Samfund

Ny spansk lov vil give fri ved menstruationssmerter – gavner det ligestillingen?

Er det egentligt til gavn for ligestillingen at give kvinder fri ved menstruationssmerter? Problemet starter et andet sted, mener debattør.

Som det første land i den vestlige verden vil Spanien snart give kvinder mulighed for at melde sig syge med menstruationssmerter op til tre dage om måneden.

Forslaget er en del af en opdateret abortlov i landet, der ud over at give mulighed for menstruationsfri også skal sikre bedre adgang til gratis menstruationsprodukter, og som fjerner reglen om forældregodkendelse ved abort for kvinder mellem 16-18 år.

Det skriver flere medier, blandt andre spanske El Publico.

Spanien er dermed det første land i Vesten, der giver kvinder mulighed for at tage fri i tilfælde af menstruationssmerter – noget, der har været praksis i flere lande i Asien i årtier.

Initiativtager Ángela Rodríguez fra det spanske ligestillingsministerium har tidligere sagt til det spanske medie El Periodico, at det bliver vigtigt at afklare, hvilke symptomer og hvor store smerter der skal til, før det udløser fridage.

Men hun understregede, at mange kvinder har så store smerter, at det er at sidestille med sygdom.

Hvor almindelige er menstruationssmerter?

De fleste kvinder i den reproduktive alder har nogen grad af menstruationssmerter. Mellem 10-20 procent har sygdommen endometriose, som kan give særdeles svære eller invaliderende menstruationssmerter. 10 procent af menstruerende kvinder har så store gener ved menstruation, at det kræver en sygedag hver måned. 

Kilde: Sundhed.dk

Til debat i Danmark

Debatten om fri ved menstruation har tidligere været rejst i Danmark af Sikandar Siddique fra partiet Frie Grønne.

I 2020 tweetede folketingsmedlemmet, at danske arbejdspladser med fordel kunne give kvinder fri ved menstruation efter indisk forbillede, hvor flere arbejdspladser har indført tiltaget.

Det kastede skarpe reaktioner fra sig, da flere kvinder mente, at det var til mere skade end gavn for kvinders ligestilling på arbejdspladsen.

Journalist og radiovært Ditte Okman kaldte i et debatindlæg forslaget for "den direkte vej til mindre ligestilling", mens journalist Dorte Toft i Politiken argumenterede for, at menstruationsfri "blot bliver endnu et minus i karakterbogen for kvinder."

Spørgsmålet bliver, hvordan man undgår, at kvinderne bliver b-holdet

Karen Dich, redaktør

Men hvor står debatten i dag, og er lovgivning som den spanske til gavn for kvinder? Både og, hvis du spørger redaktør på mediet A4 Ligestilling, forfatter og debattør Karen Dich.

Hun mener, at lovgivning som den spanske kan have en slagside.

- Spørgsmålet bliver, hvordan man undgår, at kvinderne bliver b-holdet. Kvinder tager i forvejen flere barnets sygedage, omsorgsdage og mere barsel og betragtes derfor i forvejen som dyrere arbejdskraft. Det er vigtigt, at vi undgår, at kvinderne igen bliver mindre attraktive, og at man ikke sygeliggør kvinder over en bred kam, siger Karen Dich.

Problemet starter et andet sted

Forkvinde i organisationen Dansk Kvindesamfund Helena Gleesborg Hansen kalder den spanske lov umiddelbart progressiv og spændende.

- Det her kan godt komme de mange kvinder til gode, der har kvindesygdomme som endometriose, hvor deres menstruation i mange tilfælde gør dem syge med kraftige blødninnger og smerter. Menstruation er et biologisk faktum og skal ikke lægge kvinder unødigt til last, siger Helena Gleesborg Hansen.

Lad os hellere bruge kræfterne på mere forskning i kvindekroppen

Helena Gleesborg Hansen, Dansk Kvindesamfund

Men hun mener, at det egentlige større problem ligger et andet sted. Nemlig at samfundet retter et større fokus mod de kvindesygdomme, der giver kvinderne cyklusproblemer.

- Lad os starte med mere fokus og mere forskning i kvindekroppen og kvindesygdomme, hvilket halter bagefter, så vi sikrer bedre oplysning om reproduktiv sundhed for alle. Derefter kan det være relevant at genbesøge, om det er noget, der skal ses på lovgivningsmæssigt i Danmark også, siger Helena Gleesborg Hansen.

Mere rummelighed på arbejdspladsen

Selvom de to debattører ikke er entydigt positivt stemt over for det spanske lovforslag, mener de begge, at debatten om menstruationsfri er med til at starte vigtige debatter.

- Jeg synes, at det er positivt, hvis det kan starte en større samtale om rummelighed på arbejdspladsen: Hvordan vi bliver bedre til at sikre, at kvinder trives, at der er plads til folk med andre kønsidentiteter og LGBT+-personer, og at familier med små børn kan få det til at hænge sammen, siger Karen Dich.

Helena Gleesborg Hansen mener desuden, at det er vigtigt, at vi i Vesten begynder at tale meget mere om menstruation, end vi gør i dag.

- I en global kontekst er det vigtigt med mere fokus på menstruation og tabu, fordi det i mange særligt fattige lande stadig er noget, der holder kvinder tilbage fra at deltage i uddannelse og på arbejdsmarkedet, og hvor menstruerende piger og kvinder bliver udskammet og set som urene, siger Helena Gleesborg Hansen.

Det spanske forslag ventes at blive stemt igennem i det spanske parlament i næste uge.