Danskere kan komme i coronaklemme på ferie, melder direktør

Et rejsebureau oplever, at feriehungrende danskere fokuserer så meget på coronapasset, at de overser én vigtig ting på det almindelige pas.

Øhop i Grækenland, all-inclusive i Spanien eller roadtrip i USA?

Sommeren står for døren, og efter flere år med lockdowns, hjemmearbejde og røde lande på Udenrigsministeriets rejsevejledninger er danskernes rejselyst for alvor vendt tilbage.

Rejsebureauer som TUI og Spies har rygende travlt, og selvom coronavirus efterhånden er blevet et spøgelse fra fortiden herhjemme, spøger den stadig i resten af verden.

Fordi alle restriktioner i Danmark er blevet løftet, kan rejselystne danskere komme til at tage på ferie uden at overveje, om der kunne være restriktioner i det land, de vil rejse til. Det fortæller Erik Brøgger Rasmussen, direktør for Organisation og Borgerservice i Udenrigsministeriet.

- Nogle kommer afsted uden indrejseformular eller uden mundbind og en ekstra coronatest i tasken. Så kan folk komme i klemme, siger direktøren.

Derfor anbefaler Udenrigsministeriet, at man orienterer sig i rejsevejledningerne på Udenrigsministeriets hjemmeside, inden man booker og tager af sted på sommerferie. Især hvis man har kurs mod fjerne kyster.

- Generelt kan man sige, at jo længere væk fra Danmark, jo større er sandsynligheden for, at der er restriktioner, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Og netop fordi coronapandemien efterhånden fylder så lidt i danskernes bevidsthed, vil Udenrigsministeriet sætte ekstra fokus på det i en kampagne frem mod sommerferien.

Stor forskel på regler

Der er nemlig stor forskel på, hvilke indrejseregler og coronarestriktioner der gælder for forskellige rejsemål.

Har du for eksempel planer om at rejse til Grækenland, kan du frit rejse ind uden at skulle fremvise hverken coronapas eller negativ test.

Krydser du derimod Atlanterhavet med kurs mod USA, skal du både være vaccineret og kunne fremvise en negativ test taget tidligst en dag inden afrejse. Er du ikke vaccineret, er der decideret indrejseforbud.

Siden mandag 16. maj er det ikke længere en anbefaling fra Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (EASA), at man skal bære mundbind i europæiske fly og lufthavne.

Men det betyder ikke, at der ikke kan være enkelte lande og flyselskaber, der fortsat kræver brug af mundbind.

Også rejsebureauerne får henvendelser fra danskere, der er usikre på indrejseregler og coronarestriktioner i forskellige lande, om end langt færre end tidligere.

Corona er blevet et parameter

Hos TUI Danmark oplever man, at corona har fået betydning for danskernes valg af rejsedestinationer.

- Ligesom man vil have varme temperaturer eller være tæt ved vandet, er det blevet et parameter for nogen, at der skal være få coronaregler, siger Mikkel Hansen, kommunikationschef hos TUI Danmark.

Mikkel Hansen forstår godt, at det kan være forvirrende at finde rundt i de mange regler. Han anbefaler derfor, at man orienterer sig i de rejsevejledninger, som både Udenrigsministeriet, ambassaderne og Europa-Kommissionen har lavet, og som TUI linker til på dets hjemmeside.

Det samme gør man hos Spies Rejser, som oplever, at danskerne er blevet gode til at bruge de rejsevejledninger, der ligger tilgængelige på nettet.

- Vi prioriterer højt at have information på vores hjemmesid og sende sms’er til vores gæster om for eksempel at komme i lufthavnen i god tid, siger Sofie Folden Lund, kommunikationschef hos Spies Rejser.

Hos Spies oplever man, at corona fylder så meget, at det kan skubbe andre vigtige rejsedokumenter ud af bevidstheden:

- Man kan komme til at fokusere så meget på coronapas, at man glemmer det almindelige pas. Husk derfor at tjekke, at begge pas er gyldige, siger Sofie Folden Lund.

Se hele listen: Sådan er coronarestriktionerne på ti populære rejsedestinationer lige nu.