Hovedperson fra Herlufsholm-dokumentar om fyring og ændringer: - Det kommer for sent

Tidligere elev ærgrer sig over, at der skulle en dokumentar til, før skolen selv greb ind.

Lørdag eftermiddag meldte bestyrelsen på Herlufsholm Skole og Kostskole ud, at skolens rektor var fyret.

Det skete, efter at TV 2 med dokumentaren ’Herlufsholms hemmeligheder’ havde kastet lys over en række problemer med vold, mobning og krænkelser på skolen. Flere tidligere elever fortæller i dokumentaren om et hierarki, hvor ældre elever bestemmer over de yngre, og hvor elever udsættes for vold og krænkelser fra andre elever.

En af eleverne, der står frem i dokumentaren, Kristoffer (TV 2 har valgt ikke at bringe de medvirkendes efternavne, men TV 2 er bekendt med deres fulde identitet), var selv vidne til et overfald på en dreng, der sov på samme sovesal som ham. Drengen blev vækket om natten og fik tæv.

Han mener, at reaktionen fra skolen kommer for sent.

- Selvfølgelig er det for sent, at det sker nu. Der skulle en dokumentar frem, før der blev taget hånd om det. Men jeg er rigtig glad for, at der er taget hånd om det, siger han og tilføjer:

- Jeg ville blive ked af det, hvis fremtidige elever blev krænket og mobbet og tæsket.

En undskyldning til hver og en

Tidligere på dagen lørdag gav skolens bestyrelse en undskyldning til ”hver og en, der har oplevet de her ting".

Samtidig takkede bestyrelsesformand Torben von Lowzow de elever, der havde valgt at stĂĄ frem i dokumentaren. Samtidig blev det meldt ud, at rektor Mikkel Kjellbergs tid pĂĄ skolen var forbi.

Det blev også meldt ud, at en række konkrete og traditionsrige forhold på skolen er fortid. Blandt andet bliver Herlufsholms omdiskuterede præfektordning, hvor ældre elever udpeges som ansvarlige for løsning af en række opgaver på skolen, afskaffet.

Ordningen med sovesale ændres også ”gennemgribende”, lyder det, og alle kostelever kan fra lørdag sove på egne værelser. Om sovesalene afskaffes fuldstændig, er dog uvist.

Kender til mange historier

Tidligere herlovianere, som tidligere elever fra skolen benævnes, er gået sammen om en støtteerklæring, der har til hensigt at tegne et andet billede af skolen end det, der står tilbage efter dokumentaren.

- En dokumentar bør have til hensigt at belyse en problemstilling fra flere vinkler – ikke at drive heksejagt. I dette tilfælde er det åbenlyst for os, at TV 2 ikke havde andet til hensigt end at skabe ravage og komme med en ensporet vinkel, skriver eleverne i brevet, der har flere end 100 underskrivere.

Men at dokumentaren tegner et forkert billede af skolen, afviser Kristoffer.

- Jeg har hørt mange historier, også gamle historier fra flere år tilbage. Så jeg tror ikke bare, at det er min generation og min erfaring, men fra det jeg hører, har det stået på i lang tid, siger Kristoffer.

Efter dokumentaren har skolen meldt ud, at der vil blive lavet en uvildig undersøgelse af forholdene på skolen.