Samfund

Dansk fregat testaffyrer det "mest avancerede missil, vi nogensinde har haft"

For første gang nogensinde har et dansk krigsskib affyret et SM-2-missil. Det kan skyde både fly og missiler ned.

Sent onsdag aften skrev Forsvaret historie.

Her affyrede den danske fregat Niels Juel nemlig som det første danske krigsskib nogensinde et såkaldt SM-2-missil. Et missil, der kan bruges til at skyde fjendtlige fly og missiler ned på lang afstand.

Det oplyser Forsvaret på sin hjemmeside.

Det er det mest avancerede missil, vi nogensinde har haft i Forsvaret.

Johannes Kidmose, chef for Center for Maritime Operationer ved Forsvarsakademiet

I alt blev det til to affyringer, fortæller Forsvarskommandoen til TV 2, og det foregik i et skydeområde til havs ved Andøya Space Center i den nordlige del af Norge.

Der findes i alt tre danske fregatter af samme kaliber som Niels Juel, og meningen er at installere SM-2-missilerne i dem alle. Kontreadmiral Torben Mikkelsen, der er chef for Søværnskommandoen, kalder nattens succesfulde øvelse for "en vigtig milepæl".

Han forklarer, at de tre fregatter i forvejen har radarer, andre sensorer og en veluddannet besætning, som tilsammen ruster dem til at overvåge luftrum og opdage fjendtlige fly og missiler. Men SM-2-missilerne, der altså kan skyde flyene ned på lang afstand, udgør noget af en opgradering:

- Det gør ganske enkelt fregatterne bedre til luftforsvar, som er vigtigt i forhold til forsvaret af Danmark og understøtter efterspørgslen fra NATO, udtaler han i en pressemeddelelse.

Se en video af den ene affyring her:

SM-2-missiler affyret for første gange fra dansk fregat Video: TV 2 Danmark

Meget længere rækkevidde

Også Dan B. Termansen, der er chef for Søværnets 2. Eskadre, er begejstret. Han leder den flådestyrke, der lige nu er på operation i det nordlige Norge, og var derfor også ombord på Niels Juel under nattens affyringer.

Han mener, at de tre fregatter nu endelig kan udnytte det potentiale, de hele tiden har haft.

- De har en vis evne til undervandskrig. De har en vis evne til overfladekrig mod andre skibe og landmål. Og nu har de udvidet evnen til luftkrig. Nu kan man skyde fly ned på langt længere afstande end tidligere, siger han til TV 2.

Termansen forklarer, at man derfor blandt andet kan beskytte andre skibe fra længere afstand, end man før har kunnet.

- Det kan eksempelvis bruges, når vi eskorterer styrker til Baltikum. Med de hidtidige våbensystemer har vi skullet lægge os tættere på, siger han.

En troværdig medspiller i NATO-alliancen

Spørger man Johannes Kidmose, der er chef for Center for Maritime Operationer ved Forsvarsakademiet, er der ingen tvivl om missilernes betydning.

- Det er det mest avancerede missil, vi nogensinde har haft i Forsvaret, siger han til Ritzau.

Ifølge Kidmose giver de en kapacitet, der er sammenlignelig med andre NATO-landes bidrag. Og dermed bliver Danmark en "troværdig medspiller" i NATO-alliancen, mener han.

Derudover er opgraderingen nødvendig - blandt andet set i lyset af Ruslands invasion af Ukraine, lyder det:

- Der er ikke grund til at være bange, men vi skal være realistiske omkring den sikkerhedssituation, vi står i.

Krigen spiller ingen rolle

En sammenhæng mellem oprustningen og krigen i Ukraine afviser Dan B. Termansen, chef for Søværnets 2. Eskadre, dog pure.

- Konspirationsteorier, om at det handler om krigen Ukraine, har ingen gang på jord.

Så det er bare påfaldende timing?

- Ja. Denne her har test har været planlagt i mange år.

Mens Niels Juel sejler rundt i Nordnorge, er de to andre fregatter i samme kaliber - Iver Huitfeldt og Peter Willemoes - begge i Danmark.