Samfund

Herlufsholm indgiver politianmeldelse

Det sker, efter at TV 2s dokumentar 'Herlufsholms hemmeligheder' har afdækket en lang række sager om grov mobning og krænkelser.

Herlufsholm Skole har indgivet en politianmeldelse på baggrund af TV 2-dokumentaren om skolen. Det oplyser skolens bestyrelse i en pressemeddelelse.

- Bestyrelsen og ledelsen mener, at politiet bør undersøge, om der er et eller flere tilfælde, der skal undersøges nærmere, lyder det.

Twitter oplyser Sydsjællands- og Lolland-Falsters politi, at de har modtaget anmeldelsen. De vil nu vurdere, om straffeloven er overtrådt i forbindelse med hændelserne, som omtales i dokumentaren.

- Vi ser udsendelsen grundigt igennem, og hvis vi vurderer, at der er hændelser, hvor straffeloven kan være overtrådt, så vil vi indlede en efterforskning, siger politiinspektør Kim Kliver.

Flere episoder med vold

I TV 2-dokumentaren ”Herlufsholms hemmeligheder” er en række tidligere elever stået frem med beretninger om grov mobning, vold og seksuelle krænkelser.

Flere tidligere elever fortæller i dokumentaren om et hierarki, hvor ældre elever bestemmer over de yngre, og hvor elever udsættes for vold og krænkelser fra andre elever.

En beretter i dokumentaren om at blive banket, imens han havde lagt sig til at sove i sovesalen, og en anden fortæller om at have fået en knytnæve i baghovedet.

Ligeledes har en rapport afsløret en række helt nye sager om vold og seksuelle krænkelser på Herlufsholm.

En række aktuelle sager fra dette skoleår er kommet frem, efter at tilsynet med Herlufsholm har krævet flere redegørelser fra eliteskolen ved Næstved.

Herlufsholm Skole har meddelt, at man på alle måder vil bakke op om politiets undersøgelser i sagerne, lyder det i pressemeddelelsen.

Opgør med præfektsystem

Herlufholms bestyrelse har efterfølgende igangsat en "ny handlingsplan," der blandt andet betyder, at Herlufsholms omdiskuterede præfekt-ordning, hvor ældre elever udpeges som ansvarlige for løsning af en række opgaver på skolen, afskaffes.

Og lørdag kom det frem, at skolens rektor Mikkel Kjellberg stoppede på skolen.

Udover politianmeldelsen har skolens bestyrelse iværksat en uvildig advokatundersøgelse, som skal afdække forhold fra de seneste fire år. Den har dog efterfølgende mødt kritik for ikke at være grundig nok.

Skolen havde oprindeligt bedt advokat Jon Lauritzen, der er partner ved firmaet DLA Piper, om at stå for advokatundersøgelsen af forholdene på Herlufsholm Skole. Men da han er partner med en advokat, hvis mand sidder i bestyrelsen på skolen, har bestyrelsen i stedet bedt advokatrådet finde en uvildig undersøger.

I en sms til TV 2 oplyser bestyrelsesformand for Herlufsholm Skole, Torben Von Lowzow, at skolen ikke har yderligere kommentarer.