Samfund

Koncernchef fyret efter skandale med benamputationer

47 patienter kunne have undgået at få amputeret et ben, hvis de ikke havde fået for sen behandling af blodpropper eller åreforkalkninger.

Region Midtjyllands koncernchef, Ole Thomsen, er torsdag blevet fyret, efter at et ekstraordinært møde er blevet afholdt i forretningsudvalget i regionen.

Det bekræfter han selv over for TV 2, men har ikke yderligere kommentarer.

Fyringen sker, efter at det i slutningen af april kom frem, at op mod 90 patienter fra Region Midtjylland årligt kunne have undgået at få amputeret et ben, hvis de ikke havde fået for sen behandling af blodpropper eller åreforkalkninger.

Det tal blev dog senere nedjusteret til årligt 47, da det tirsdag kom frem, at der ifølge regionen var sket en fejl i forbindelse med optællingen.

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) udtaler i en pressemeddelelse, at forretningsudvalget ser "meget alvorligt på sagen om amputationer".

- Jeg anerkender Ole Thomsens store indsats i sundhedsvæsenet de seneste 20 år. Vi ønsker imidlertid en ny profil, idet vi gerne vil have sundhedsfaglige kompetencer ind i direktionen til at styrke arbejdet med kvalitet, patientsikkerhed og patientforløb i hele organisationen, siger han.

Som koncernchef har Ole Thomsen blandt andet haft ansvaret for "kvalitetsarbejdet på sundhedsområdet og det overordnede ansvar for hospitalsplanlægning", og han har tidligere været ude at beklage sagen over for DR.

Hundredvis kan søge erstatning

Allerede i juni 2019 fik Region Midtjylland en henvendelse fra Det Tværfaglige Specialeråd for Karkirurgi om, at der var noget galt. Det viser en redegørelse fra regionen.

Alligevel gik der tre år, før alvoren gik op for regionen.

Sådan er sagen om benamputationerne forløbet:

  •  1. april 2019 nedlægges den karkirurgiske afdeling i Viborg som selvstændig afdeling og blev i stedet en del af den almindelige kirurgiske afdeling på sygehuset.
  • 28. april 2022 viser en analyse af karkirurgien i Region Midtjylland, at den har været underdimensioneret, blandt andet i forhold til amputationsforebyggende behandlinger.
  • Analysen hævder, at omkring 90 patienter årligt har fået amputeret lår eller underben som en konsekvens af manglende amputationsforebyggende behandling.
  • Senere er tallet justeret ned til 47 som følge af, at et hospital oprindeligt var regnet med to gange i opgørelsen.

Kilder: Region Midtjylland, Dagens Medicin, DR, TV2 Østjylland

/ritzau/

Både på Christiansborg og hos sundhedsmyndighederne er sagen blevet kaldt en "skandale" og "bekymrende".

Og Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed har bedt Region Midtjylland om en redegørelse, der skal ligge klar 16. maj.

Den første patient har allerede søgt om erstatning, der ifølge direktør for Patienterstatningen Karen-Inger Bast vil løbe op i mindst 100.000 kroner, skriver DR.

Patienterstatningen forventer at skulle behandle op mod 500 sager fra patienter eller pårørende til benamputerede.