Samfund

Alle fiskekuttere i Hanstholm er til salg: - Vi frygter, det er slut

​Mandag rykkede fiskeriminister Rasmus Prehn og hans embedsfolk til Hanstholm for at gå i dialog med byens frustrerede fiskere.

- Ser det ud, som om jeg har haft en god fisketur, spurgte 41-årige Mads Nielsen frustreret og kiggede ned på sit fiskenet, som han var i gang med at reparere.

Siden han var dreng, har han fisket i dansk farvand, men de seneste år er han blevet så presset økonomisk – og bureaukratisk – at han nu har ”solgt sin sjæl”, som han siger.

Med det mener han, at han har solgt samtlige af sine kvoter, og nu venter han bare på, at nogen også vil købe hans 12 meter lange kutter, der er opkaldt efter hans datter Mathilde.

- De fisk, der er nogen af, dem må vi ikke fange, og dem der ikke er nogen af, dem må vi godt fange. Alle er trængt op i en krog, så nu vil jeg sgu helst bare væk herfra på en ordentlig måde, sagde han, da TV 2 besøgte ham på havnen i Hanstholm.

Dermed er han i samme båd som stort set alle andre fiskere i Hanstholm. Ifølge formanden for Hanstholm Fiskeriforening, Jan Hansen, er fiskerne pressede som aldrig før, og derfor forlyder det, at alle kutterne i havnen nu er til salg til en pris, så fiskerne kan komme fra erhvervet med skindet på næsen.

- Det går jo op og ned i mange erhverv, men denne gang er der rigtig mange ting, der går den forkerte vej, sagde Jan Hansen mandag og fortsatte:

- Sådan er det med hele det danske fiskeri. Vi har stort set ikke fiskeri tilbage på Bornholm, der er stort set ikke fiskeri på Sjælland og heller ikke på Fyn, og nu er turen så kommet til Jylland. Der er ikke ret mange fiskere, der har tiltro til det, der foregår, så vi frygter faktisk, det er slut.

Den perfekte storm

Det er især Brexit, reducerede kvoter, dyrere brændstof og kommende CO2-afgifter, der presser fiskerne.

Ifølge fiskeriminister Rasmus Prehn er det ”desværre en perfekt storm, der rammer fiskerne i øjeblikket”, og af samme grund rejste han mandag til Hanstholm Havn for at få en tættere dialog med de nordvestjyske fiskere:

- Jeg tror, der er rigtig mange fiskere, der oplever, at Fiskeriministeriet ligger meget, meget langt væk, og derfor vil jeg gerne have, at man kan komme ind her på kajkanten, ansigt til ansigt og tale om tingene, sagde han forud for mødet med fiskerne.

- Jeg forventer, at vi får nogle sandheder at vide, og vi får nok også noget kras kritik, for det er svære tider for fiskerne, men jeg håber så også, at vi får givet nogle svar, hvor vi kan få opbygget mere gensidig forståelse, lød det videre fra ministeren.

Men det var ikke alle, der var lige glade for invitationen.

"Ikke vores minister"

Til lyden af mågeskrig, mødte TV 2 i de tidlige morgentimer nogle af de fiskere, der ankom til Hanstholm for at losse.

Men de kom ikke ind for at møde ministeren.

- Nej, det gider jeg ikke. Han er ikke vores minister. Han er ikke for fiskerne, lød det fra en bornholmsk fisker, der var ved at fortøje sin kutter.

Nikolaj Bjerre, der også lagde til på havnen tidligt om morgenen, havde heller ingen planer om at møde Rasmus Prehn:

- Jeg tror sgu ikke, jeg har noget godt at sige til ham. Det har jeg ikke. Han skal jo hjælpe os, men jeg synes bare, han gør det stikmodsatte. Det er faktisk bare træls det hele.

Men nu kommer han jo faktisk i dag for at høre, hvad I har at sige?

- Jamen gør han så også det? Eller vil han stadigvæk bare være træls? Det er så det næste, svarede Nikolaj Bjerre.

Uenighed om kvoter

Fiskeriforeningen i Hanstholm havde til lejligheden lavet en planche, der viser regnskabet for en af de større fiskerskibe i Thyborøn.

Her fremgik det, at skibet de seneste tre år har fået reduceret sin kvote fra 2.118 ton fisk til 785 ton, samtidig med at brændstofprisen er fordoblet. Dermed er indtjeningen faldet fra knap 32 millioner kroner om året til godt 19 millioner kroner.

