flyselskabet at bedømme, om immunitetspasset opfylder begge dokumentationskravene.

  USA har indrejseforbud for personer, som ikke er færdigvaccinerede, med begrænsede undtagelser. 

  For de ikkevaccinerede rejsende, der opfylder en eller flere undtagelser, og derfor har mulighed for at rejse ind i USA, er der indført krav om test og isolation. 

  Børn: Børn under 2 år er undtaget fra testkravet ved indrejse til USA. Børn under 18 år er undtaget fra vaccinationskravet.

  Lokale regler: De enkelte byer og delstater kan have forskellige krav om brug af mundbind og bevis for fuldendt vaccination i offentlig transport, offentlige bygninger, restauranter, museer, og lignende. Se reglerne her

 9. Tyskland

  Indrejse: Der er fri indrejse, hvis du er vaccineret eller tidligere smittet. Du skal dog kunne fremvise bevis i form af et coronapas. 

  Rejsende fra 12 år og op efter, som hverken er tidligere smittede eller vaccinerede, skal medbringe en negativ kviktest, som højst må være 48 timer gammel eller en maks 72 timer gammel pcr-test.

  Lokale regler: Langt de fleste coronarestriktioner er ophævet i Tyskland, og det tyske coronapas er udfaset langt de fleste steder. Dog fastholder delstaterne Mecklenburg-Vorpommern og Hamborg de hidtidige regler, og rejsende i disse områder bør opsøge information om forholdene dér.

  I den øvrige del af landet gælder der som hovedregel følgende:

  Der er fortsat krav om brug af mundbind i offentlig transport, i sundhedssektoren og i diverse kollektive beboelser som for eksempel plejehjem og herberger. Vær opmærksom på, at en række kulturinstitutioner, restauranter, hoteller og forretninger selv kan vælge at forpligte deres kunder og gæster til at bære mundbind.

  Testpligten i forbindelse med adgang til hospitaler, asylcentre, fængsler og børnehjem bibeholdes. Det gælder også for vaccinerede og tidligere smittede.

 10. Sverige

  Indrejse: Der er ikke krav om test eller vaccination ved indrejse til Sverige. 

  Lokale regler: Der er ingen lokale restriktioner i Sverige. 

Opdateret 18.5: I en tidligere version af denne liste stod der under punktet USA: "Færdigvaccinerede rejsende skal kunne fremvise dokumentation for at være færdigvaccineret eller en negativ coronatest taget tidligst en dag inden afrejsen." Det er nu rettet til, at der skal kunne fremvises både vaccinedokumentation og coronatest.