Flere prisstigninger er på vej, og de vil ramme danskerne på en ny måde
Inflationen vil "dampe af" i løbet af efteråret, forudser cheføkonom. Men det betyder ikke, at priserne falder.
Priserne på alt lige fra energi til fødevarer skyder lige nu i vejret med raketfart.
Tirsdag offentliggjorde Danmarks Statistik tal for forbrugerpriserne i april, som var 6,7 procent højere end på samme tidspunkt sidste år. Det er den højeste inflation i Danmark siden 1984.
Men går man rundt og håber, at vi nu har set det sidste til prisstigningerne, bliver man slemt skuffet.
Sådan lyder konklusionen i hvert fald fra konsulenthuset Simon-Kucher & Partners på baggrund af en ny undersøgelse blandt mere end 3000 virksomheder i 20 lande – heraf 299 i Norden.
Her svarer kun halvdelen af virksomhederne, at de er begyndt at sende deres stigende omkostninger videre til kunderne. Og samtidig sendes kun cirka en tredjedel af prisstigningerne i gennemsnit videre.
Men, ifølge Nicolai Broby Eckert, som er partner i konsulenthuset, er det kun et spørgsmål om tid, før endnu flere priser begynder at stige.
- Man skal være opmærksom på, at de her prisstigninger vil komme. Virksomhederne kan ikke længere holde tilbage, så hvis de ikke allerede planlægger prisstigninger, kommer det i andet halvår af 2022, siger han til TV 2.
Virksomheder står i et dilemma
Typisk har man en ambition om en inflation på cirka 2 procent, men de seneste år har Danmark ligget lavere.
I normale tider kan virksomheder derfor ofte holde priserne nede over for kunderne ved at skære i egne omkostninger. Men nu står de i et dilemma, fortæller Nicolai Broby Eckert.
- Noget af det, de er rigtig bange for, er, at kunderne forsvinder. For laver man massive prisstigninger, vil kunderne også reagere, siger han.
Hæver virksomhederne modsat ikke priserne, går det ud over deres bundlinjer, investorer og aktiekurser. Og derfor bliver mange, ifølge Nicolai Broby Eckert, snart nødt til at hæve dem.
Nogle kan også forsøge at reducere deres omkostninger ved at gøre deres produkter mindre, tilføjer han.
Vil kunne mærkes på en anden måde
Hos Arbejdernes Landsbank er cheføkonom Jeppe Juul Borre enig i Simon-Kucher & Partners’ analyse.
- Jeg forventer ikke, at inflationen kommer voldsomt højere op. Men den kommer til at være anderledes sammensat, så danskerne kommer til at mærke det på en anden måde i deres forbrug, siger han til TV 2.
Indtil videre er det særligt de skyhøje priser på energi, der har sat inflationen på himmelflugt. Men her forventer Jeppe Juul Borre, at prisstigningerne vil stilne af.
Modsat forudser han, at særligt dagligvarehandlen for alvor kan blive nødt til at hæve priserne i den kommende tid.
Samtidig må man, ifølge cheføkonomen, forvente flere prisstigninger på blandt andet møbler, husholdningsudstyr samt hotelophold og restaurantbesøg.
Men der kan være store forskelle fra virksomhed til virksomhed.
- Er man den eneste cafe i byen, er det altså lettere at hæve prisen, end hvis der ligger fem cafeer inden for en radius af 500 meter, siger cheføkonomen.
Elgiganten forventer højere priser
En af detailvirksomhederne, som endnu ikke har hævet sine priser, er elektronikkæden Elgiganten.
Ifølge administrerende direktør, Peder Stedal, er konkurrencen på markedet for elektronik og hårde hvidevarer nemlig så hård, at det er svært at hæve priserne.
- På den længere bane ser vi ligesom alle mulige andre, at det er blevet dyrere at varme op og tænde lyset. Og det er klart, at sådan nogle omkostninger i sidste ende også rammer os, siger direktøren til TV 2.
Men priserne stiger også hos elektronikbutikkernes egne leverandører. Og derfor er der, ifølge Peder Stedal, grænser for, hvor længe branchen kan blive ved med selv at absorbere priserne.
Over ”en lang periode” forventer han derfor også at måtte bide i det sure æble.
- Der er begrænsninger på, hvor lang tid vi kan undgå at løfte vores priser. Det er en kombination af, at vores egne omkostninger til at holde varehusene åbne stiger, men også at det simpelthen koster mere at producere produkterne, siger Peder Stedal.
Prisstigninger vil dampe af til efteråret
Jeppe Juul Borre forventer, at inflationen topper i løbet af foråret eller først på sommeren og derefter begynder at ”dampe af”.
Men ifølge cheføkonomen er det bestemt ikke usandsynligt, at den kommer helt op på 7 procent i de kommende måneder.
Når vi nærmer os årsskiftet, forudser Arbejdernes Landsbank til gengæld i sin seneste analyse tirsdag, at inflationen vil være faldet til 4,5 procent.
Dermed vil inflationen samlet set for hele året ligge lidt over 5 procent.
- Men det er ikke ensbetydende med, at priserne kommer til at falde. Det betyder bare, at de stiger langsommere, end de gør nu, understreger Jeppe Juul Borre.