Staten kasserer over en million vacciner mod covid-19

Mere end 70 lande har fået tilbudt vaccinerne.

Den danske stat kasserer 1,1 million doser af vaccinevarianten Moderna, fordi de er blevet for gamle, og fordi det ikke har været muligt at donere vaccinerne til andre lande.

Det oplyser SSI, der forklarer destrueringen af de mange doser med, at udbuddet nu overstiger efterspørgslen.

Derudover bunder det bugnende vaccinelager i den danske vaccinestrategi, der blev lagt, mens coronasmitten var på sit højeste, skriver SSI.

- I forbindelse med vaccineindkøb har Danmark fulgt en strategi om at indkøbe alle de vacciner, som det var muligt, for at sikre den danske befolkning kunne blive vaccineret, lyder det fra SSI.

Men situationen er altså noget anderledes i dag,

70 lande har takket nej

I alt har 4,7 millioner danskere fået mindst to vaccinedoser. Oveni det er behovet for vaccinedonationer blandt andet gennem vaccinesamarbejdet COVAX "langt mindre", end det har været tidligere, som Udenrigsministeriet oplyste i slutningen af april.

Danmark har doneret mere end 9,3 millioner vaccinedoser, men nu er der ikke nogen, der er klar til at overtage de doser, hvor holdbarhedsdatoen overskrides - heller ikke, selv om der ifølge SSI er taget kontakt til en del mulige aftagere.

- Der rakt ud til over 70 lande, og der har været dialog med COVAX, EU’s vaccinetaskforce, koordinatorer og producenter, lyder det fra SSI.

Ifølge COVAX er situationen udtryk for, at de internationale forsyningslinjer nu er stabile og forudsigelige, men i følge SSI er der også andre grunde til den lave efterspørgsel.

- I lyset af faldende efterspørgsel samt manglende udrulningskapacitet og vilje til at lade sig vaccinere i udviklingslandene har det været vanskeligt for Danmark og andre EU-lande at finde modtagerlande til de overskydende doser, lyder det.

SSI forudser også, at "der må forventes yderligere kassationer i løbet af året, hvis situationen ikke ændrer sig".

Prisskilt på 150 millioner kroner

Vaccinerne fra benytter mRNA-teknologi, og er en af de to coronavacciner, som Danmark har benyttet i sit vaccinationsprogram. Den anden er produceret af Pfizer-BioNTech, der er baseret på samme teknologi.

Derudover har Danmark modtaget vacciner fra Johnson & Johnson, AstraZeneca og Novavax.

Alle coronavaccinerne har Danmark indkøbt gennem EU, og en vaccinedosis fra Moderna koster ifølge kontrakterne mellem 140 og 160 kroner.

Ud fra den pris løber de destruerede doser op i mere end 150 millioner kroner.