Bestyrelsesformand tilbød at trække sig: - Stort undskyld
Formanden for Herlufsholms bestyrelse var klar til at gå af, fortæller han. Men indtil videre har han opbakning.
De Herlufsholm-elever, der har oplevet tæsk, mobning og seksuelle krænkelser på den prestigefyldte kostskole, får nu en undskyldning fra skolens bestyrelse.
- Jeg vil gerne, på vegne af bestyrelsen, sige undskyld og beklage dybt, hvad de har været udsat for, siger bestyrelsesformand for Herlufsholm Skole, Torben von Lowzow, til TV 2.
Han siger, at skolen skylder de elever, der har stået frem i dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder', en tak for deres mod. Han kommer også med en undskyldning til en anden gruppe elever.
- Et stort undskyld til dem, der endnu ikke har stået frem, men har haft en dårlig oplevelse, siger Torben von Lowzow.
En hård kultur og en kritiseret ordning
Undskyldningen kommer i kølvandet på et ekstraordinært bestyrelsesmøde, hvor det blev besluttet at fyre rektor Mikkel Kjellberg og igangsætte en handleplan, der skal "føre til et nyt Herlufsholm".
Forandringerne indebærer blandt andet, at eleverne ikke længere skal sove på sovesale, at skolen indfører en whistleblowerordning, og at skolen ansætter en lærer, der har særlig fokus på trivsel.
Og så bliver den såkaldte præfektordning, hvor ældre elever udpeges til at have særligt ansvar for de yngre, droppet. Allerede i 2004 overvejede den daværende rektor, Klaus Eusebius Jakobsen, at afskaffe præfektsystemet, og i 2017 skrev han igen kritisk om ordningen i sin bog om Herlufsholm.
Hvorfor har det taget så lang tid at nå frem til beslutningen om at afskaffe præfektsystemet?
- Vi har taget det opgør nu. Man skal forstå, at selvom titlen har været den samme i mange år, så er indholdet på ingen måde lig det, det var tidligere. Der er ikke beføjelser til at sanktionere, men hvis nogen stadig kan misforstå det, så er det en begrundelse for at afskaffe det, siger Torben von Lowzow.
Flere af eleverne beskriver, hvordan det var alment kendt, at præfekterne misbrugte deres position til at ydmyge de yngre elever. Har I slet ikke fornemmet, at der var et problem?
- Nej, vi har ikke fået dokumentation for, at præfekterne har misbrugt ordningen, siger Torben von Lowzow.
Bestyrelsesformanden erkender, at dokumentaren, hvor en række elever fortæller om vold og krænkelser, viser, at der ikke er tale om enkeltsager. Han erkender også, at Herlufsholm historisk har haft en "hård kultur".
- Det er der ingen tvivl om. Vi har arbejdet på at gøre op med de sidste reminiscenser af en hård kultur, men både udsendelsen og sagen i december (hvor fire elever blev bortvist for at have optaget videoer af krænkelser, red.) bekræfter, at vi ikke er færdige med det arbejde, siger Torben von Lowzow.
Forælder bakker op om fyring og forandringer
En af dem, der sad med til det ekstraordinære bestyrelsesmøde, er Sebastian Franck. Han er forældrerepræsentant på Herlufsholm, har to børn på skolen og bakker op om de forandringer, skolen skal gennemgå.
- Det er jo drastiske beslutninger, men jeg synes, at det er det rigtige at gøre, siger Sebastian Franck til TV 2.
Som led i forandringerne vil skolen nu afskaffe traditioner, der "kan føre til fysisk eller psykisk krænkende adfærd" – blandt andet pø-kampen, hvor 3. g-eleverne skal forsvare en ø over for de yngre elever.
Sebastian Franck er ikke bekymret for, at en vigtig del af kostskolens identitet forsvinder med traditionerne.
- Traditioner er vigtige, men de enkelte traditioner udgør jo ikke Herlufsholm. Det vigtigste er, at vi kan genopfinde sig selv, så vi er bedst for de børn, der går her nu, og de, der kommer til at gå her i fremtiden, siger han.
Fyringen af Mikkel Kjellberg, mener Sebastian Franck, er på sin plads.
- Når man er leder af en organisation, hvad end det er en virksomhed eller en skole, så har man ansvaret for det, der foregår, siger Sebastian Franck.
Diskuterede, om bestyrelsesformand skulle gå af
Mens bestyrelsen blev enige om at "afslutte samarbejdet" med Mikkel Kjellberg, besluttede de, at Torben von Lowzow godt kunne blive siddende.
- Vi har diskuteret det, og jeg har stadig bestyrelsens opbakning til at gennemføre de ændringer, vi nu har vedtaget, siger han.
En undersøgelse skal de næste måneder kulegrave forløbet, og ifølge Torben von Lowzow er der "ingen hellige køer" i den proces. Heller ikke ham selv eller bestyrelsen.
- Hvis der kommer noget frem om, at vi ikke har gjort vores arbejde – at jeg ikke har gjort mit arbejde – så kan jeg på bestyrelsens vegne bekræfte, at vi er fuldstændig afklaret om, at så tager vi ansvar for det, siger Torben von Lowzow, der selv har været elev på skolen og i mange år har været vicebestyrelsesformand for skolen.
Men uanset hvad undersøgelsen konkluderer, kræver processen med at forandre den traditionsbundne institution, at båndene mellem bestyrelsen og Herlufsholm bliver kappet, mener den tidligere elev Kasper Fogh Hansen.
Han medvirker i dokumentaren og skrev tilbage i 2004 en sønderlemmende kritik af skolen i Information. Ifølge ham er der behov for en ny, politisk udpeget bestyrelse.
- Det skal være en bestyrelse uden en baggrund fra Herlufsholm, siger Kasper Fogh Hansen til TV 2.