Herlufsholms hemmeligheder

Tidligere elev: Fyring af rektor er kun en start

Kasper Fogh Hansen mener, at også bestyrelsen må gå af. Og også en række lærere bør være fortid.

Rektor Mikkel Kjellberg er fortid. Og Herlufsholm står nu over for en række gennemgribende forandringer.

Det står klart, efter at den kendte kostskole bestyrelse lørdag tog afsked med Mikkel Kjellberg på baggrund af TV 2s dokumentar 'Herlufsholms hemmeligheder', der blev sendt torsdag aften.

Her står en række elever frem og fortæller om blandt andet tæsk og seksuelle krænkelser. En tidligere elev beretter eksempelvis om et ugentligt ritual, hvor ældre elever banker de yngre.

Kasper Fogh Hansen er som tidligere elev tilfreds med, at Herlufsholms rektor er fyret. Men han mener, at processen med at forandre den traditionsbundne institution kun lige har taget sin begyndelse.

Der skal reageres fra politisk hold, mener han.

- Det her er en start, men nu mangler der en ny bestyrelse, udpeget af undervisningsministeren, siger Kasper Fogh Hansen til TV 2.

Kasper Fogh Hansen medvirkede i udsendelsen med sit vidnesbyrd fra sine år som herlovianer. Allerede i 2004 leverede han i en artikel i Information en sønderlemmende kritik af skolens iboende kultur med mobning og serielle overgreb af korporlig karakter.

Slut med fortid på Herlufsholm

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theill (S) har endnu ikke reageret på den seneste udvikling. Men fredag udtrykte ministeren bestyrtelse over skolen og historierne om overgreb.

- Billederne og historierne fra Herlufsholm er det alvorligste, jeg har set i de årtier, jeg har beskæftiget mig med skoleverdenen, skrev Pernille Rosenkrantz-Theil på Facebook.

Her og nu mener Kasper Fogh Hansen, at oprydningen på Herlufsholm skal være gennemgribende. Båndene mellem bestyrelsen og Herlufsholm skal kappes.

- Det skal være en bestyrelse uden en baggrund fra Herlufsholm. Og som både Mary Fonden og mobbeforsker Helle Rabøl siger det, virker det som om, at både børn og forældre har brug for at tænke sig om for at finde ud af, hvad det har betydet for familien, siger han.

Slut med sovesalslærere

Ud over fyringen af skolens rektor har bestyrelsen besluttet, at der skal ske betydelige ændringer på skolen.

Blandt andet bliver præfektordningen, hvor udvalgte store elever har et ekstra ansvar for de yngre, afskaffet. Derudover skal alle elever fremover have mulighed for at sove på eget værelse i stedet for på sovesale.

Men også de lærere, som har været ansvarlige for de omstridte sovesale, bør være fortid.

- Jeg mener heller ikke, at nogen af de sovesalslærere, der har haft ansvaret for børn på Herlufsholm, kan fortsætte. Har man haft ansvar for sovesalene, kan man ikke sige, at man står for et sundt og trygt miljø. Det må være åbenlyst, siger Kasper Fogh Hansen.

Tobias Møller, som er elevrådsformand på Herlufsholm, er ked af at se, at præfektordningen, hvor ældre elever kan "opdrage" de yngre, står til at blive afskaffet.

Ifølge elevrådsformand fungerer præfektsystemet også som en mentorordning, hvor der kan hentes hjælp, råd og vejledning.

- Vi er meget kede af, at præfektordningen bliver taget fra skolen, men der er omvendt også beslutninger, man er nødt til at træffe for, at skolen kan fortsætte, siger Tobias Møller til TV 2.

Bestyrelsen på Herlufsholm leverede i forbindelse med meddelelsen om rektor Mikkel Kjellbergs afgang en undskyldning til de forulempede elever.

- Jeg vil gerne på vegne af bestyrelsen sige undskyld og beklage dybt, hvad de har været udsat for, siger Torben Lowzow, som er formand for Herlufsholm Skole.

- Både dem der står frem i udsendelsen, og som vi skylder en tak for deres mod, og til de andre, som har haft lignende oplevelser, lyder det videre.

Vicerektor Martin Arvedlund vil stå for den daglige ledelse af Herlufsholm indtil videre fra mandag 9. maj.