Herlufsholms hemmeligheder

Herlufsholms bestyrelse dropper Jon Lauritzen som uvildig undersøger

Advokaten arbejder sammen med hustru til bestyrelsesmedlem på Herlufsholm. Han respekterer bestyrelsens beslutning om at udskifte ham.

I en pressemeddelelse skriver bestyrelsen på Herlufsholm Skole og Kostskole, at de dropper advokat Jon Lauritzen fra advokatfirmaet DLA Piper. I stedet vil bestyrelsen bede advokatrådet om at udpege en anden advokat.

Det sker, fordi Jon Lauritzen er partner i samme advokatfirma som Marlene Winther Plas hustru til Philip S. Thorsen, som sidder i Herlufsholms bestyrelse.

For eksempel ses Jon Lauritzen og Marlene Winther Plas på et billede sammen i forbindelse med et større, fælles interview i en årsrapport fra 2018 fra firmaet.

- Bestyrelsen ønsker, at der ikke må rejses tvivl om den uvildige undersøgelse. Uanset, at der ikke foreligger en advokatetisk interessekonflikt i den henseende i forhold til advokat Jon Lauritzen, udtaler formand Torben von Lowzow i pressemeddelelsen.

Af pressemeddelelsen fremgår det også, at undersøgelsen nu er blevet udvidet til også at "omhandle bestyrelsens forhold".

Det er alvorligt, at man giver opgaven og dermed også en økonomisk fordel til en bestyrelsesmedlems ægtefælle

Jesper Olsen, jurist og formand i ngo'en Transparency International Denmark

Der ville være tale om nepotisme

Og udnævnelsen af Jon Lauritzen var også, mener Jesper Olsen, jurist og formand i ngo'en Transparency International Denmark, i udgangspunktet problematisk.

- Advokatundersøgelsen vil få samme karakter, som hvis man bad Herlufsholms sædvanlige advokat som at lave undersøgelsen, siger Jesper Olsen til TV2.DK.

Det var især troværdigheden af advokatundersøgelsen, som ville være på spil, hvis Jon Lauritzen skulle udføre den.

For hvis den lå i hans hænder, ville undersøgelsen miste sin uafhængighed, lyder det fra Jesper Olsen.

Derudover ville der i hans øjne også være tale om nepotisme – det vil sige, at man favoriserer bekendte eller familiemedlemmer ved eksempelvis at tildele dem bestemte stillinger og andre fordele.

- Det er alvorligt, at man giver opgaven og dermed også en økonomisk fordel til en bestyrelsesmedlems ægtefælle, siger han.

Blev anbefalet af kollegaens ægtefælle

TV 2 har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Herlufsholms bestyrelsesformand Torben von Lowzow.

Tidligere i dag oplyste han til TV2.DK, at Jon Lauritzen blev anbefalet af to advokater med plads i bestyrelsen heriblandt Philip S. Thorsen.

- Den primære argument for at vælge ham (Jon Lauritzen, red.) er hans erfaring, lød det fra bestyrelsesformanden.

Han understregede på det tidspunkt, at bestyrelsen var bekendt med, at Philip S. Thorsen kone er partner i samme advokatfirma som Jon Lauritzen.

Hvem er Jon Lauritzen?

Jon Lauritzen er advokat hos firmaet DLA Piper.

Han var en af de to advokater, der var anklagere i rigsretssagen mod Inger Støjberg. 

Inden rigsretssagen var han sammen med advokaten Anne Birgitte Gammeljord udpeget til at lave den vurdering af Instrukskommissionens konklusioner, som skulle danne grundlag for Folketingets beslutning om, hvorvidt der skulle føres en rigsretssag. 

Lauritzen har også været bisidder i flere kommissionsundersøgelser.

Ifølge Torben von Lowzow blev Jon Lauritzen vurderet habil til at foretage advokatundersøgelsen af de to advokater i bestyrelsen, Philip S. Thorsen og Anne Sophie K. Vilsbøll.

I en SMS til TV2.DK skriver Jon Lauritzen søndag aften, at "bestyrelsen er i sin fulde ret til at skifte mening om, hvem der skal foretage advokatundersøgelsen herunder, hvem der skal udpege advokaten, som skal forestå undersøgelsen".

- Jeg respekterer bestyrelsens bevæggrund for nu at lade Advokatrådet udpege den advokat, som skal stå for undersøgelsen og deler bestyrelsens opfattelse af, at der ikke foreligger en advokatetisk interessekonflikt, tilføjer han.

Rektor fyret

Udmeldingen fra Herlufsholms bestyrelse kommer i kølvandet på TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder'.

Her står en række tidligere elever frem og fortæller om grov mobning, vold og seksuelle krænkelser på skolen.

Siden dokumentarens premiere, som fandt sted torsdag, er rektoren Mikkel Kjellberg blevet fyret.

Derudover vil skolen igangsætte en handlingsplan, der blandt andet betyder, at Herlufsholms omdiskuterede præfekt-ordning, hvor ældre elever udpeges som ansvarlige for løsning af en række opgaver på skolen, afskaffes.

Flere medlemmer af Kongehuset har efter TV 2s dokumentar udtrykt bekymring over forholdene på Herlufsholm.

Blandt andet kronprinsparret, hvis ældste søn, prins Christian, har gået på skolen siden august sidste år.

Efter planen skal parrets ældste datter, 15-årige prinsesse Isabella, begynde i 9. klasse på Herlufsholm efter sommerferien.