Samfund

EU-politikere kræver Dubai blacklistet efter TV 2-afsløringer

Politikere på tværs af Europa-Parlamentet kræver nye sanktioner mod Dubai for at undgå hvidvaskning. Også en dansk EU-politiker raser mod ørkenstaten.

Det skal have konsekvenser for Dubai, at ørkenstaten huser en lang række kriminelle samtidig med, at midler fra økonomisk kriminalitet bliver hvidvasket via køb af ejendomme i det solbeskinnede skattely.

Det mener i hvert fald politikere fra de fire største grupper i Europa-Parlamentet. Meldingen kommer efter, at TV 2 sammen med en lang række internationale medier i sidste uge offentliggjorde en stribe historier om lyssky boligejere i Dubai på baggrund af en kæmpe datalæk kaldet #DubaiUncovered.

- #DubaiUncovered-datalækken understreger behovet for en hårdere kurs over for de Forenede Arabiske Emirater, siger Markus Ferber, tysk medlem af Europa-Parlamentet og finanspolitisk ordfører for EPP-gruppen.

EPP er den største gruppe i parlamentet og består af centrum-højre-partier, som også tæller de konservative fra Danmark. Men EPP står ikke alene med kritikken.

Dansk politiker med i opråb

Onsdag sendte medlemmer fra flere forskellige politiske grupper et brev til Mairead McGuinness, EU-Kommissæren med ansvaret for det finansielle område. Én af dem var Kira Peter-Hansen, SF’er og medlem af gruppen De Grønne i parlamentet.

Afsløringerne

Samarbejdet kaldet #DubaiUncovered har indtil nu afsløret:

  • Et stort antal af luksusvillaer og lejligheder i Dubai er ejet af europæere med forbindelser til narkosmugling, økonomisk kriminalitet og korruption.
  • Flere russiske oligarker og politikere med luksusejendomme er lige nu underlagt internationale sanktioner.
  • Flere af boligejerne i datalækket er enten retsforfulgt eller på flugt fra politiet i hjemlandet.
  • Ganske få nordmænd og danskere har fortalt skattemyndighederne om deres ejendomme i Dubai.

Samarbejdet er koordineret af det norske finansmedie E24 og involverer mere end 20 forskellige medier fra hele Europa.

Kravet var omgående handling efter #DubaiUncovered-afsløringerne.

- Vi kan ikke acceptere, at Forenede Arabiske Emirater bliver brugt som et fristed for kriminelle aktiviteter. Specielt i lyset af det store antal af russiske oligarker, som bruger emiraterne til at undgå EU-sanktioner, siger Kira Peter-Hansen.

Ni ud af ti fortalte det ikke til Skat

TV 2 kunne i sidste uge fortælle, at kun hver tiende dansker med en bolig i Dubai havde indberettet det til de danske skattemyndigheder. Dermed går den danske stat glip af millioner, som burde være betalt i ejendomsværdiskat.

Samtidig viste historien om den svindeldømte Hawshir Ahmed, at de danske myndigheder ikke kan komme i nærheden af hans fem lejligheder i Dubai, selvom anklageren i sagen mod ham mente, at lejlighederne var købt for de knap ti millioner, han havde snydt staten for via grov moms- og skatteunddragelse.

Efter TV2’s henvendelse valgte Skattestyrelsen at offentliggøre, at omkring 100 danskere lige nu undersøges for mulig skatteunddragelse via ejendomme i Dubai.

I samme båd som Iran, Burkina Faso og Nordkorea

EU har blacklistet flere lande, hvor der er høj risiko for, at der foregår hvidvask og terrorfinansiering. Landene er underlagt ekstra kontrolforanstaltninger, og det er sværere for borgere og myndigheder fra de selvsamme lande at få adgang til de finansielle systemer i EU.

Det er blandt andet Nordkorea, Iran og Panama. Og det er i dét selskab, at flere politikere mener, at Dubai hører til. Blandt andet Jonás Fernandez fra socialdemokratiet i Spanien og medlem af parlamentets økonomi- og valutaudvalget samt Underudvalget om Skatteanliggender. Han tøver ikke med at kalde Dubai for en trussel med de europæiske velfærdsstater.

– Det er de, så absolut. Det er et problem, når vores nationale myndigheder ikke kan ind få indkrævet de skatteindtægter, som skal til for at finansiere vores samfund. Den eneste løsning er at koordinere indsatsen gennem EU, siger Fernandez til E24.

Om #DubaiUncovered

TV 2 har samarbejdet med 20 medier fra andre lande under titlen #DubaiUncovered om et stort datalæk med ejendomsoplysninger fra det arabiske emirat. Samarbejdet er koordineret af det norske finansmedie E24.

Det lækkede datasæt, som kortlægger over 800.000 ejendomme i Dubai i 2020, er leveret af det amerikanske Center for Advanced Studies (C4ADS), en nonprofitorganisaiton fra Washington, som researcher international kriminalitet og konflikter.

274.000 personer, selskaber og organisationer fra 197 lande og jurisdiktioner, er registreret som ejere. 191.000 af ejerne er udenlandske. En forskergruppe har estimeret værdien af hver enkelt ejendom i datasættet. De vurderer, at udlændinge ejer ejendomme i Dubai til en samlet værdi af 146 milliarder dollar.

Beskytter korrupte politikere

Netop socialdemokraterne i parlamentet var de første til at reagere på #DubaiUncovered-historierne. De er parlamentets andenstørste gruppe, og gruppen sendte kort efter de første afsløringer en pressemeddelelse ud med ønsket om at få Dubai blacklistet hurtigst muligt.

- Emiraterne beskytter korrupte politikere og forretningsmænd fra hele verden, inklusiv russiske oligarker. Dermed hjælper de regimet i Kreml til at omgås de globale sanktioner, sagde Jonás Fernandez, til TV 2's samarbejdspartner i projektet, det norske finansmedie E24.

- Dette skal stoppes med det samme. Forenede Arabiske Emirater skal blacklistes uden tøven, fortsætter Fernandez.

Myndighederne i Dubai har ikke besvaret en række konkrete spørsmål fra TV 2’s norske samarbejdspartner, E24. Men i en mail sendt fra Forenede Arabiske Emiraters ambassade i Oslo lyder det:

"Påstandene som fremsættes om ejerskab af ejendomme i Dubai er faktuelt unøjagtige. De Forenede Arabiske Emirater har klare lovgivningsmæssige rammer, der overholder internationale love og standarder designet til at bekæmpe økonomisk kriminalitet."