Herlufsholms hemmeligheder

Tidligere rektor undskylder nu "utilgiveligt svigt" over for prins Nikolai

Prins Joachim og Alexandra er "rasende" på den tidligere rektor efter udtalelser om prins Nikolais tid på Herlufsholm.

I et interview med TV 2 Øst mandag aften talte tidligere rektor på Herlufsholm Klaus Eusebius Jakobsen over sig og brød med privatlivets fred.

Det siger han selv om sin omtale af, at tidligere elev prins Nikolai i sin tid på Herlufsholm blev hjemsendt med advarsel efter at have brudt med skolens alkoholpolitik.

- Jeg har for få øjeblikke siden skrevet en undskyldning til prins Nikolai – og hans forældre – for mit utilgivelige svigt ved at omtale ham i et tv-interview i TV 2 Øst forleden, skriver han i en mail til Ritzau.

- Alle elever skal have privatlivets fred – også prinser. Så jeg giver endnu engang en undskyldning og en dyb beklagelse.

Han skriver, at han kom i tanke om det under interviewet, og at historien "røg ud over hans læber".

- Fra det øjeblik var jeg klar over, at det var en brøler af rang. Skolens forstander har efterfølgende givet mig en fortjent irettesættelse, selv om jeg ikke er i et ansættelsesmæssigt forhold til skolen mere.

Prins Joachim og Alexandra "rasende"

Irettesættelsen bekræftes af Herlufsholms bestyrelse. I en mail til TV 2 skriver bestyrelsesformand Torben Lowzow, at det er et brud med fortroligheden.

- Både nuværende og tidligere medarbejdere til enhver tid er forpligtet til at opretholde fortrolighed med hensyn til elevforhold – både over for nuværende og tidligere elever, skriver han.

Undskyldningen og irettesættelsen kommer samme dag, hvor prins Nikolais forældre har reageret.

Prins Joachim og grevinde Alexandra har kaldt den tidligere rektors afsløringer et brud på tilliden.

- Prins Nikolais straf for i sin tid at overtræde skolens alkoholregler skal ikke bruges til at flytte fokus fra de alvorlige hændelser, som for nylig er kommet for dagen, siger prins Joachim og grevinde Alexandra i udtalelsen ifølge Ekstra Bladet, hvor de også skriver, at de er "rasende" over sagen.

Debat om Herlufsholm

Interviewet i TV2 Øst faldt i den seneste debat om kostskolen Herlufsholm.

Miljøet på skolen har været heftigt debatteret, efter at en række tidligere elever i en TV 2-dokumentar har fortalt om vold og krænkelser. Og skolen for ikke at inddrage myndighederne i sager om vold, den har været bekendt med.

Den tidligere rektor omtalte prins Nikolai som et eksempel på, at elever ikke slipper afsted med at bryde reglerne.

Klaus Eusebius Jakobsen var rektor på Herlufsholm fra 1993 til 2016. Dermed stod han i spidsen for skolen i to af de år, hvor prins Nikolai gik i gymnasiet, inden han blev student i 2018.