Samfund

Macron vil gøre op med gamle rutiner i ny præsidentperiode

Den franske præsident Emmanuel Macron er taget i ed til endnu en periode på posten. Han varsler ny stil.

Når Emmanuel Macron tager hul på sin anden periode som fransk præsident, så bliver det med en ny tilgang til embedet.

Det siger han lørdag i en tale ved præsidentboligen Élyséepalæet.

Her er Macron lørdag blevet taget i ed til sin anden præsidentperiode. Officielt indledes perioden, når den nuværende udløber om aftenen 13. maj.

- Der er brug for at opfinde en ny metode - langt væk fra de gamle traditioner og rutiner - som vi sammen kan skabe en ny produktiv social og miljømæssig aftale med, lyder det fra Macron i hovedstaden Paris.

Han siger desuden, at hans anden periode vil blive en "ny" en af slagsen og ikke blot en fortsættelse af første periode.

Fremhæver krigen i Ukraine

Macron fremhæver krigen i Ukraine og klimaproblemer som nogle af de største udfordringer og lover samtidig at lede med "respekt" og "omtanke".

Det er sjældent, at franske præsidenter lykkes med at blive genvalgt.

Ved præsidentvalgets anden runde 24. april sikrede Macron sig dog en relativt sikker sejr med 58,5 procent af stemmerne. Macron var for andet valg i træk oppe imod Marine Le Pen fra den yderste højrefløj.

Omkring 500 gæster var til stede, da Macron blev taget i ed.

Blandt deltagerne var de tidligere præsidenter François Hollande og Nicolas Sarkozy, de tidligere premierministre Édouard Philippe, Manuel Valls, Alain Juppé og Jean-Pierre Raffarin samt mange andre offentlige figurer.

Emmanuel Macron er den første franske præsident, der - uden at være en del af en koalition - bliver genvalgt siden 1958.