Kongehuset slår fast: Alle børn skal kunne føle sig trygge

16-årige prins Christian har været elev på Herlufsholm siden august sidste år, og til sommer begynder hans søster Isabella samme sted.

Debatten om prins Christians skole har nu stået på i en uge, siden TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder' satte fokus på en kultur med vold og mobning på den fornemme kostskole.

I den periode har TV 2 forsøgt at få et interview med kongehuset om afsløringerne i dokumentaren og børnenes fremtid på skolen.

Det har ikke været muligt, men kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, er kommet med følgende udtalelse til TV 2:

- Der er mange, der spørger til kronprinsparrets holdning til deres børns fremtid på Herlufsholm. Jeg kan kun gentage, at for kronprinsparret er det afgørende, at ikke kun deres eget barn, men alle de børn og unge, som går på skolen, kan føle sig trygge i deres skolegang.

Dybt rystede

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary gav for en uge siden udtryk for, at de var dybt rystede over de vidnesbyrd fra tidligere elever, der kom frem i dokumentaren.

- Som forældre forventer vi, at skolen effektivt sikrer en kultur, hvor alle er trygge og en del af fællesskabet, og vi vil i den kommende tid følge de ændringer, som er åbenlyst nødvendige, lød det blandt andet i en skriftlig udtalelse på kongehusets sociale medier.

16-årige prins Christian har været elev på Herlufsholm siden august sidste år, og efter planen skal hans ældste søster, 15-årige prinsesse Isabella, begynde i 9. klasse på skolen efter sommerferien.

Tidligere har deres fætter prins Nikolai også gået på skolen. Også hans mor, grevinde Alexandra, var dybt rystet over dokumentaren.

Igen onsdag var hun ude med en kommentar, nu sammen med sin eksmand, prins Joachim. Anledningen var, at tidligere rektor Klaus Eusebius Jakobsen havde fortalt til TV ØST, at prins Nikolai i sin tid havde brudt Herlufsholms alkoholregler.

Rasende

Forældrene var rasende over den åbenmundede eksrektors letsindige omgang med oplysninger om deres søn.

- Han har svigtet sin elevs tillid og fortrolighed, og Prins Nikolais straf for i sin tid at overtræde skolens alkoholregler skal ikke bruges til at flytte fokus fra de alvorlige hændelser, som for nylig er kommet for dagen, udtalte parret i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.

En brødebetynget Klaus Eusebius Jakobsen erkendte straks sit svigt og sendte en undskyldning til prinserne og grevinden.

Da dokumentaren blev sendt torsdag 5. maj var Mikkel Kjellberg rektor på Herlufsholm, men også han er nu tidligere rektor. Han blev fyret to dage efter dokumentaren.

Dokumentaren har også fået konsekvenser i skolens bestyrelse, hvor Noemi Katznelson torsdag meddelte, at hun trækker sig i erkendelse af, at der er behov for en stor forandringsproces.

Herlufsholm har siden dokumentaren iværksat en uvildig undersøgelse af forholdene på uddannelsesinstitutionen.