Dagens overblik

Dagens overblik: Partier afslår Tesfayes invitation til fortroligt Hjort-møde

Putin sender en løftet pegefinger til Sverige og Finland, der nu for alvor nærmer sig NATO-medlemskaber.

Ukraine og en række stemmer fra Vesten proklamerede 14. april, at ukrainske tropper var lykkedes med at sænke den russiske missilkrydser 'Moskva'.

De russiske myndigheder nægter omvendt, at det var ukrainske missiler, som var årsagen til, at krigsskibet sank og påstår i stedet, at det var en brand ombord, som var årsagen.

Nu bekræfter radiokommunikation fra en officer på skibet imidlertid, at der rent faktisk var tale om et ukrainsk angreb.

Velkommen til dagens overblik, hvor vi starter på de hjemlige breddegrader og en meget alvorlig og principiel sag om at lække fortrolige oplysninger.

Tesfaye afvist

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) har inviteret lederne af Folketingets partier til en fortrolig orientering om den hemmelige tiltale, som Rigsadvokaten ønsker at rejse mod tidligere justitsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Men det er ikke alle partier, der tager imod invitationen. Både Nye Borgerliges Pernille Vermund og Liberal Alliances Alex Vanopslagh afslår.

Foruden justitsministeren deltager også Rigsadvokaten på mødet, men da det er strengt fortroligt materiale, så må partilederne ikke efterfølgende dele oplysningerne med deres respektive folketingsgrupper – noget, der også møder kritik fra Enhedslisten, som savner mere åbenhed i en så principiel sag.

Rusland truer forud for møde

Den politiske top i Finland og Sverige har annonceret, at de vil søge om medlemskab i NATO-alliancen, og det er ikke gået ubemærket hen i Rusland, hvor præsident Putin langer ud efter begge lande. Han understreger, at de vil mærke konsekvenserne af deres beslutning.

Putin siger, at han ikke har et problem med de to lande, men kalder udvidelsen af NATO for et problem og tilføjer, at det er i USA's interesse, hvis de nordiske lande optages.

Meldingen kom under et møde i Moskva, hvor den russiske præsident har indkaldt de andre medlemmer af militæralliancen CSTO, der blandt andet tæller Hviderusland og Kasakhstan.

Det er tvivlsomt, at Vladimir Putins udmelding for nogen betydning. I hvert fald bed lignende trusler fra den russiske viceudenrigsminister, Sergej Rjabko, tidligere mandag ikke på den finske statsminister, Sanna Marin. Hun pegede i stedet på, at Rusland er det eneste land, som agerer aggressivt i Europa.

Hvor meget stærkere bliver NATO

Vi bliver ved den mulige NATO-udvidelse. Et af de helt store spørgsmål er nemlig, hvor stor en styrkelse det vil være for resten af alliancen at få Finland og Sverige med.

Og det kan være en hel del, hvis man spørger Kristian Søby Kristensen, der er seniorforsker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet. Både militært, men også politisk.

Her kan du få overblik over tre områder, hvor et finsk og svensk NATO-medlemskab vil få stor betydning.

Her er de mest EU-skeptiske danskere

I 1972 blev Danmark ved en folkeafstemning medlem af det, der dengang hed Det Europæiske Fællesskab (EF). Siden har danskerne flere gange været ved stemmeurnerne for at tage stilling til, om Danmark skulle indgå i nye, udvidede traktater og samarbejder med de andre medlemslande.

Trods stor opbakning til EU-projektet blandt de store midterpartier i Folketinget har det gennem tiden vist sig, at danskerne er relativt skeptiske over for EU – noget de fire forbehold ikke mindst er en tydelig påmindelse om.

Nordsjællandske kommuner er mest positivt stemt over for EU, men hvilke er de mest negative, og hvordan ser det ud i din kommune? Få overblikket med TV 2s kort lige her.

Sanktionspakker begynder at gøre ondt

Danmark kæmper for de hårdest mulige sanktioner mod Rusland, men EU's sjette sanktionspakke med udfasning af russisk olie har store konsekvenser for nogle EU-lande, og derfor trækker forhandlingerne ud.

Hvis det stod til Danmark og EU-kommissionen, skal russisk råolie udfases inden for seks måneder, mens raffinerede russiske olieprodukter skal udfases inden for ni måneder.

Det er især Ungarn, som har modsat sig et hurtigt stop for russisk olie. Landet henviser til, at man i modsætning til mange andre EU-lande ikke har havne, der kan tage imod skibe med olie. Men også Slovakiet og Tjekket har udtrykt bekymring for EU-Kommissionens tidsplan.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor det også kom frem, at Vadehavet spiller en af hovedrollerne i en ny BBC-naturdokumentar om Skandinavien. Tv-folkene har været i Norge, Sverige, Finland, Island og Danmark, og det har været vigtigt for dem at vise, at Skandinavien er andet end høje bjerge.

Vi læses ved i morgen. Rigtig god aften.