Dagens overblik

Dagens overblik: Supermarkeder indfører prisloft på dagligvarer

SF stemmer for at ophæve Claus Hjorts immunitet, én kommune er særligt EU-positiv, og Tyrkiet vil ikke godkende Sverige og Finland som NATO-medlemmer.

Velkommen til dagens overblik, hvor vi blandt andet skal forbi forsvarsforbeholdet, stigende priser og nye NATO-medlemmer.

Men dagens overblik begynder faktisk allerede mandag aften, hvor den triste nyhed om, at den 43-årige Sidney Hassel Hansen, der var kendt under navnet Sidney Lee, er død.

Sidney Lee deltog i flere end 50 realityprogrammer, og spørger man hans venner, så levede han som realitystjerne til det sidste. Han havde altid et smil på læben og masser af overskud, samtidig med at han altid passede på sine venner, fortæller de.

Fra de pæne ord til dagens historier.

Hun sælger champagne og stemmer ja til mere EU

Der er stor forskel på, hvor positive eller skeptiske borgerne er over for EU alt efter, hvilken kommune de bor i.

Hørsholm er historisk set den mest EU-positive kommune i landet. 72,5 procent af borgerne i kommunen har i gennemsnit stemt ja til mere EU siden 1992.

Det gælder også Kira Milan, der importerer champagne og ikke er i tvivl om at stemme ja til at afskaffe forbeholdet. Det giver hende nemlig nogle fordele, når hun handler med Frankrig.

Og ifølge en ekspert kan det netop være afgørende, hvorvidt vi nyder godt af EU's regler eller ej, om folk stemmer for eller imod forsvarsforbeholdet.

Supermarkeder indfører prisloft på dagligvarer

Om få uger indfører Salling Group prisloft på mindst 100 basale daglig- og fødevarer i Netto og 200 varer i Bilka og Føtex.

Dermed vil priserne på basisvarer som nogle typer af havregryn, mælk og kød ikke stige fra 1. juni og 150 dage frem, ligegyldigt hvor meget inflationen ellers måtte stige.

Det er i første omgang prisen på de billigste discountvarer fra Salling Groups egne varemærker, der fryses fast.

Skulle priserne "mod forventning" falde i den periode, følger priserne på de 100-200 udvalgte varer med ned.

Isabella Arendt stopper som formand

Isabella Arendt stopper som formand for Kristendemokraterne og melder sig ud af partiet med øjeblikkelig virkning.

I en mail begrunder Isabella Arendt beslutningen med, at hun ikke længere har "oplevelse af opbakning" og derfor tager konsekvensen. Hun har dog senere uddybet over for TV 2, at det ikke skal forstås som, at der ikke længere er opbakning til hende som formand.

29-årige Isabella Arendt kom ind på den politiske scene under valgkampen i 2019 som vikar for den daværende partiformand, Stig Grenov, der blev ramt af stress. Hun måtte efterfølgende stille op i partilederdebat og gjorde det her så godt, at hun blev udråbt til "vikaren fra himlen".

Tyrkiet vil ikke godkende Sverige og Finland som NATO-medlemmer

I dag blev det et rungende ja, da det finske parlament stemte om, hvorvidt landet skal søge om optagelse i NATO. Men Tyrkiet forsøger at stikke en kæp i hjulet på de planer.

Derfor vil den svenske udenrigsminister, Ann Linde, og den finske udenrigsminister, Pekka Haavisto, rejse til Tyrkiet for at få en afklaring på Tyrkiets indvendinger mod svensk og finsk medlemskab af NATO.

Men delegationen bør ikke "besvære sig med at rejse til Tyrkiet for at få Tyrkiet til at godkende deres NATO-ansøgning".

Det er meldingen fra den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, som er utilfreds med, at Sverige og Finland huser det, som tyrkerne anser for kurdiske terrororganisationer.

Det er dog usandsynligt, at Tyrkiet vil stå fast på sin vetoret. Det er nærmere et udtryk for en forhandlingstaktik, vurderer TV 2-korrespondent Lotte Mejlhede.

SF stemmer for at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet

SF stemmer for at ophæve Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet i sagen om mulig lækage af statshemmeligheder. Det siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr, til TV 2.

Mandag var Olsen Dyhr på besøg hos justitsminister Mattias Tesfaye (S) for at blive yderligere orienteret om sagen, hvor mange detaljer ikke kendes.

SF ser gerne, at sagskomplekset mod den højtprofilerede politiker kan blive afprøvet ved en domstol.

Claus Hjort Frederiksen har siden december 2021 været sigtet i sagen, der går under navnet "lækagesagen". Han har hele vejen igennem nægtet sig skyldig i at have lækket statshemmeligheder, og det gør han fortsat.

***