Vi kan ikke blive ved jo. Vi er altså på den. Vi er rigtig på den.

Søren Clausen, fisker

Og den store nedgang er meget kendetegnende for alle fiskerne, lød det fra Fiskeriforeningens formand:

- De har simpelthen mistet modet. Du kan mærke på folk, når de ikke har det godt længere. (…). Der var en fisker, der sagde til mig, at han bare havde lyst til at lægge sig i sengen med dynen over hovedet, indtil det blev jul, for så var fiskesæsonen slut.

Men ministeren siger jo, at grunden, til at kvoterne er reducerede, er, fordi man i fremtiden netop skal sikre sig, at der er fisk i de danske have?

- Jamen, det skal vi jo også. Jeg ved godt, at det lyder lidt som om, at nu vil vi bare tømme havet og det ene og det andet, men nej, det vil vi faktisk ikke. Der er ikke nogen, der har større interesse end fiskerne i, at der er fisk i havene fremadrettet, men vi ser bare en anden verden, end videnskabsfolkene gør. Vi ser mange fisk derude, men vi må ikke fange dem. Og det gør rigtig ondt, sagde Jan Hansen.

Presset fra Østersøen til Nordsøen

Fiskeriminister Rasmus Prehn forstår godt fiskernes frustration, men det er netop derfor, han kommer med en udstrakt hånd nu, sagde han mandag:

- Det er jo et forsøg på at være til stede og være i dialog med fiskerne. Hvis fiskerne så fravælger dialog, kan jeg jo ikke gøre så meget.

Og i Fiskeriministeriets telt på havnen, var der da også fiskere, der var klar på dialog.

Jakob Sørensen, der fisker industrifisken tobis, mødte blandt andet op med ni af sine kolleger. Alle er de blevet presset ud af Østersøen og op i Nordsøen på grund af små kvoter.

- Vi har sagt i mange år, at der er problemer med Østersøen, men I har bare stået med skyklapper på og kørt jeres symbolpolitik, lød det fra Søren Clausen, der startede med at fiske fra Kerteminde.

Han sad med armene over kors ved kaffebordet i sine blå overalls. Han og de andre var uforstående over for, hvorfor der eksempelvis nu også er sat en lav kvote på tobis, som de fisker i Nordsøen, når de oplever, at der er masser af den type fisk i havet.

- Vi kan ikke blive ved jo. Vi er altså på den. Vi er rigtig på den. Og det bliver værre endnu, ser det ud til, sagde en anden af fiskerne, mens han lænede sig ind over bordet og kiggede på ministeren.

- Ja, det ser det ud til, svarede Rasmus Prehn.

- De fleste af os har været med i gamet i mange år, og vi har haft mange af dine typer. Vi hører jo alle jeres udlæg, men I vil jo ikke tage tyren ved hornene, og kigge på de virkelige problemer, lød det fra Søren Clausen.

Minister vil kigge på Tobiskvote

Fiskerne og ministeren var ikke enige om alting, men ministeren var lydhør.

I løbet af dialogen vendte Rasmus Prehn sig for eksempel om mod sin embedsmand og spurgte, om det kunne lade sig gøre at justere kvoten på tobis, hvis det viser sig, at der er fisk nok, som fiskerne siger.

- Det er noget af det, jeg vil tage med herfra, sagde han til fiskerne.

Men det var ikke nok til at gøre dem tilfredse.

Det stod klart, da TV 2 mødte fiskeren Søren Clausen.

- Der er så mange ting, der spiller ind omkring fiskeriet – så mange miljøpåvirkninger omkring det, at det kan du ikke ordne på et par timer her på en tilfældig havn. Det er mange års fejlslagen fiskeripolitik, der er galt her fra Danmark side.

I de hele taget fyldte spørgsmålet om ophugning meget på gårsdagens dialogmøde.

Og da Mads Nielsen senere på dagen besluttede sig for at møde ministeren i teltet, var det da også for at få at vide, hvordan han nemmest kunne komme ud af fiskeriet.

- Gnisten er væk. Der er ikke mange, der er glade, når de tager på havet. Jeg elsker at tage på havet, jeg elsker at fiske, men når jeg kommer hjem, så begynder jeg at få ondt i maven, det kan ikke være rigtigt, sagde Mads Nielsen og fortsatte:

- Jeg fik at vide af ministeren, at jeg havde den mulighed at gå konkurs.

Næste uge fortsætter Fiskeriministeriet sit dialogmøde med fiskerne. Denne gang på havnen i Hirtshals.