Nye varianter får smitten til at stige i Sydafrika – nu er de kommet til Danmark
Ifølge Allan Randrup Thomsen er der endnu ikke grund til bekymring. Men ét studie får ham til at rynke brynene.
To nye undervarianter af Omikron står ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, bag en stigning i antallet af covid-19-tilfælde i Sydafrika.
Varianterne hedder BA.4 og BA.5, og ifølge Statens Serum Institut (SSI) er de nu også kommet til Danmark. Det skriver SSI torsdag i sin ugentlige opdatering.
Fra uge 14 til uge 17 er de to varianter tilsammen fundet hos 16 danske smittede.
- Der er dog tale om meget få undersøgte prøver, da færre bliver pcr-testet i Danmark, skriver SSI.
Herhjemme udgør varianten BA.2 næsten alle coronatilfælde. SSI vurderer ikke, at de nye undervarianter kan udkonkurrere BA.2.
For tidligt at vurdere, hvordan smitten udvikler sig
Omikron spredte sig i december til Europa og resten af verden fra det sydlige Afrika. Virussen er stærkt smitsom, men mindre farlig end tidligere varianter.
Ifølge den sydafrikanske sundhedsminister, Joe Phaahla, har der været en vedvarende stigning i antallet af smittede over de seneste to uger. Det kan være et tegn på, at Sydafrika bevæger sig ind i en femte bølge med smitte, siger han.
I USA er det undervarianten BA.2.12.1, som gennem de seneste uger har været i markant fremgang. Ifølge amerikanske Centers for Disease Control and Prevention står varianten nu for cirka 36 procent af alle nye smittetilfælde i USA.
Herhjemme er der fra uge 14 til uge 17 fundet 50 smittetilfælde med BA.2.12.1.
- SSI fortsætter med at monitorere de nye undervarianter tæt. Med det nuværende datagrundlag og sparsom viden om smitsomhed af de nye varianter er det dog for tidligt at vurdere, hvordan smitten kommer til at udvikle sig i Sydafrika og USA i den kommende tid, siger seniorforsker Morten Rasmussen fra SSI.
- Man skal ikke råbe ulven kommer
Ifølge Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi ved Københavns Universitet, skal man som udgangspunkt være forsigtig med at oversætte stigende smitte i Sydafrika til danske forhold.
- De har jo en helt anden befolkningssammensætning med nogle helt andre problemer. Der er for eksempel enormt meget HIV i Sydafrika, og det påvirker jo immunitetsforholdene ret meget, siger han til TV 2.
Ifølge virologen peger det første tidlige data på, at BA.4 og BA.5 kan være mere smitsom end BA.2. Men samtidig viser studier fra blandt andet Moderna, at vaccinerne giver en god beskyttelse på tværs af varianter.
En enkelt sydafrikansk undersøgelse får dog Allan Randrup Thomsen til at rynke brynene en anelse.
Et endnu ikke fagfællebedømt laboratoriestudie tyder nemlig på, at antistoffer fra smitte eller vaccination mod coronavirus er mindre effektive over for de to nye varianter.
Der er dog brug for langt mere data, før noget kan siges med sikkerhed. Og selvom man ikke må undervurdere risikoen for en ny, alvorlig variant, må man ifølge Allan Randrup Thomsen heller ikke overvurdere den.
- Den fornuftige holdning er, at vi skal være klar over, at der kommer nye varianter hen ad vejen, så man skal ikke råbe ulven kommer, hver gang der kommer noget nyt, siger han.
WHO: Vaccination beskytter fortsat mod alvorlig sygdom
Hos verdenssundhedsorganisationen, WHO, bekræfter man, at Sydafrika kan være på vej ind i en ny bølge.
I sin seneste ugentlige opdatering skriver WHO desuden, at de sydafrikanske varianter har "nogle få yderligere mutationer, som kan påvirke deres karakteristika".
Men ifølge WHO's generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, er det "for tidligt at sige, om de nye undervarianter kan forårsage mere alvorlig sygdom end andre undervarianter af Omikron".
- Men tidlige data antyder, at vaccination fortsat beskytter mod alvorlig sygdom og død, siger Ghebreyesus.