Herlufsholms hemmeligheder

- Det er helt uden fortilfælde, siger eksperter efter udmelding fra prins Joachim og Alexandra

Udtalelsen kan være sidste skridt, før der potentielt kan blive tale om, at kongehuset vælger at lægge sag an, siger ekspert.

Onsdagens melding fra prins Joachim og grevinde Alexandra er "højst usædvanlig" og "meget, meget voldsom".

Det her er absolut så langt, som kongehuset vil gå

Jacob Heinel Jensen, royal korrespondent

Faktisk er vendingen så skarp og utraditionel, at den umiddelbart er uden fortilfælde.

Det fortæller B.T.'s royale korrespondent, Jacob Heinel Jensen, til TV 2 på dagen, hvor prins Joachim og grevinde Alexandra i en fælles udtalelse til Ekstra Bladet og B.T. siger, at de er "rasende" over den måde, deres søn prins Nikolai er blevet "udleveret offentligt" af hans tidligere rektor på Herlufsholm Klaus Eusebius Jakobsen.

- Det her er absolut så langt, som kongehuset vil gå i sin kritik, og det siger noget om, hvor usædvanlig hele denne her sag er, siger Jacob Heinel Jensen.

Heller ikke historiker og kongehuskender Lars Hovbakke Sørensen kan komme i tanke om andre tilfælde, hvor enkelte medlemmer af kongehuset er gået så langt i sin kritik.

Det skyldes, at de sjældent udtaler sig om enkeltsager, og når de så gør, er det sjældent i så skarpe vendinger som nu, siger han.

- Normalvis ville medlemmer af kongehuset udtale sig meget mere diplomatisk og i pæne vendinger, så det, at de bruger ordet "rasende", er meget usædvanligt, siger Lars Hovbakke Sørensen.

- De mener hvert et ord

Prins Joachim og grevinde Alexandras udmelding kommer, efter at den tidligere rektor i et interview med TV ØST har udtalt sig om en advarsel, som prins Nikolai skulle have fået som elev på skolen i årene 2014-2018.

Advarslen begrundes i, at prins Nikolai skulle have overtrådt skolens alkoholregler.

Fra prins Nikolais forældre lyder det nu, at den tidligere rektor har "svigtet sin elevs tillid og fortrolighed" ved at fortælle offentligt om advarslen, ligesom prinsens advarsel ikke skal "bruges til at flytte fokus fra de alvorlige hændelser, som for nylig er kommet for dagen" i TV 2s dokumentar 'Herlufsholms hemmeligheder'.

Normalvis ville medlemmer af kongehuset udtale sig meget mere diplomatisk

Lars Hovbakke Sørensen, historiker og kongehuskender

Ifølge Jacob Heinel Jensen handler den direkte kritik fra prins Joachim og grevinde Alexandra derfor også om at "trække en streg i sandet" og slå fast, at man fra kongehuset ikke vil acceptere at blive kædet sammen med de voldsomme hændelser, der afsløres i dokumentaren.

- Jeg tror virkelig, at de mener hvert et ord. Det her er faktisk noget, som har gjort dem ekstremt kede af det, siger han.

Udtalelsen i skarpe vendinger er med andre ord sidste skridt, før der potentielt kan blive tale om, at kongehuset vælger at lægge sag an mod Klaus Eusebius Jakobsen, siger Jacob Heinel Jensen.

Helt så langt tror han dog ikke, det kommer, for kongehuset er formentlig ikke interesseret i at "sovse mere rundt i skandalen om Herlufsholm", siger den royale korrespondent:

- Jeg tror, kritikken i dag er et forsøg på at komme videre i teksten og få kongehuset ud af den her fortælling en gang for alle, lyder det.

En del af en ny tendens

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen er det formentlig ikke sidste gang, vi kommer til at høre kongehusets medlemmer sige fra på den måde.

Ifølge ham er det nemlig en del af en ny tendens – blandt andet inspireret af det britiske kongehus – hvor royale er begyndt at reagere mere offentligt i takt med en stigende interesse for dem i befolkningen og i pressen.

- Der bliver gået meget tættere på, end der plejer, og det kommer vi helt sikkert til at se mere af, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Tidligere rektor undskylder for "utilgiveligt svigt"

Siden reaktionen fra prins Joachim og grevinde Alexandra har Klaus Eusebius Jakobsen undskyldt for sin udtalelse om prins Nikolai.

- Jeg har for få øjeblikke skrevet en undskyldning til Prins Nikolai – og hans forældre – for mit utilgivelige svigt ved at omtale ham i et tv-interview i TV 2 ØST forleden, skriver han i en mail til Ritzau.

- Alle elever skal have privatlivets fred – også prinser. Så jeg giver endnu engang en undskyldning og en dyb beklagelse.

Over for TV 2 bekræfter Herlufsholm, at udtalelsen har været et brud på tavshedspligten, og at "både nuværende og tidligere medarbejdere til enhver tid er forpligtet til at opretholde fortrolighed med hensyn til elevforhold".